Opas affiliate-markkinoinnin aloittamiseen ja mainosten lisäämiseen blogiin

Blogini idea on seurata pääasiassa affiliate-markkinoinnista saamien tulojen sijoittamista. Tämän takia lieneekin paikallaan kirjoittaa siitä mitä affiliate-markkinointi tarkoittaa ja miten affiliate-mainosten lisääminen omaan blogiin tai sivustoon onnistuu. Välttämättä tämän blogin lukijoille edes termi affiliate-markkinointi tai kumppanuusmarkkinointi ei ole tuttu.

Yksinkertaistettuna affiliate-markkinoinnilla tarkoitetaan internet-markkinointia, jossa julkaisija, kuten blogin pitäjä, saa mainostajalta komission niistä myynneistä tai liideistä, jotka ovat tulleet julkaisijan sivulta olleen mainoksen seurauksena.

Affiliate-markkinoinnin aloittaminen

Ensimmäiseksi affiliate-markkinointia aloittavalla julkaisijalla täytyy olla verkkosivusto. Joissain tapauksissa myös Facebook-sivu taitaa riittää. Sivuston ei tarvitse olla valtavan suuri tai kävijämäärältään iso sivusto, vaan myös aloittavat blogit kelpaavat usein.

Tämän jälkeen julkaisija rekisteröityy jonkin kumppanuusmarkkinointiin keskittyvän yrityksen julkaisijaksi. Kun rekisteröityminen on hyväksytty, niin julkaisija voi rekisteröityä eri mainostajien kampanjoihin. Osa mainostajista hyväksyy automaattisesti kaikki julkaisijat, kun taas osa valitse hyvinkin tarkkaan minkälaisten sivustojen kanssa haluaa tehdä yhteistyötä.

Kun julkaisija on tullut hyväksytyksi mainostajan kampanjaan, niin tämän jälkeen kyseisen mainostajan mainoksia voi sijoittaa sivustolle.

Jatkossa kun sivuston käyttäjä klikkaa mainosta ja päätyy esimerkiksi tilaamaan jonkun tuotteen mainostajan sivuilta, niin tästä tilauksesta maksetaan tietty prosenttiosuus komissiota julkaisijalle. Lisäksi osa mainostajista hyväksyy myös niin sanotut iMyynnit. Tällöin julkaisijalle maksetaan komissio myös silloin kun mainosta ei ole klikattu, mutta kävijä menee kuitenkin mainostajan sivulle nähtyään mainoksen julkaisijan sivulla ja päätyy esimerkiksi ostamaan jotakin.

Ostoksen ei tarvitse myöskään välttämättä tapahtua heti mainosklikkauksen jälkeen, vaan eri mainostajilla on eri klikkauksesta konversioon aikaväli. Jos sivuston käyttäjä esimerkiksi klikkaa julkaisijan sivulla olevaa mainosta, mutta tekee ostoksen vasta muutaman päivän päästä, niin tästäkin julkaisija saa komission. Tämä klikkauksesta konversioon aikaväli voi olla esimerkiksi 30 vuorokautta.

iMyyntien ja klikkauksesta konversioon aikavälin toteutumiseen vaikuttavat muutamat tekniset seikat. Mikäli käyttäjä klikkaa mainosta kotikoneella, mutta päätyy ostamaan tuotteen vasta työpaikaltaan menemällä suoraan mainostajan sivuille, niin tämmöisestä myynnistä komissiota ei tapahdu.

Käytännössä imyynnit ja klikkauksesta konversioon toimii silloin kun käyttäjä tekee ostoksen samalla koneella ja samalla selaimella tyhjentämättä välillä selaimen välimuistia.

Affiliate-markkinointi käytännössä

Käytännössä affiliate-markkinointi tapahtuu seuraavasti esimerkiksi tämän blogin tapauksessa. Olen aloittanut aikanaan TradeTrackerin(*) julkaisijana. TradeTracker on kumppanuusmarkkinointiin keskittyvä yhtiö, jonka kautta julkaisija voi valita sivuilleen TradeTrackerin kanssa sopimuksen tehneiden mainostajien mainoksia.

TradeTrackerin kautta olen sijoittanut tähän blogiinin muun muassa Nordnetin(*) mainoksen.

Kun joku blogini lukija klikkaa blogissani olevaa TradeTrackerin(*) linkkiä ja liittyy hyväksytysti TradeTrackerin julkaisijaksi, niin maksaa TradeTracker minulle jatkossa pienen prosenttiosuuden tämän julkaisijan aikanaan saamista myynneistä. Vastaavasti Nordnet(*) maksaa minulle jokaisesta uudesta asiakkaasta.

Kuinka suuria komissiot ovat?

Komissiot vaihtelevat erittäin paljon mainostajan mukaan. Usein verkkokaupat maksavat komissiota muutamasta prosentista jopa 20 prosenttiin myynneistä. Lisäksi osa mainostajista maksaa tietyn euromäärän jokaisesta myynnistä ja tämän päälle tietyn prosenttiosuuden.

