Aloittaessani sijoittamisen päätin keskittyä indeksirahastoihin. Tämän jälkeen olen päivittänyt ”sijoitussuunnitelmaani” useampaan kertaan.
Tällä hetkellä tilanne on kaikessa karuudessaan se, että minulla ei oikeastaan edes ole sijoitussuunnitelmaa. Tästä huolimatta sijoitan rahojani kuukausittain pääasiassa indeksirahastoihin ja ETF-rahastoihin. Lisäksi ostan jotain kivoja osakkeitakin aina kun kohdalle sattuu.
Tällä hetkellä noin 22 000 euron omistukseni ovat jakautuneet seuraavasti.
- 11 osaketta
- 10 indeksirahastoa
- 12 ETF-rahastoa
- 2 Aktiivista rahastoa.
Tästä voi laskea näppärästi, että yhteensä minulla on kiinni 650 euroa / sijoitus.
Aiemmassa kirjoituksessani Ostojen ajoittaminen on hankalaa – miten myyntien yritin varovasti väittää, että tässäkin taktiikassa voisi olla järkeä. No, tulin jo kuitenkin siihen tulokseen, että eihän tässä ole mitään järkeä.
Uskon kuitenkin, että nyt kahden vuoden sijoituskokemuksella osaisin tehdä itselleni sopivan sijoitussuunnitelman, jota voisin jopa noudattaa. Seuraavaksi teenkin itselleni sijoitussuunnitelman, johon toki kuuluu osa nykyisistä sijoituksista.
Lisäksi haluan selkeyttää tilannetta ja tulen myymään osan nykyisistä sijoituksista sopivassa vaiheessa. Etenkin eri ETF-rahastoja on tullut ostettua ihan turhaan ja osa niistä aiheuttaa päällekkäisyyksiä esimerkiksi Seligsonin Aasian keskittyvän indeksirahaston kanssa.
Tässä kirjoituksessa yritänkin hahmottaa kuinka paljon myynneistä tulee kuluja ja missä vaiheessa myyntejä voisi alkaa kannattaa tehdä.
Myynnin kulut ja verotus
Hävettää tunnustaa, mutta en ole kunnolla edes miettinyt sitä miten paljon esimerkiksi myynneistä menee kuluja.
Suurin osa sijoituksista on Nordnetissä, joten hinnastosta löytyy tähän vastaus.
Hinnaston mukaan minulta veloitetaan käytännössä 15 euroa jokaisesta ETF-myynnistä. Kun tämän suhteuttaa ETF-omistusteni pieneen arvoon, ei tilanne näytä oikeastaan millään tavalla järkevältä.
Omistan yhteensä kahdentoista ETF-rahaston osuuksia ja rahaa näissä on kiinni noin 3 500 euroa. ETF:t ovat voitolla tällä hetkellä noin 200 euroa. Jos myisin kaikki ETF:t pois kerralla, niin myynneistä menisi välityspalkkiota 180 euroa. Ei kuulosta järkevältä yhtälöltä.
Seligsonin indeksirahastojen suhteen tilanne näyttää olevan se, että useimmiten myynnistä veloitetaan 0,5% silloin kun sijoitusaika on ollut alta 180 vuorokautta ja 0,1% sijoitusajan ollessa yli 180 vuorokautta.
No, tämä ei ole sinällään oleellista, koska en ole myymässä indeksisijoituksia mihinkään.
Kun vielä huomioi myyntivoittojen verotuksen, alkaa koko ajatus osittaisesta sijoitusten myynnistä tuntua hullulta. Mitään pakkoakaan kun tähän ei olisi.
Toki voisin tehdä niinkin, että tekisin uuden sijoitussuunnitelman ja keskittyisin jatkossa sen mukaisiin ostoihin. Samalla kuitenkin jättäisin nykyiset sijoitukset olemaan ja katsoisin todella pitkässä juoksussa mitä teen niiden kanssa.
