Affiliate-mainonta mainostajan kannalta

Olen pitänyt sivuillani affiliate-mainoksia muutaman vuoden ajan. Tänä aikana olen kokeillut erilaisten mainostajien kampanjoita. Samalla olen miettinyt paljonkin sitä miten mainostajat mahtavat kokea affiliate-mainonnan.

Päätinkin kirjoittaa omia ajatuksiani aiheesta yrittäen asettua mainostajan asemaan. Lisäksi kerron mitkä omasta mielestäni ovat julkaisijan kannalta hyvän mainostajan tunnusmerkkejä.

En ole ikinä ollut itse mukana mainostajan asemassa affiliate-markkinoinnissa. Kuvittelen kuitenkin homman menevän yksinkertaistettuna seuraavasti.

 • Mainostaja tekee sopimuksen kumppanuusmarkkinointiyrityksen, kuten TradeTrackerin* kanssa.
 • Tässä yhteydessä määritellään varmasti esimerkiksi se kuinka suuren prosenttiosuuden mainostaja on valmis maksamaan jokaisesta myynnistä tai liidistä.
 • Samoin määritellään minkälaista mainontaa julkaisijoiden sallitaan tekevän. Osassa kampanjoista esimerkiksi AdWords-mainonta tai sähköpostimainonta voi olla kiellettyä.
 • Ennen käyttöönottoa mainostajan sivusto täytyy tagittaa jollakin tavalla.
 • Tämän jälkeen kumppanuusmarkkinointiyritys lisää kyseisen kampanjan julkaisijoiden valittavaksi.

Halutessaan ainakin TradeTrackerilla mainostaja voi valita hakemuksen perusteella minkä sivujen sallitaan näyttävän heidän mainontaa.

Varmasti markkinoinnin aloittamiseen liittyy muitakin vaiheita. Uskoakseni homma menee kuitenkin suunnilleen näin.

Kuvittelisin, että kumppanuusmarkkinointiyrityksillä täytyy olla aika konsultoiva ote työhönsä. He osaavat varmasti kertoa sopiiko kyseisen yrityksen kampanjat heidän julkaisijoilleen ja minkälaista komissiota kannattaa maksaa. Lisäksi he varmasti osaavat ainakin neuvoa esimerkiksi mainosmateriaalin ja tarjouskoodien suhteen.

Tarkemmin en tunne sitä kuinka paljon kumppanuusmarkkinointiyritykset veloittavat mainostajalta. En tiedä onko tämä myös jonkinlainen komissiomalli, vai onko heillä esimerkiksi jonkinlaisia kiinteitä aloituskustannuksia tms.

Affiliate-mainonnan hyvät puolet mainostajan kannalta

Mainostajan kannalta ajateltuna mainonta, jossa tuotteen myyntiin menevät mainoskustannukset tietää etukäteen, kuulostaa erittäin hyvältä. Tässä yhteydessä kannattaa muistaa sekin, että mainostaja voi saada erittäin paljon näkyvyyttä toteutuneiden myyntien lisäksi. Tämäkin lisää omalta osaltaan yrityksen tunnettavuutta.

Luonnollisesti affiliate-mainostajaksi alkaminen ei kuitenkaan takaa sitä, että tätä kautta tulisi myyntejä. Toisaalta näkisin tämän myös hyvänä puolena oppimisen kannalta. Mikäli esimerkiksi kumppanuusmarkkinointiyrityksellä on useita saman alan kampanjoita suunnilleen samoilla ehdoilla, eivätkä julkaisijat valitse sinun kampanjaa, on yrityksesi sivustossa, markkinoinnissa tai brändissä jotain pielessä kilpailijoihin verrattuna.

En tiedä tarkemmin kuinka paljon mainostajat saavat tavallaan ilmaisia myyntejä tai liidejä affiliate-mainnonan kannalta. En osaa myöskään sanoa onko tämä tavallaan hinnoiteltu komissioon sisään. Tarkoitan ilmaisilla myynneillä esimerkiksi tilannetta, jossa blogini lukija klikkaa sivultani Nordnetin mainosta vaikka mobiililla. Tämän jälkeen käyttäjä päättää harkita tilin avaamista hetken ja palaa myöhemmin vaikka kotikoneella Nordnetin sivuille suoraan ja avaa tilin. Tällöin minä en saa komissiota tämmöisestä myynnistä, vaikka tavallaan olisinkin ansainnut sen.

No, tämä ongelma liittyy yleisesti netin mittaamiseen ongelmiin eikä tähän ole olemassa suoraan ratkaisua.

Minkälainen on hyvä mainostaja julkaisijan kannalta?

Jos pitäisi valita yksi tärkein mainostajan sivun ominaisuus julkaisijan kannalta, olisi se mielestäni konversio. Jos mainostajan sivu on huonolaatuinen ja konversioprosentti jää äärimmäisen pieneksi, loppuu julkaisijan motivaatio mainostaa kyseistä sivua hyvin nopeasti.

Lisäksi hyvä julkaisija tuottaa paljon erilaista mainosmateriaalia ja erilaisia kampanjoita sekä tiedottaa näistä aktiivisesti. Luonnollisesti myös mainostettavien tuotteiden tulee olla hyvälaatuisia ja hinnoittelun on oltava kohtuullista.

Esimerkiksi Nordnet ja TradeTracker* ovat tämän blogin kannalta hyviä mainostajia. Etenkin Nordnetin konversio on kunnossa ja mikä tärkeintä, olen itsekin molempien palveluiden tyytyväinen asiakas. Mielestäni heidän toiminta on laadukasta ja hinnoittelu järkevää. Näin voin puhtaalla omalla tunnolla suositella molempia palveluita blogini lukijoille.

* merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa.

Kommentit

 1. Sanna says

  Tämä on erittäin mielenkiintoinen blogi. Olen perustamassa sivustoa/sivustoja josta suunnittelen saavani tuloja affiliate-markkinoinnilla. Hienoa että olet julkistanut tulot, se auttaa ymmärtämään missä suuruusluokassa Suomessa mennään. Seuraan aika paljon amerikkalaisia, on mukava lukea asiasta suomeksikin. Olen hiukan kokeillut sijoittamistakin, joten hyvin yhteen käyvät ajatusmaailmat! Seuraan mielenkiinnolla – kiitos siitä mitä teet!

 2. Piensijoittaja says

  Terve Sanna!
  Mukavaa jos blogistani on ollut iloa.

  Laita ihmeessä kommenttia, jos tarvitset vaikka apua jossakin. Voin ainakin kokeilla auttaa.

Jätä kommentti

*