Päivitetty sijoitussuunnitelma – tästä en luovu ikinä

Aikaisemmassa kirjoituksessani kerroin kuinka olen onnistunut haalimaan seitsemässä kuukaudessa salkkuuni indeksirahastoja, aktiivisia rahastoja, ETF-rahastoja ja vieläpä sekalaisia osakkeita. Kirjoituksen yhteydessä lupasin rauhoittaa tilanteen toistaiseksi ja miettiä miten jatkan tästä eteenpäin.

Ensimmäiseksi täytyy tunnistaa miksi tilanne on päässyt näin sekavaksi. Suurin syy tähän on, että sijoittamista aloittaessani päätin kyllä keskittyä indeksirahastoihin. Käytännössä päätös ei kuitenkaan pitänyt millään tasolla. Indeksirahastojen lisäksi päädyin ostamaan erilaisia rahastoja ja osakkeita. Koska näiden ostamiselle ei ollut minkäänlaista suunnitelmaa, oli myös jälki sen mukaista.

En tiedä onko seuraava laihdutusvertaus kovinkin ontuva, mutta käytän sitä silti. Mielestäni nykyistä suunnitelmaani voisi verrata laihdutusohjelmaan, joka kieltää ikuisiksi ajoiksi täysin kaiken epäterveellisen syönnin. Tämmöinen laihdutusohjelma epäonnistuu kuitenkin paljon varmemmin kuin ohjelma, joka sallii herkuttelunkin silloin tällöin kohtuus muistaen.

Jo lyhyessä ajassa olen tunnistanut, että osakkaiden ostaminen ja kehittyvät maat ovat minulle sijoitusmaailman suklaajäätelöitä. Ilman niitä en siis osaa olla, joten lienee parempi nauttia niistä nykyistä kontrolloidummin.

Sijoitussuunnitelma 2.0

Yllä olevien mietintöjen pohjalta olen päätynyt seuraavaan sijoitussuunnitelmaan.

Jatkossa pidän puhtaiden indeksirahastojen osuuden kaikista sijoituksistani 40 prosentissa. Lisäksi kasaan yksittäisiä osakkeita ja mahdollisesti myös aktiivisia rahastoja seuraavilta viideltä toimialalta, terveydenhuolto, informaatioteknologia, pankit, vakuutus sekä kulutustuotteet. Näiden viiden toimialan osuuden pidän 10 prosentissa kaikista sijoitukseen käyttämistäni rahoista.

Yllä mainittujen jälkeen minulle jää vielä käytettäväksi 10% kokonaispotista. Tästä 8% käytän seuraavasti jaoteltuna Afrikkaan, Venäjään ja kehittyviin maihin.

 • Afrikka 2%
 • Kehittyvät maat 4%
 • Venäjä 2%

Nämä toteutan joko ETF-rahastojen tai aktiivisten rahastojen avulla.

Jäljelle jää vielä 2%, jotka käytän ”Arvat”-kategorian alla oleviin osakkeisiin. Tällä hetkellä näitä edustavat salkussani Panoro Energy ja Clinical Laserthermia.

Mitä hyvää ja mitä huonoa?

Yllä olevassa suunnitelmassa on lähtökohtaisesti positiivista ainakin se, että jatkossa minulla yleensä on reaalisesti noudatettavissa oleva sijoitussuunnitelma. Lisäksi koen tällä tavalla tunnistavani nykyistä paremmin, jos epävarmojen sijoitusten osuus kasvaa liian suureksi suhteessa kokonaisuuteen.

Omasta mielestäni yllä olevassa suunnitelmassa toteutuu hyvin ainakin maantieteellinen hajauttaminen. Toimialakohtaista hajauttamista voisi kenties olla vähän enemmänkin. Käytännössä tämä on kuitenkin hankalaa, koska kokonaisuudessaan sijoittamiseen käytettävä summa on niin pieni. Tulevaisuudessa mietin, pitäisikö minun jossakin vaiheessa lisätä esimerkiksi teollisuus uudeksi toimialaksi suunnitelmaani.

Nyt valitsin toimialoiksi informaatioteknologian ja terveydenhuollon, koska uskon niiden kasvuun tulevaisuudessa. Esimerkiksi informaatioteknologiassa toteutuu mielestäni hyvin vanha sanonta, jossa todetaan jonkun uuden asian merkityksen yliarvioitavan lyhyellä aikavälillä, mutta aliarvioitavan pitkällä aikavälillä. Mielestäni kuvittelemme jo nyt informaatioteknologian muuttaneen maailmaamme, mutta todellinen muutos on vasta edessä.

Pankit, vakuutukset ja kulutustuotteet valitsin, koska toivon löytäväni niistä hyvää osinkotuottoa tarjoavia, tasaisen varmoja sijoituskohteita.

Miten seuraan käytännössä sijoitussuunnitelmani?

Tämän kirjoituksen loppuun olen koonnut taulukon, josta näkee konkreettisesti miten nykyiset sijoitukseni seuraavat uutta suunnitelmaani ja mitä eri osa-alueet sisältävät. Taulukkoon olen koonnut nykyistä sijoitussuunnitelmaani vastaavat sijoitukset ja niiden prosenttiosuuden nykyistä suunnitelmaa vastaavasta kokonaisuudesta.

