Vuosi täyteen piensijoittajana – edelleen matkalla kohti tavoitetta

Huomasin, että minulle tulee tänään täsmälleen vuosi täyteen sijoittajana kun aloituspäiväksi laskee blogin ensimmäisen kirjoituksen. Onkin paikallaan kirjoittaa omia tuntemuksia ensimmäisen vuoden aikaan saamista ajatuksista ja kokemuksista.

Päällimmäinen ajatus minulla on se, että sijoittaminen on äärimmäisen kiehtova harrastus. Ihminen, joka ei itse harrasta sijoittamista, voisi varmaan kuvitella tällä olevan jotain tekemistä rahan tai ahneuden kanssa. Itse en kuitenkaan tavallaan edes ajattele sijoittaessani rahaa rahana. Tätä on ehkä vähän hankala selittää, mutta ainakin itselleni raha on jollain tavalla sivuseikka. Itse asiassa seuraan sijoituksiani paljon enemmän kehitysprosenttien kuin eurojen kautta.

Tavoitetta kohti

Toisaalta taas ajatus sijoittamisen aloittamisesta lähti liikkeelle tavoitteesta kerätä 50 000€ kuudessa vuodessa ja mahdollistaa tätä kautta lapsen harrastus. Jo tämänkin takia lienee kuitenkin paikallaan kirjoittaa rahasta ja sijoitustavoitteeni toteutumisesta.

Kun tavoitteen jakaa osiin, niin nyt kesäkuun lopussa minulla pitäisi 9 152€ kiinni sijoituksissa. Tavoitteeseen suhteutettuna tilanne on kohtuullinen. Tällä hetkellä minulla on rahaa sijoitettuna yhteensä noin 8 460 euroa. Lisäksi tarkoituksena on ostaa indeksirahastoja ennen kuukauden loppumista noin 1 000:lla eurolla, joten toistaiseksi olen pysynyt tavoitteessani. Kovin helppoa tämä ei kuitenkaan ole ollut. Olen joutunut muun muassa hankkimaan sijoittamiseen lisärahaa asuntolainan lyhennysvapaan avulla.

Tavoitteen väliaikataulut on laskettu tasaisen vauhdin taktiikalla. Tällä perusteella minun pitäisi saada sijoituksiin kiinni 704€ kuukausittain. Jos onnistun jatkossakin tavoitteessani, niin luultavasti saan tavoitetta enemmän rahaa säästettyä. Siinä vaiheessa kun rahaa on sijoituksissa kiinni esimerkiksi noin 30 000€, pitäisi vuosittaisen osinkotuotonkin auttaa tavoitteen saavuttamissa ainakin joillain sadoilla tai tuhannella eurolla.

Yksityiskohtaisemmat tiedot sijoitusten tuotoista löytyvät täältä. Lyhyesti sanottuna osakkeeni ovat tuottaneet tällä hetkellä (23.6. klo 10) noin 6,25%, indeksirahastot ja muutama aktiivinen rahasto noin 8,40% ja ETF:t 4,78%. Kaiken kaikkiaan sijoitukseni ovat tuottaneet 7,06%.

Rehellisyyden nimissä on kuitenkin sanottava, että kokonaistuottoprosentista puuttuu muutamien jo myytyjen osakkeiden myyntitappiot. Kokonaisuuteen ne eivät kuitenkaan vaikuta hirveästi. Mietin kuitenkin jatkossa miten pidän noitakin mukana laskiessani kokonaistuottoa.

Mitä olen oppinut sijoittamisessa

Blogiani säännöllisesti lukeneet ovat varmasti huomanneet, että ensimmäinen vuosi on ollut melkoista sekoilua ja hakuammuntaa.
Jos kuitenkin tiivistäisin ensimmäisen vuoden opit muutamalla ajatuksella, niin olisivat.

  • Ennen sijoittamisen aloittamista tee järkevä sijoitussuunnitelma, jota myös seuraat.
  • Elä osta osakkeita pienillä summilla summanmutikassa, vaan kerää rahaa tarpeeksi suuriin kertaostoihin ja keskity laatuyhtiöihin.
  • Indeksirahastot ovat tylsiä, mutta pitkässä juoksussa tuottoisia ja myös helppoja.
  • Hajauta mutta elä hajauta niin paljon kuin minä olen tehnyt.
  • Lyhytaikaisella kaupalla tai jopa päiväkaupalla voi ehkä ansaita, mutta aloittelevan piensijoittajan ei taatusti kannata edes haaveilla tästä.

Tässä olisi oma tiivistelmä ensimmäisen vuoden opeista.

Tiedän siis periaatteessa, että esimerkiksi arvosijoittaminen on hyvä asia ja laatuyhtiöihin kannattaa panostaa. Tähän oleellisesti kuuluvaa asiaa, eli yhtiöiden arvonmäärittämistä en kuitenkaan ymmärrä. Arvosijoittamisen ideologiaan kuuluisi kuitenkin löytää yhtiöitä, joiden arvo on todellista arvoa pienempi ostohetkellä.

Jonkun verran olen kuitenkin yrittänyt ymmärtää enemmän arvon määrittämiseen liittyviä seikkoja kuten P/E-lukua.

Erilaisten tunnuslukujen ymmärtämiseen minun pitääkin keskittyä jatkossa enemmän.

Loppuun täytyy vielä sanoa, että menneen vuoden aikana sijoittaminen on ollut kaiken kaikkiaan aika helppoa. Esimerkiksi pelkästään Seligsonin indeksirahastot ovat tuottaneet jo 9,87 prosenttia.

Mikäli tilanne olisi ollut erilainen ja sijoitukseni olisivat vaikka kymmenen prosenttia miinuksella, voisi tämänkin kirjoituksen yleissävy olla hyvin erilainen.

Lähiajoista oikeastaan mietityttää eniten se, että miten kauan jo nyt poikkeuksellisen pitkään jatkunut pörssin nousukausi voi kestää? Tätä lienee kuitenkin turha murehtia kahdesta syystä. Asiaan ei juuri voi vaikuttaa eikä toisaalta kukaan tiedä varmasti milloin nousukausi loppuu.

Parhaiten nousukauden loppumiseen voinee varautua huolehtimalla, että laskukauden alkaessa on tilanteessa, jolloin sijoituksia ei tarvitse vaihtaa rahaksi.

Jätä kommentti

*