Kirjoitin aikaisemmin ensimmäisestä kunnon sijoitussuunnitelmastani.
Sijoitussuunnitelmaa tehdessä huomasin omistavani pieniä määriä eri osakkeita, jotka eivät kuulu uuteen suunnitelmaani.
Tämän takia myin viime viikolla Koneen, Comptelin ja Neste Oilin osakkeeni. Kaikkiaan sain myymistäni osakkeista 467,58 euroa ja hävisin näiden kolmen osakkeen myynnissä 10,42 euroa. Tähän tulokseen päädyin laskemalla mukaan kaikki menot eli ostohinnan ja välityspalkkiot ostaessa ja myydessä ja vastaavasti kaikki tulot eli osingot ja myyntihinnat.
Mitenkään järkevää ei ollut, että menin aikanani ostamaan kyseisiä osakkeita näin pienellä kertasummalla. Se on sitten oikeastaan makuasia, että onko ostamistakin tyhmempää myydä näin pienet erät tässä vaiheessa pois.
Itse päädyin kuitenkin myymiseen, koska halusin kerta kaikkiaan siivota salkkuni ja päästä näistä yhdenlaisista nuoruudenhairahduksista eroon. Näin en enää harmittele tilannetta muutaman vuoden päästä, kun osakkeet eivät pyöri salkussa. Lisäksi sain tällä tavalla edes jonkinlaisen summan sijoitussuunnitelmaani kuuluvan toimialan eli vakuutusyhtiön ostamiseen.
Miksi Sampo eikä esimerkiksi Gjensidige tai Munich Re?
Arvosijoittamisesta lukiessa Sammon osake tulee melko usein mainittua hyvänä esimerkkinä. Itse olin kuitenkin alun perin sitä mieltä, että en osta Sampoa.
Lähinnä tähän mielipiteeseen vaikutti se, että jollain tavalla kuvittelen jo omistamani Nordean menestyvän tulevaisuudessa suunnilleen Sammon kanssa samalla tavalla. Osittain tähän vaikutti ehkä jopa kohtuullisen järkevä peruste eli se, että Sampo omistaa Nordeasta yli 20 prosenttia. Lisäksi kuvitelmaani vaikutti myös Björn Wahlroosin rooli molempien yritysten hallituksen puheenjohtajana.
Luonnollisesti siinä ei ole mitään pahaa jos Nordea ja Sampo menestyvät tulevaisuudessa samalla tavalla jos ne menestyvät hyvin.
Jotenkin kuitenkin olisin mielelläni päätynyt johonkin vakuutusyhtiöön, jolla ei ole Nordea-sidosta ja jonka asiakaspohja olisi ollut enemmän Sammon asiakaspohjaa globaalimmin tai ainakin eri tavalla hajautunut.
Lähinnä mietin Sammon vaihtoehtona Munich Re:tä. Tässä olisi toteutunut ainakin globaalimpi asiakaspohja. Lisäksi harkitsin hetken myös norjalaista Gjensidigeä.
Loppujen lopuksi päädyin kuitenkin Sampoon syystä, jota en osaa oikein itsekään sanoa. Mikään järkisyy tässä(kään) valinnassa ei ollut kuitenkaan takana, vaan ehkä lähinnä tiedon löytymisen helppous suomenkielellä.
Otan mielenkiinnosta tähän yhteyteen talteen harkitsemieni osakkaiden päätöskurssit päivältä, jolloin ostin Sampoa (2.5.2014). Näin voin vertailla tulevaisuudessa tätäkin kautta sitä minkä osakkeen valinta olisi ollut järkevintä.
- Gjensidige Forsikring ASA 109,50 NOK
- MUENCH.RUECKVERS.VNA O.N. 158,05 EUR
- Sampo Plc A 35,83 EUR
Kaikkiaan ostin Sampoa vajaat 20 kappaletta.
Nordnetin välityspalkkio ei ole iso, mutta 500 euron kertaostos on kuitenkin edelleen vähän turhan pieni. Toisaalta taas tämä on kuitenkin noin viisi kertaa isompi summa kuin aikaisemmat vielä pienemmät ostokseni. Näin olen ainakin menossa oikeaan suuntaan:)
Sijoitussuunnitelman tilanne
Kirjoituksen loppuun merkitsin tämän hetkisen tilanteeni sijoitussuunnitelmani osalta. Positiivisen puolella olevat prosenttiluvut kertovat, että kyseisiä toimialoja pitäisi lisätä ja negatiiviset prosenttiosuudet kertovat puolestaan, että kyseisiä toimialoja on liian paljon. Mielestäni tilanne alkaa olla jo aika hyvällä mallilla.
Seuraavaksi ostan yksittäisistä osakkeista jotain globaalia, kulutustuotteisiin keskittynyttä yritystä. Coca Cola olkoon tästä yksi esimerkki, vaikka luultavasti en Coca Colaan päädykään.
Käytännössä 10% alla mainittujen sijoitusten kokonaisuudesta tarkoittaa noin 500 – 600 euron ostosta. Jos saan rahaa kuitenkin enemmän kasaan, niin teen isomman kerta-ostoksen.
Näin teen ihan jo sen takia, että ulkomaalaisten osakkeiden ostamisesta menee vähän enemmän välityspalkkiota kotimaisiin osakkeisiin verrattuna.
Eri omistusten osuudet
- Kulutustuotteet 10,00 %
- Indeksirahastot 3,36 %
- Vakuutus 1,27 %
- Informaatioteknologia 0,99 %
- Kehittyvät maat 0,24 %
- Afrikka 0,04 %
- Pankit -0,23 %
- Arvat -1,24 %
- Terveydenhuolto -2,11 %
- Venäjä -3,26 %
Venäjän osuus on edelleen selvästi liian suuri. Omistus koostuu täysin Seligsonin aktiivisen rahaston, Russian Prosperity Fund Euron omistuksesta. Tästä en ole valmis luopumaan jo ihan Venäjän osakkeiden tämän hetkisen matalan arvostustason takia. Luultavasti ostan maltillisesti rahastoa lisääkin lähiaikoina muiden rahastosijoitusten yhteydessä. Näin saan ajallista hajauttamista aikaan tähänkin rahastoon.
* merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa.
Jätä kommentti