Prosenttimääräisen, myynneistä tulevan komission lisäksi mainostaja voi maksaa myös julkaisijalle asiakkaaksi tulemisesta tai vaikka kanta-asiakkaaksi liittymisestä. Osa mainostajista maksaa myös jokaisesta mainosklikistä pienen summan kuten 10 senttiä.

Minkälaisia mainoksia sivulle kannattaa sijoittaa?

Yleensä parhaiten toimivat sivuston aiheeseen liittyvät mainokset. Jos sinulla on esimerkiksi pikavippeihin keskittyvä sivusto, niin tällöin sivustolla toimii luultavasti parhaiten pikavippimainokset.

Aiheen lisäksi mainostajaa valitessa kannattaa kiinnittää huomiota myös komissioon, mainostajan tunnettavuuteen, hintatasoon verrattuna kilpailijoihin ja konversioprosenttiin eli siis siihen kuinka suuri osa mainoksia klikanneista päätyy tekemään toivotun toimenpiteen mainostajan sivustolla.

Julkaisijan voi kannattaa esimerkiksi näyttää sivustollaan hyvän konversioprosentin tarjoavan mainostajan mainoksia, vaikka tämä maksaisikin pienempää komissiota kuin kilpailija.

Parhaiten näitä asioita voi vertailla niin sanotun AB-testauksen avulla. Itse olen näyttänyt esimerkiksi joillakin sivustoilla samalla paikalla useamman eri mainostajan mainoksia karusellissa ja seurannut miten hyvin ne keräävät klikkauksia ja kuinka moni mainosta klikanneista päätyy esimerkiksi tilaamaan jotakin eli tuottamaan minulle komission.

Kuinka paljon affiliate-markkinoinnilla voi ansaita?

Aina välillä eri keskustelupalstoilla kysellään kuinka paljon affiliate-markkinoinnila voi ansaita. Luonnollisesti tähän ei ole olemassa yksiselitteistä vastausta, vaan tämä riippuu monesta tekijästä.

Yleisesti ottaen olen sitä mieltä, että eri keskustelupalstoja lukemalla rahantulon helppoudesta saa aivan väärän kuvan. Jo pelkän ensimmäisen komission odottamisessa voi mennä kuukausia etenkin jos sivusto ei ole kovin suosittu eivätkä mainokset sovi hyvin aihepiiriin.

Tulevia tuloja voi laskea myös miettimällä, että verkkokauppojen keskimääräinen konversio taitaa liikkua noin 1-2 % välillä. Jos konversioprosentti olisi 1%, niin saisit komission yhdestä asiakkaasta aina 100 mainostajan sivulle saamaasi asiakasta kohden. Jotta taas saisit ajettua mainostajan sivulle 100 asiakasta, niin se vaatii sivultasi jo kohtuullisen paljon kävijöitä ja tehokkaan mainoksen.

Joka tapauksessa Suomessakin on jonkin verran ihmisiä, jotka tienaavat jopa erittäin hyvän toimeentulon affiliate-markkinoinnilla.

Helpoin tapa selvittää vastaus kysymykseen tulevista ansioista on alkaa kokeilemaan affiliate-markkinointia omalla sivustolla. Myöskään AdSensen mahdollisuuksia ei luonnollisesti kannata unohtaa, ja kirjoitan tästä myöhemmin lisää.

Tässä oli lyhyt yleisesittely siitä mitä affiliate-markkinointi tarkoittaa. Yksinkertaisimmillaan affiliate-mainostajaksi alkaminen vaatii siis oman sivuston ja pienen määrän teknistä osaamista mainosten sijoittamiseen blogeihin. Lisäksi edes jonkinlainen ymmärrys muun muassa web-analytiikasta ja konversio-optimoinnista helpottaa menestymistä. Pahaa ei toki tee myöskään ymmärtää edes hiukan käyttäjien tarpeita ja motiiveita.

* merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa.

Nordnetin täysin kuluttomat indeksirahastot: Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska!

Ei merkintä-, lunastus-, hallinnointi- tai kaupankäyntipalkkiota. Mukaan jo 15 €:n sijoitussummalla.

Piensijoittaja.net - miksi tämä blogi on olemassa?

Blogi oli tarina tavallisen nelihenkisen perheen tuloista ja menoista, sijoittamisen aloittamisesta ja lapsen kalliin harrastuksen rahoittamisesta Adsense- ja affiliate-tuloja sijoittamalla. Vuosien varrella tähtäin on muuttunut ja nyt tavoite on raha tai mieluummin paljon rahaa. Lisäksi kirjoituksia myös web-analytiikasta, hakukoneoptimoinnista ja Google Analyticsistä.

Löydät Piensijoittajan myös Facebookista ja Twitteristä

Jätä kommentti

*