Affiliate-markkinointi – lue kuinka olen tienannut yli 40 000€ affiliate-markkinoinnilla

Kirjoitus on julkaistu 30.08.2013 ja päivitetty 23.3.2019

Olen viitannut tässä blogissa useasti affiliate-markkinointiin ja sivulla on myös affiliate-mainoksia. Onkin paikallaan kirjoittaa opas aiheesta omien hyvien kokemusten pohjalta. Toivon oppaan innostavan muitakin affiliate-markkinoinnin aloittamiseen.

Itse olen tehnyt affiliate-markkinointia vuodesta 2009 saakka ja tienannut sillä yli 40 000 euroa. Tämä kirjoitus perustuukin pääasiassa näinä vuosin saatuihin oppeihin ja aiheen opiskeluun.

Mikä Affiliate-markkinointi tarkoittaa?

Suomeksi affiliate-markkinointi käännetään yleisesti kumppanuusmarkkinoinniksi. Itselleni luontevin termi on kuitenkin nimenomaan affiliate-markkinointi.

Yksinkertaistettuna affiliate-markkinoinnilla tarkoitetaan internet-markkinointia, jossa some-kanavan ylläpitäjä, youtubettaja tai julkaisija, kuten blogin pitäjä, saa mainostajalta komission niistä myynneistä tai liideistä, jotka ovat tulleet julkaisijan sivulta tai somessa olleen mainoksen seurauksena.

Affiliate-markkinoinnin aloittaminen

Ensimmäiseksi affiliate-markkinointia aloittavalla julkaisijalla täytyy olla verkkosivusto, blogi, some-kanava kuten Facebook-sivu tai Instagram-tili tai Youtube-tili.

Sivuston ei tarvitse olla valtavan suuri tai kävijämäärältään iso sivusto, vaan myös aloittavat blogit tai somekanavat kelpaavat usealle toimistolle.

Lisäksi tähän vaikuttaa myös sivuston tai somekanavan niche eli aihe. Jos siis pystyt tuottamaan esimerkiksi pikavipeistä ainutlaatuista sisältöä, pääset varmasti mukaan helposti. Toki monet muutkin aiheet käyvät, eikä affiliate-markkinointi ole pelkkää pikavippien mainostamista, vaikka näitä mainostajia onkin paljon mukana.

Kun julkaisijalla on sivu tai somekanava, rekisteröityy julkaisija jonkin kumppanuusmarkkinointiin keskittyvän yrityksen julkaisijaksi. Kun rekisteröityminen on hyväksytty, niin julkaisija voi rekisteröityä eri mainostajien kampanjoihin. Osa mainostajista hyväksyy automaattisesti kaikki julkaisijat, kun taas osa valitse hyvinkin tarkkaan minkälaisten sivustojen kanssa haluaa tehdä yhteistyötä.

Kun julkaisija on tullut hyväksytyksi mainostajan kampanjaan, niin tämän jälkeen kyseisen mainostajan mainoksia voi sijoittaa sivustolle.

Jatkossa kun sivuston käyttäjä klikkaa mainosta ja päätyy esimerkiksi tilaamaan jonkun tuotteen mainostajan sivuilta, niin tästä tilauksesta maksetaan tietty prosenttiosuus komissiota julkaisijalle.

Lisäksi osa mainostajista hyväksyy myös niin sanotut iMyynnit. Tällöin julkaisijalle maksetaan komissio myös silloin kun mainosta ei ole klikattu, mutta kävijä menee kuitenkin mainostajan sivulle nähtyään mainoksen julkaisijan sivulla ja päätyy esimerkiksi ostamaan jotakin.

Ostoksen ei tarvitse myöskään välttämättä tapahtua heti mainosklikkauksen jälkeen, vaan eri mainostajilla on eri klikkauksesta konversioon aikaväli. Jos sivuston käyttäjä esimerkiksi klikkaa julkaisijan sivulla olevaa mainosta, mutta tekee ostoksen vasta muutaman päivän päästä, niin tästäkin julkaisija saa komission. Tämä klikkauksesta konversioon aikaväli voi olla esimerkiksi 30 vuorokautta.

Tämä klikkauksesta konversioon on hyvin arvokas asia julkaisijan kannalta. Itse analysoin yhden sivuston myynnit pidemmältä ajalta ja 40% prosenttia myynneistä tehtiin yli 10 päivää klikkauksen jälkeen.

iMyyntien ja klikkauksesta konversioon aikavälin toteutumiseen vaikuttavat muutamat tekniset seikat. Mikäli käyttäjä klikkaa mainosta esimerkiksi työkoneella, mutta päätyy ostamaan tuotteen vasta kotoa menemällä suoraan mainostajan sivuille, ei tämmöisestä myynnistä synny komissiota.