Uutta sijoitussuunnitelmaa varten voisin perustaa uuden salkun ja saisin tätä kautta selvemmän oloisen tilanteen ja mielenrauhaa. Ongelman tässäkin on se, että uuteen salkkuun olisi kiva siirtää osa sijoituksista. Tämä puolestaan maksaa 10 euroa / siirto.
Oikeastaan nykyistenkään sijoitusten jättäminen roikkumaan ei ole hyvä idea. Muutaman kymmenen euron arvoisia ETF-rahastoja on hankala myydä ikinä järkevästi pois.
Tulenkin tässä vaiheessa siihen tulokseen, että ensimmäiseksi teen uuden sijoitussuunnitelman ja jatkan koko ajan pieniä ETF-ostoja. Tiedän jo nyt joitain ETF:iä, joista tulen luopumaan. Näiden osuutta pyrin kasvattamaan tässä vaiheessa, jotta voisin jättää ne rauhaan tulevaisuudessa ja odottaa sopivaa myyntihetkeä.
Uuden sijoitussuunnitelman valmistuessa katson tarkemmin kuinka paljon minulla on ylimääräisiä sijoituksia ja mietin sitten mitä niille teen.
* merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa.
Yli kaksikymmentä indeksirahastoa/ETF:ää on liian paljon tuolla sijoitetulla summalla, kuten totesit. Tuo Nordnetin myyntipalkkio 15€:a on kieltämättä hyvä syy pitää eri ETF:ien määrä hyvin pienenä kuukausisäästämisessä. Olin niin tyhmä etten ottanut sitä huomioon tehdessäni sijoituspäätökseni. Tuo summa tarkoittaa käytännössä sitä, että pienillä summilla tehdyt sijoitukset ETF:iin tulee tehdä hyvin pitkäksi aikaa. Alle tonnin veromyynnit vuosittain tuottavat pieniä hyötyjä ETF:iä myytäessä. Kiitoksia hyvästä informaatiosta ja onnea sijoitusten järkeistämiseen.
Itsellä kanssa sama ongelma 23 “tavallisissa”rahastoissa rahaa, niissä se hyvä että kaupankäyntikuluja ei ole tai ne on luokkaa todella pienet, mutta kun kaikki on voitolla niin ei mistään malta luopua juuri verojen takia. Sitten vielä 7 osaketta joista osa osingon ja osa arvonnousua varten ja kaikki samassa salkussa. Eli levällään on kaikki niinkuin jokisen eväät. Mutta jatkan ostelua ihan joka suuntaan ja joka paikkaan. Ja sit jos joskus haluaa ruveta myymään niin kattoo sitten kannattaako myydä niitä vähiten arvoa nousseita juuri verojen takia.
Mutta omaa suunnitelmaani olen kanssa yrittänyt miettiä mihin suuntaan veisin kun rahasto säästäminen on niin tylsää ja osake treidaus tai edes osinkosijoittaminen vaatii kyllä sitten jo aika paljon paneutumista. Sitä olen miettinyt jos sijoittaisin kaikki rahani seligsonin kasvurahastoihin ja kasvattaisin niitä korkoa korolle efektillä vuosia ja sitten kun joskus haluaisin vähän rahaa takaisin niin vaihtaisin kaikki rahastot tuotto osuuksiksi koska saman rahaston vaihto kasvusta tuottoon on verovapaata. Ja sitten rupeaisi osingot tulemaan tilille. En tiedä olisiko tässä mitään järkeä?
Terve
Ihan alkuun täytyy sanoa, että omalla tavallaan kiva kuulla muillakin olevan samantyylisiä ongelmia:) No, oppia ikä kaikki ja sijoittamisessakin homma lähtee alkuvaiheessa ja alkuinnostuksessa aika helposti käsistä.
Itselleni annan tämän anteeksi, jos jatkossa onnistun oikeasti noudattamaan uutta, tekeillä olevaa sijoitussuunnitelmaani.
En kyllä osaa sanoa mitään tuosta kasvu-osuuksien vaihtamisesta tuotto-osuuksiin. Tällä kokemukselle ja osaamisella en oikein uskalla yrittää antaa neuvoja tai edes mielipiteitä.