Arvonlisäveron alarajan muutos ja affiliate-tulot

Kirjoitin vuonna 2013 kirjoituksen affiliate- ja Google AdSense-tulojen verotuksesta.

Kirjoituksen jälkeen ALV:n alaraja on muuttunut 8 500 eurosta vuodessa 10 000 euroon. Tämän takia päätin kirjoittaa aiheesta lyhyen kirjoituksen ja päivittää tilanteen.

Muutos on tullut voimaan 1.1.2016 ja itselleni tämä on positiivinen asia. Jatkossa voin tienata vuodessa 10 000 euroa entisen 8 500 euron sijaan ilman, että minun pitää yrityksen perustamista tms. Viime vuonna ALV-raja oli jo tulla ongelmaksi, koska affiliate- ja AdSense-tuloni olivat noin 7800 euroa.

Huomasin vanhaa kirjoitusta lukiessani myös vanhentuneen / väärän tiedon. Ennen ilmoitin verottajalle tulot aina sen mukaan paljonko olin periaatteessa tienannut kyseisenä vuonna, enkä sen mukaan paljonko olin oikeasti saanut maksuja.

Tällä tarkoitan siis sitä, että aiemmin katsoin esimerkiksi TradeTrackerista ansainneeni vuonna X esimerkiksi 4 000 euroa ja ilmoitin tämän summan verottajalle. Muutin käytäntöäni kuitenkin siten, että nyt olen ilmoittanut aina vuosikohtaisiksi tuloiksi sen summan minkä olen oikeasti saanut maksuja TradeTrackerilta* ja muilta toimistoilta sekä Googlelta.

Keskustelin tästä myös verohallinnon henkilön kanssa ja todellisten, maksettujen tulojen ilmoittaminen on oikein. Näin kun asiaa ajattelee jälkikäteen, niin luonnollisesti todellisten tulojen ilmoittaminen on paljon loogisempi tapa toimia.

Sen verran pitää sanoa tähän loppuun, että hirveästi minun ei ole tarvinnut asioida verohallinnon edustajien kanssa. Aina kuitenkin kun olen asioinut, on palvelu ollut asiallista ja jopa ystävällistä. Toisaalta asiatkin ovat olleet varmasti melko helppoja.

Nyt vaan pitäisi saada vuotuiset affiliate-tulot nostettua lähemmäksi tuota 10 000 euroa, niin rajan muutoksesta olisi konkreettisesti iloa. Valitettavasti alkuvuonna tulot ovat laahanneet viime vuotta perässä, mutta katsotaan pystyisikö asialle tekemään jotakin.

* merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa.

Kommentit

 1. ALV kyselijä says

  Hei

  mites näiden affiliate ALV:ien kanssa on kun eihän laskuttaessakaan, tai tuloja saadessa lisätä ALV:tä “myyjän” ominaisuudessa. Eli ne affiliate firmat ja Google eivät maksa ALV:a kumppanipromotoijille tilittäessään korvauksia. Silloin ei myöskään alvin maksu velvoitetta pitäisi olla maksun saajalla, vai? Jos etenkin ulkomaisten, USA:laisten affiliate firmojen kanssa toimii niin suostuvatko ne lisäämään Suomen ALV:n verran minulle tilityksiinsä jos sitä pyytää?

  Tässä on jotain juttua tuosta: http://murobbs.muropaketti.com/threads/mainostulojen-verotus-google-tradetracker.1184223/#post-1714588837

  Ja toisaalta jos tekee kuten olet kirjoittanut, eli ilmoittaa vain tulot ja ja kulut veroilmoitukseen ilman y-tunnusta tai UKKO ja Odeal tyyppistä laskutuspalvelua niin eikö prosentti ole todella korkea?

  Entä oletko kuullut Viglink ja Skimlinks palveluista? Niiden kautta voi päästä isompiin provikoihin esim Amazonissa ja saada helpommin maakohtaisen targetoinnin käyttöön niin, että klikkaukset luetaan kaikkien Amazon maiden, siis niiden joissa Amazon ylipäätään toimii, kohdilta ilman, että tarvitsee rekkautua jokaisen maan ohjelmaan erikseen saadaksen korvauksen. jne. Esim jos intialainen tai australilainen klikkaa USAn Amazonin likkiä niin järjestelmä hoitaa provikan ko. blokkaajalle Intian tai Australian Amazonin kautta automaattisesti. Jos blokkari olisi vain USA:n Amazonin affiliate jäsen niin jäisi nuolemaan näppejään jos ei ole sekä Intian, että Australian Amazonen jäsen ja säätänyt jotain linkkikoodeja oikein. tms. Tai näin olen ymmärtänyt. Viglink on USA:lainen ja Skimlinks on Lontoossa. Joten voisi luulla Skimlinksin olevan helpommin EU alueen sääntöjen mukainen toiminnassa mitä tulee veroasioihin?

