Ostaessani ensimmäisiä rahasto-osuuksia ihmettelin miksi sama rahasto esiintyi kahdesti eri listoilla lähes samalla tavalla nimettynä siten, että ainoa ero nimessä oli joko A- tai B-kirjain.
Jälkeenpäin minulle selvisi, että tällä tarkoitetaan joko rahaston tuotto-osuutta tai kasvu-osuutta. Yleensä A-kirjain tarkoittaa kasvu-osuutta ja B-kirjain tuotto-osuutta. Osassa rahastoista kirjainten merkitys on kuitenkin juuri päinvastainen. Tämän takia asia kannattaa aina tarkastaa rahastokohtaisesti.
Tuotto-osuudella tarkoitetaan sitä, että rahaston saamat osinkotuotot jaetaan kerran vuodessa rahaston omistajille. Kasvu-osuudella tarkoitetaan puolestaan sitä, että osingot lisätään rahaston pääomaan ja ne kasvattavat rahaston arvoa.
Käsittääkseni rahastoista kannattaa käytännössä aina valita kasvu-osuus. Näin rahaston arvo kasvaa tätäkin kautta, eikä mahdollisista voitoista tarvitse maksaa veroja ennen rahasto-osuuden myyntiä.
Itse käsittäisin kasvu-osuuden kautta syntyvän veroedun ja tuottoedun kohtuullisen merkittäväksi. Jos tilannetta vertaa osinkoihin, joista pitää maksaa veroa vuosittain, saa rahastoissa osingoista tuloa koko ajan myös sille rahalle, joka menisi osakkaiden osingoissa vuosittain verotukseen.
Taloussanasto-osiossa pyrin selvittämään mitä yleisesti sijoittamisessa käytettävät termit tarkoittavat. Eri termien selityksiä keräämällä toivon auttavani lukijoita ja oppivani myös itse.
Jätä kommentti