Käytännössä imyynnit ja klikkauksesta konversioon toimii silloin kun käyttäjä tekee ostoksen samalla koneella ja samalla selaimella tyhjentämättä välillä selaimen välimuistia.

Affiliate-markkinointi käytännössä

Käytännössä affiliate-markkinointi tapahtuu seuraavasti esimerkiksi tämän blogin tapauksessa. Olen aloittanut Adservicen(*) julkaisijana. Adservice on kumppanuusmarkkinointiin keskittyvä yhtiö, jonka kautta julkaisija voi valita sivuilleen Adservicen kanssa sopimuksen tehneiden mainostajien mainoksia.

Adservicen kautta olen sijoittanut tähän blogiinin muun muassa Nordnetin mainoksen.

Kun joku blogini lukija klikkaa blogissani olevaa Adservicen(*) affiliate-linkkiä ja liittyy Adservicen julkaisijaksi, niin maksaa Adservice minulle pienen komission. Vastaavasti Nordnet maksaa minulle jokaisesta uudesta asiakkaasta.

Ensimmäinen kumppanuusmarkkinointitoimisto, johon lisäsin tämän blogin, oli TradeTracker(*). TradeTracker toimii eri tavalla kuin Adservice eli saan jokaisen bloginin kautta liittyneen julkaisijan tuloista tietyn osuuden seuraavan kolmen vuoden ajalta.

Käyttäjän kannalta on aivan sama liittyvätkö he julkaisijaksi tai alkavatko he Nordnetin asiakkaaksi esimerkiksi minun blogin kautta. Tällä tarkoitan sitä, että käyttäjä ei maksa esimerkiksi ylimääräistä mistään, vaikka hän olisikin tullut mukaan affiliate-linkin kautta.

Kuinka suuria komissiot ovat?

Komissiot vaihtelevat erittäin paljon mainostajan mukaan. Usein verkkokaupat maksavat komissiota muutamasta prosentista jopa 20 prosenttiin myynneistä. Lisäksi osa mainostajista maksaa tietyn euromäärän jokaisesta myynnistä ja tämän päälle tietyn prosenttiosuuden.

Prosenttimääräisen, myynneistä tulevan komission lisäksi mainostaja voi maksaa myös julkaisijalle asiakkaaksi tulemisesta, sähköpostilistalle liittymisestä tai vaikka kanta-asiakkaaksi alkamisesta. Osa mainostajista maksaa myös jokaisesta mainosklikistä pienen summan kuten 10 senttiä.

Minkälaisia mainoksia sivulle kannattaa sijoittaa?

Yleensä aina parhaiten toimivat sivuston aiheeseen liittyvät mainokset. Jos sinulla on esimerkiksi sijoittamiseen keskittyvä sivusto, niin tällöin sivustolla toimii luultavasti parhaiten sijoittamiseen liittyvät mainokset kuten esimerkiksi Nordnet.

Aiheen lisäksi mainostajaa valitessa kannattaa kiinnittää huomiota myös komissioon, mainostajan tunnettavuuteen, hintatasoon verrattuna kilpailijoihin ja konversioprosenttiin eli siis siihen kuinka suuri osa mainoksia klikanneista päätyy tekemään toivotun toimenpiteen mainostajan sivustolla.

Julkaisijan voi kannattaa esimerkiksi näyttää sivustollaan hyvän konversioprosentin tarjoavan mainostajan mainoksia, vaikka tämä maksaisikin pienempää komissiota kuin kilpailija.

Parhaiten näitä asioita voi vertailla niin sanotun AB-testauksen avulla. Itse olen näyttänyt esimerkiksi joillakin sivustoilla samalla paikalla useamman eri mainostajan mainoksia karusellissa ja seurannut miten hyvin ne keräävät klikkauksia ja kuinka moni mainosta klikanneista päätyy esimerkiksi tilaamaan jotakin eli tuottamaan minulle komission.

Kuinka paljon affiliate-markkinoinnilla voi ansaita?

Aina välillä eri keskustelupalstoilla kysellään kuinka paljon affiliate-markkinoinnila voi ansaita. Luonnollisesti tähän ei ole olemassa yksiselitteistä vastausta, vaan tämä riippuu monesta tekijästä.

Itse olen tosiaan tienannut parhaimpana vuotena keskimäärin 700€ kuukaudessa. Nyt tulot ovat laskeneet hyvin paljon, kun en ole jaksanut päivittää sivuja aktiivisesti. Pyrin kuitenkin taas kehittämään sivustojani ja kasvattamaan sitä kautta tuloja.