  Onko omat muut sivustosi kotimaisia vai oletko toiminut kansainvälisesti?

 2. Krista says

  Hei! Löysin vasta sivustosi ja hienoa että suomestakin löytyy “kollegoita” nettisivubisneksessä.

  Google Adsense tulojen arvonlisäverotus onkin hiukan monimutkainen asia, nähdäkseni Adsense tuloista ei maksa arvonlisäveroa nettisivun omistaja (joka myy mainostilaa) vaan Google (joka ostaa mainostilaa).

  Googlen sivuilta: Googlen kanssa sopimiesi ehtojen mukaisesti tarjottuihin palveluihin sovelletaan käännettyä verovelvollisuutta, joten arvonlisäverosta huolehtii vastaanottaja Google Ireland.
  (https://support.google.com/adsense/answer/1322031?hl=fi)

  Verohallinnon sivuilta:
  Käännetty verovelvollisuus tarkoittaa, että veron suorittaa ostaja. Palvelukaupan yleissäännöksen mukaisiin elinkeinonharjoittajien välisiin palvelujen myynteihin sovelletaan käännettyä verovelvollisuutta aina, kun myyjä ei ole sijoittautunut ostajan maahan. Tämä tarkoittaa, että jos suomalainen myyjä myy palvelun toisesta EU-maasta olevalle ostajalle, ostaja maksaa palvelusta oman maansa veron myyjän puolesta.
  (https://www.vero.fi/fi-FI/Yritys_ja_yhteisoasiakkaat/Avoin_yhtio_ja_kommandiittiyhtio/Arvonlisaverotus/Ulkomaankaupan_arvonlisaverotus)

  Suomessa toimivien TradeDoubler ynm. osalta taas asia on päinvastoin, eli niistä tuloista nettisivun omistajan pitää maksaa alv jos tuo 10000€ liikevaihto ylittyy kuten artikkelissa kirjoititkin.

 3. Piensijoittaja says

  Terve ja pahoittelut vastauksen kestämisestä.

  Sivuni ovat aika puhtaasti kotimaisia, enkä oikein usko tämän + kohderyhmien takia Viglinkin tai Skimlinksin toimivan.

  Kyllähän näistä tuloista menee veroja aika huolella, mutta miten esimerkiksi Ukko auttaisi siihen?

  Tällä hetkellä tulot ovat melko puhtaasti affiliate-tuloja ja AdSensen osuus on pieni.

  Kiitoksia Krista minulle uudesta tiedosta ja mukavaa kun löysit blogini. Olen kyllä parhaillani kirjoitustauolla, mutta aktivoidun jossakin vaiheessa uudestaan.

 4. Otetaanpa esimerkki: affiliate ( eli siis julkaisija) pyörittää nettisivustoa suomeksi, joka on kohdistettu Suomen alueelle. Hänen sivustollaan on mainoksia, joita klikatessaan vierailija pääsee mainostajan sivustolle, josta ostaa tuotteen tai palvelun.
  Mainosmateriaalin ja linkin affiliate (julkaisija) on saanut palveluntuottajalta, joka myös maksaa hänelle ( tai hänen yhtiölleen) myynnistä tulevan komission. Jos palveluntuottaja on Suomeen rekisteröity yhtiö, affiliate maksaa saamistaan komissioista ALV:in 24%. Mutta jos palveluntuottaja on rekisteröity johonkin toiseen EU-maahan, ko. palveluntuottaja maksaa ALV:n 24%. Tätä kutsutaan “käänteiseksi ALV:ksi”.
  Nämä palveluntuottajat ovat affiliaten asiakkaita, joille hän myy palveluitaan.
  Tämä ALV-juttu on hyvä huomioida, kun miettii, minkä palveluntuottajan linkkejä sivustolleen sijoittaa.

 5. ALV kyselijä says

  Eli tuosta voi päätellä että suomalainen affiliaatti ei joudu maksamaan alvia missään vaiheessa jos palveluntuottaja on toisessa EU maassa tai peräti USA:ssa? Näinkö?

Jätä kommentti

*