Affiliate ja Google AdSense-tulojen verotus

-> Lue myös päivitetty kirjoitus arvonlisäveron alarajan muutoksesta ja tulojen ilmoittamisesta verottajalle.

Itselläni on ollut aina varmaan vähän outo suhde verottajaan ja verotukseen. Jostain ihmeen syystä olen maksanut veroni kohtuullisen mielellään. Olen jopa ollut jollakin tavalla onnellinen siitä, että pystyn tällä tavalla tukemaan ihmisiä, joiden asiat eivät ole niin hyvin.

Tältä pohjalta oli siis selvää, että saadessani ensimmäiset affiliate- ja Google AdSense -tulot otin selvää miten näistä maksetaan veroja. Selvitin asian vuonna 2009 yksinkertaiseksi soittamalla Verotoimistoon ja sen jälkeen olen toiminut saamillani ohjeilla ilman ongelmia.

Näin maksan veroni affiliate- ja AdSense-tuloista

 • Saadessani verotuspäätöksen keväällä olen tehnyt tähän muutosilmoituksen.
 • Muutosilmoituksessa olen merkinnyt kaikki edellisenä vuonna saamani affiliate- ja Google AdSense -tulot yhteenlaskettuna Muut ansiotulot -kohtaan. Tähän olen laskenut tulot siten, että olen merkinnyt kaikki kyseisenä vuonna ansaitsemani tulot ja komissiot riippumatta siitä onko niitä lopullisesti maksettu minulle vasta seuraavan vuoden puolella.
 • Lisäksi olen merkannut kohtaan Tulonhankkimiskulut ansiotuloista ne kulut, joita minulla on mennyt sivustojen pyörittämiseen. Minun tapauksessa tässä on ollut kyse domainmaksuista ja palvelintiloista. Tähän samaan kategoriaan voisi varmasti merkitä esimerkiksi sivuston mainostamiseen menevät rahat. Mitään kuitteja tämän mukana ei ole tarvinnut liittää, mutta toki ne ovat minulla tarvittaessa tallella.

ALV-raja ja oma yritys?

Mikään ei estäisi minua jo vaikka nyt perustamassa omaa toiminimeä tai yritystä ja kierrättämästä tulojani sen kautta. Käsittääkseni tästä voisi olla myös jotain iloa verotuksen kannalta, mutta toistaiseksi ainakin olen toiminut ilman yritystä. Suurin syy tähän on se, että jos joutuisin työttömäksi, niin omasta yrityksestä voisi olla haittaa ansiosidonnaisen tms. kanssa.

Täytyy kyllä sanoa, että yrityksen perustamatta jättäminen tämän takia tuntuu vähän luuserin valinnalta. Aikomuksena ei todellakaan olisi kuitenkaan jäädä työttömäksi tukien varaan, jos nykyinen työpaikka katoaisi alta. Tämä aika kuitenkin opettaa varovaiseksi, koska työttömänä on paljon myös todella osaavia ja motivoituneita ihmisiä. Näin tuntuisikin kuitenkin ylimieliseltä ajatella, että itselle ei voisi käydä samoin.

Uskoisin myös, että oma yritys ei automaattisesti voisi estää esimerkiksi ansiosidonnaista, jos yritystoiminta olisi ollut hyvin pientä. Varmuutta tästä asiasta minulla ei kuitenkaan ole.

Käsittääkseni pakolliseksi oma yritys tulee käytännössä sitten kun niin sanottu arvonlisäveron vähäisen toiminnan raja 8500 euroa tulisi täyteen vuositasolla. Tästä aiheesta löytyy lisätietoa Vero.fi –sivustolta.

Yhteenvetona voin siis sanoa, että omien kokemuksieni perusteella affiliate ja AdSense-tulojen ilmoittamiseen riittää veroehdotukseen tehtävä muutosilmoitus. Kun tulot pysyvät alta 8 500 eurossa / vuosi, niin ALV:stä ei tarvitse välittää eikä myöskään oman toiminimen tai yrityksen perustaminen ole pakollista.

-> Lue myös päivitetty kirjoitus arvonlisäveron alarajan muutoksesta ja tulojen ilmoittamisesta verottajalle.

Kommentit

 1. Johan says

  Entäs eläkemaksut ym., vai eikö noista tuloista tarvitse niitä maksaa?

  • Piensijoittaja says

   Terve Johan!
   Täytyy sanoa että en osaa sanoa eläkemaksuista yms mitään varmaa.

   Itse käsitin niin, että koska verotoimiston henkilö ei näistä kertonut, ei näistä tarvitse välittää tai ne menevät tuloverotuksen yhteydessä.

   Mitään varmaa tietoa minulla ei kuitenkaan tosiaan ole.

   • Markus Ossi says

    Affiliate-tuloista on verottajan ennakkopäätös, jonka mukaan homma menee.

    Eläkemaksut tulee kuvioon vasta YEL-vakuutuksen kautta tulojen kasvaessa sille tasolle, että YEL tulee vastaan.

Jätä kommentti

*