Alla sama taulukko tiivistetyssä muodossa. Tämä kertoo, että suhteellisesti liian paljon sijoituksistani on kiinni terveydenhuollossa, indeksirahastoissa ja Venäjällä. Vastaavasti minun pitäisi lisätä kokonaan vakuutus-toimiala ja kulutustuotteet salkkuuni sekä nostaa kehittyvien maiden ja Afrikan osuutta.

 • Terveydenhuolto -4,42 %
 • Indeksirahastot -3,95 %
 • Venäjä -3,53 %
 • Pankit -3,49 %
 • Informaatioteknologia -2,12 %
 • Arvat -1,75 %
 • Kehittyvät maat 0,38 %
 • Afrikka 0,93 %
 • Vakuutus 10,00 %
 • Kulutustuotteet 10,00 %

Käytännössä en ala myymään esimerkiksi indeksirahastojeni osuuksia. Myymisen sijaan en enää toistaiseksi lisää niiden osuutta. Venäjän kohdalla ongelma hoituu tätä menoa itsestään, kiitos Seligsonin Russian Prosperity Fund Euron arvon alentumisen myötä:)

Jatkossa keskityn ensimmäiseksi niihin osa-alueisiin, joiden painoarvo on liian pieni. Käytännössä ostan ensimmäiseksi kehittyviin maihin ja Afrikkaan liittyviä ETF-rahastoja. Näiden ostamisessa ei ole minkäänlaista käytännön ongelmaa, koska Nordnetin ETF-kuukausisäästämisen avulla ostamiseen liittyviä kuluja ei tule.

Tämän jälkeen säästän jonkin aikaa rahaa ja ostan vakuutus ja kulutustuotteet –toimialoilta yksittäisiä osakkeita kuten vaikkapa Coca Cola Companya ja Sampoa järkevät kertamäärät.

Salkun siivousta

Tällä hetkellä kaikista sijoituksistani on kiinni noin 20% osakkeissa, jotka eivät kuulu uuteen suunnitelmaani.

Näiden osalta mietin tapauskohtaisesti myynkö ne jossakin vaiheessa vai jätänkö kuitenkin salkkuuni odottamaan ihmettä. Myynnin puolesta puhuisi muun muassa se, että tällä tavalla saisin edes vähän vapautettua rahaa suunnitelmaani kuuluvien osakkaiden ostamiseen.

Konetta lukuun ottamatta kaikki alla olevat sijoitukset taitavat olla miinuksella. Jos joku noista sattuu nousemaan vielä edes ostohinnan tasolle, niin silloin myyn ainakin kyseisen osakkeen toki edelleen tapauskohtaisesti miettien.

Näihin osakkeisiin kuuluvat seuraavat

 • Talvivaaran Kaivososakeyhtiö
 • KONE Corporation
 • Kemira Oyj
 • Neste Oil Corporation
 • Comptel Corporation
 • Tecnotree Corporation

Tulevaisuudessa tulen kirjoittamaan tarkemmin muun muassa siitä miten valitsen eri osakkeet toimialojen sisältä.

Sijoitukseni ja niiden osuus tällä hetkellä sekä tavoite

SijoitusSijoituksen tyyppiProsenttiosuusTavoiteEro
Indeksirahastot43,95%40,00%-3,95%
Eurooppa IndeksirahastoIndeksirahasto7,54%
Global Top 25 BrandsIndeksirahasto7,41%
Kehittyvät markkinatIndeksirahasto6,89%
Suomi IndeksirahastoIndeksirahasto7,73%
Aasia IndeksirahastoIndeksirahasto6,94%
Pohjois-Amerikka IndeksirahastoIndeksirahasto7,45%
Terveydenhuolto14,42%10,00%-4,42%
Global Top 25 PharmaceuticalsIndeksirahasto7,79%
HealthInvest Value Fund CAktiivinen rahasto3,23%
Revenio Group OyjOsake3,40%
Informaatioteknologia12,12%10,00%-2,12%
Nokia CorporationOsake12,12%
Pankit13,49%10,00%-3,49%
Nordea Bank AB FDROsake13,49%
Vakuutus0,00%10,00%10,00%
?
Kulutustuotteet0,00%10,00%10,00%
?
Afrikka1,07%2,00%0,93%
db x-trackers MSCI EFM Africa TOP 50ETF1,07%
Kehittyvät maat
3,62%4,00%0,38%
db x-trackers FTSE VietnamETF1,82%
db x-trackers MSCI Indonesia IndexETF1,80%
Venäjä5,53%2,00%-3,53%
Russian Prosperity Fund EuroAktiivinen rahasto5,53%
Arvat3,75%2,00%-1,75%
Panoro EnergyOsake3,75%
Clinical Laserthermia BOsake2,06%

* merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa.

Trackbacks

 1. […] tilaisuutta hyväkseni pyytääkseni teiltä kokeneemmilta sijoittajilta samalla kommentteja. Piensijoittajan dieettivertaus toimii tässä hyvin: kun suklaajäätelölle suorille osakeostoille antaa oman paikkansa, koko […]

Jätä kommentti

*