Yleisesti ottaen olen sitä mieltä, että eri keskustelupalstoja lukemalla rahantulon helppoudesta saa aivan väärän kuvan. Jo pelkän ensimmäisen komission odottamisessa voi mennä kuukausia etenkin jos sivusto ei ole kovin suosittu eivätkä mainokset sovi hyvin aihepiiriin. Toisaalta taas suosittu, sopivaan aihepiiriin keskittyvä kanava tai sivusto voi alkaa tuottamaan hyvin nopeastikin.

Joka tapauksessa Suomessakin on jonkin verran ihmisiä, jotka tienaavat jopa erittäin hyvän toimeentulon affiliate-markkinoinnilla maailmasta puhumattakaan.

Helpoin tapa selvittää vastaus kysymykseen tulevista ansioista on kokeilu omalla sivustolla. Myöskään AdSensen mahdollisuuksia ei luonnollisesti kannata unohtaa, mutta ainakin itselläni nimenomaan affiliate-markkinointi on tuottanut selvästi paremmin.

Esimerkkejä mainostajista

Tämän blogin kannalta hyvä esimerkki eri mainosverkostoihin kuuluvasta mainostajasta on Nordnet. Nordnetin kampanja löytyy esimerkiksi Adservicen(*) kautta.

Nordnet on siis yksi hyvä esimerkki tämän blogin kannalta, mutta lisäksi eri mainosverkostoista löytyy valtava määrä erilaisia mainostajia.

Esimerkiksi AdTractionilta löytyy rengas-online.com, Ferratum Business ja ja money, Spartoo, Elisa, Reima, Hong Kong, Kodin1, DNA, Stadium, Lomarengas jne.

Toisin sanoen mainostajia löytyy hyvin paljon todella monelta eri toimialalta.

Itseäni on harmittanut usein kun Seligson ei näytä käyttävän affiliate-mainontaa, vaikka potentiaalia olisi varmasti.

Kumppanuusmarkkinointiyritykset ja affiliate-verkostot Suomessa

Affliate-markkinointia aloittava miettii usein mihin affiliate-verkostoon kannattaa liittyä. Tähän on helppo vastata, eli julkaisijan kannattaa liittyä usempiin verkostoihin ja tutustua niihin rauhassa. Mainostajat liikkuvat eri verkostojen välillä ja luonnollisesti mukaan liittyy tasaisin väliajoin uusia mainostajia. Näin kuuluessasi eri verkostoihin saat aina tietoa uusista mainostajista ja opit itse arvioimaan kunkin verkoston hyviä ja huonoja puolia.

Luonnollisesti verkostoihin liittyminen on myös ilmaista ja tapahtuu helposti eli uuden julkaisijan kannattaa tosiaan liittyä eri verkostoihin. Enkä sano tätä pelkästään sen takia, että saisin mahdollisimman monen lukijan liittymään eri verkostoihin minun sivujeni kautta, vaan siitä on oikeasti hyötyä.

Itse olen käyttänyt pääasiassa seuraavaa neljää affiliate-verkostoa.

Miksi aloittaisin affiliate-mainonnan ja paljonko kävijöitä pitää olla?

Keskustelin yhden talousbloggarin kanssa affiliate-mainonnasta ja hän oli vahvasti sitä mieltä, että hän ei ”ottaisi omalle sivulleen häiritseviä bannereita muutaman euron takia”.

Tämä onkin aika yleinen mielipide, mutta sitä on helppo haastaa. Itse esimerkiksi pidän myös bannereita tällä sivulla, mutta ehdottomasti suurin osa myynneistä tulee tekstilinkkien kautta. Näin siis sivustolle ei tarvitse lisätä ainuttakaan banneria, vaikka aloittaisikin affiliate-markkinoinnin.

Lisäksi tätä kautta voi saada aikaan ihan merkittäviä tuloja. Itse ansaitsin vuonna 2015 affiliate-mainonnalla noin 8 500€. Silloin tulot tulivat pääasiassa yhden blogin kautta, jossa tehtiin keskimäärin 4 000 vierailua viikossa. Näin siis kohtuullisen pienellä blogillakin voi saada aikaan kohtuulliset tulot.

Itse en keksi ainakaan yhtään hyvää syytä miksi jokaisen edes kohtuullisen suositun talousbloggarin ei kannattaisi kokeilla affiliate-markkinointia.

Youtube, Instagram, Facebook, sähköpostimainonta jne?

Kun minä aloitin affiliate-markkinoinnin, oli mainostajilla pääasiassa oma verkkosivu tai blogi ja lisäksi osa teki sähköpostimainontaa.

