Ulkomaalaisten osakkeiden ostaminen

Ennen “sijoittajaurani” aloittamista uskoin suomalaisten osakkeiden ostamisen olevan kohtuullisen helppoa. Ulkomaalaisten osakkaiden ostamisen kuvittelin sen sijaan olevan lähes mahdotonta tavalliselle piensijoittajalle. Sitä mihin uskomukseni perustui, en osaa edes sanoa.

Joka tapauksessa tämäkin uskomus oli täysin väärä. Ulkomaalaisia osakkaita pystyy siis ostamaan ainakin Ruotsin, Norjan, Tanskan, Saksan, USA:n ja Kanadan pörsseistä erittäin helposti ainakin Nordnetin kautta. Nordnetin tapauksessa ostaminen onnistuu käytännössä samalla tavalla kuin osakkeiden ostaminen yleensä Nordnetistä.

Eksoottisempien maiden ja maanosion osakkaiden ostaminen voi sen sijaan ollakin edelleen ainakin vaikeaa piensijoittajalle. Ainakaan itse en edes tiedä miten esimerkiksi suoraan Afrikkalaisten osakkaiden ostaminen olisi mahdollista.

Ulkomaalaisten osakkeiden ostaminen vähän kalliimpaa

Myös ulkomaalaisten osakkaiden säilyttäminen Nordnetissä on ilmaista samalla tavalla kuin kotimaisten osakkaidenkin. Niiden ostaminen maksaa kuitenkin jonkin verran enemmän kuin kotimaisten osakkeiden. Esimerkiksi Pohjoismaisten osakkeiden ostaminen maksaa enimmillään 0,25% (min 10€) kun kotimaisissa osakkaissa vastaavat kulut ovat 0,20% (min 9€). USA:sta osakkaiden ostaminen maksaa puolestaan minimissään 0,30% (min 15€).

Kustannusten takia ulkomaalaisiakaan osakkeita ei kannata ostaa kovin pienissä erissä.

Muuta huomioitavaa kuten kurssiriski ja verotus

Käytännössä siis myös ulkomaalaisten osakkeiden ostaminen on helppoa. Tämän lisäksi ulkomaalaisia osakkeita ostaessa kannattaa kuitenkin selvittää esimerkiksi verotus.

Vero.fi –sivustolla asiasta todetaan seuraavaa

”Ulkomailta saadut arvopapereiden luovutusvoitot verotetaan tavallisesti vain Suomessa. Ulkomaisista osingoista taas peritään yleensä ulkomailla lähdevero. Se hyvitetään Suomen verosta.”

Tämän enempää en itse tiedä asiasta. Jatkossa tarkoituksenani onkin selvittää ja kirjoittaa enemmän yleensä osakkeiden ja rahastojen verotuksesta. Tähän mennessä olen naivisti ajatellut verotuksen olevan positiivinen ongelma siinä mielessä, että joutuakseni maksamaan veroja minulla pitäisi olla myös tuottoja.

Toki tämäkin asia olisi kuitenkin varmasti kannattanut selvittää jo ajat sitten.

Tämän lisäksi ulkomaalaisia osakkeita ostaessa kannattaa huomioida myös valuuttariski. Itse en edes yritä tällä tietämyksellä sanoa asiasta mitään, mutta tästäkin aiheesta löytyy tietoa netistä.

Jonkinlaisena yhteenvetona voisin siis sanoa tällä tietämyksellä, että ulkomaalaisten osakkeiden ostaminen on mahdollista eikä edes kovin kallista. Ennen ostamista kannattaa kuitenkin selvittää muutamia seikkoja kuten ainakin verotus ja valuuttariski. Lisäksi toki kannattaa selvittää miten ulkomaalaisista osakkeista on saatavissa tietoa. Itse en näe kuitenkaan tätä asiaa ongelmana, kiitos internetin. Muutenkin aiheeseen kannattaa toki tutustua laajemminkin. Henkilökohtaisesti en edes väitä tietäväni kaikki asioita, jotka aiheeseen liittyen pitäisi tietää. Jonkin verran olen kuitenkin jo ostanut ulkomaalaisia osakkeita.

* merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa.

Kommentit

 1. Vaikka kotimaisten osakkeiden salkkua pitäisikin Nordnetissä, ulkomaalaisten salkku kannattaa kustannusten takia perustaa Saxo Bankiin, sillä sitä kautta kustannukset ovat halvemmat kuin Nordnetissä ja valikoima on huomattavasti laajempi. Tässä Saxon hinnasto:
  http://fi.saxobank.com/prices/stocks/commissions

  Esimerkiksi (valuutat euroiksi muunnettuina):
  Tanska: 3,8 €
  Ruotsi: 7,1 €
  Australia: 10 €
  USA: 11 €
  Japani: 10,8 €

 2. Piensijoittaja says

  Terve Make!
  Itse olen pitänyt kaikki osakkeet Nordnetissä ihan jo helppouden takia.

  Nopeasti katsottuna Nordnetin kautta esimerkiksi USA-osakkeiden välityspalkkio on minimissään 15€. Jonkinlainen hintaero tuossa siis on.

  Pitää harkita asiaa tarkemmin, jos jossain vaiheessa herää kiinnostus ostaa enemmän ulkomaalaisia osakkeita.

  • Paapaa says

   Jos jossain vaiheessa satsaat halvempaan välittäjään, niin ota suoraan se halvin:

   Interactive Brokersin kautta jenkki- ja Kanada-osakkeet alkaen 0.5e/kauppa. Siitä ei hinnat enää voi juuri halveta. Hajautus on halpaa ja osakkeita voi ostaa usein ja pienin kertaostoksin. Ero Nordnetiin ja Saxoon on aika huima.

   Myös Euroopan maista ostot ovat paljon Nordnetiä (tai Saxoa) halvemat.

   Ainoat miinukset: joka kuussa minimiveloitus aina $10 – se sisältää kuitenkin hyvin monta kauppaa ja valuutanvaihtoa. Ja verottajalle on tiedot toimitettava itse. IB:stä saa ihan hyvät raportit. Lynx Broker myös suosittu. Siellä ei kuukausimaksua, mutta kulut paljon IB:tä korkeammat – silti Nordnetiä ja Saxoa halvemmat.

   • Piensijoittaja says

    Kiitoksia vinkistä! Pitääpä tutustua Interactive Brokersiin jossain vaiheessa.

Jätä kommentti

*