Vuosien varrella mukaan on tullut vahvemmin erilaiset sosiaalisen median kanavat kuten Youtube, Instagram ja Facebook. Viime aikoina onkin uutisoitu aina välillä siitä kuinka paljon eri somevaikuttajat voivat tienata.
Esimerkiksi Kauppalehti uutisoi vuonna 2018 viestintätoimisto Manifeston tutkimuksesta (N=126), jonka mukaan joka kymmenes somevaikuttaja tienasi yli 6 500 kuukaudessa.

Toisin sanoen oma verkkosivusto tai blogi ei ole enää välttämättömyys affiliate-markkinoin aloittamiseksi. Tärkeintä on se, että tavoitat paljon ihmisiä tai pienemmän määrän oikeanlaisia ihmisiä.

Omat kokemukset affiliate-markkinoinnista ja mitä kannattaa huomioida aloittaessa?

Oman urani aikana olen oppinut paljon affiliate-markkinoinnista. Alla kaksi tärkeintä oppiani, jotka haluan jakaa kanssasi.

Toinen on isompi ja toinen pienempi, mutta toivottavasti molemmista on hyötyä.

Jos tarkoituksena on tavoitella taloudellista vapautta affiliate-markkinoinnin avulla, on mielestäni tärkeää etsiä heti alusta alkaen useampi tukijalkoja. Tällä tarkoitan sitä, että jos sinulla on useampia eri aihepiiriin kuuluvia sivuja tai somekanavia, on tilanne turvallisempi, jos esimerkiksi yhden sivun tärkein mainostaja lopettaa affiliate-markkinoinnin tai sivu menettää sijoitukset esimerkiksi Googlessa.

Jos taas tavoitteena on vaan kokeilla kuinka paljon rahaa oma, jo olemassa oleva sivu tai kanava tuottaisi, ei useamman tukijalan rakentaminen ole tietenkään tarpeellista.

Toinen oppi laajemmille sivuille on se, että mainoslinkkien hallinta kannattaa miettiä heti alusta alkaen. Jos sinulla on useita kymmeniä sivuja / kirjoituksia, joissa on jokaisessa suoraan tekstiin lisätty mainoslinkki, on näiden päivittämisessä paljon turhaa työtä, jos mainostaja esimerkiksi lopettaa tai vaihtaa mainosverkostoa.

Itse käytän WordPressin Simple Urls -pluginiä. Kyseessä on hyvin yksinkertainen lisäosa, johon määritellään mihin osoitteeseen yksittäiseen linkkiin linkitetään ja mihin tämä linkki ohjaa. Esimerkiksi tästä blogista linkitetään Nordnetiin pääasiassa osoitteeseen https://www.piensijoittaja.net/go/nordnet-juttu/ ja tästä on uudelleenohjaus minun affilinkillä Nordnetiin. Kun Nordnet vaihtoi verkostoa, minun tarvitsi muokata vain muutama linkki Simple Urls:n kautta sen sijaan että olisin käynyt läpi kymmeniä kirjoituksia.

Tässä oli yleisesittely siitä mitä affiliate-markkinointi tarkoittaa.

Yksinkertaisimmillaan affiliate-mainostajaksi alkaminen vaatii siis oman sivuston tai somekanavan ja pienen määrän teknistä osaamista mainosten sijoittamiseen blogeihin. Lisäksi edes jonkinlainen ymmärrys muun muassa web-analytiikasta ja konversio-optimoinnista helpottaa menestymistä.

Pahaa ei toki tee myöskään ymmärtää edes hiukan käyttäjien tarpeita ja motiiveja.

Lainsäädäntö ja mainonnan merkkaaminen

Itse olen toiminut affiliate-markkinoinnin kanssa aina hyvin eettisesti ainakin oman käsitykseni mukaan. Tällä tarkoitan sitä, että olen merkinnyt mainokset ja mainoslinkit selvästi ja kerron jokaisen kirjoituksen yhteydessä sen sisältämistä mainoksista.

Lisäksi en suostu myöskään mainostamaan tuotteita, joihin en usko tai jotka ovat etiikkani vastaan. Tällä tarkoitan sitä, että esimerkiksi tästä blogista ei toivottavasti tule ikinä löytymään esimerkiksi pikavippimainontaa.

Alaan liittyvä lainsäädäntö ja mainonnan tunnistettavuus on kuitenkin yksi asia, johon kannattaa tutustua. Alla linkkejä aiheeseen liittyviin kirjoituksiin.

Lue myös muut kirjoitukseni aiheesta:

* merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa.

Jätä kommentti

*