Rahastot vastaan osakkeet – ensimmäisen puolen vuoden kokemukset

Kirjoitinkin jo muutama päivä sitten kirjoituksen siitä miten sijoitustavoitteeni on toteutunut ensimmäisen puolen vuoden aikana.

Kirjoituksessa jo totesinkin, että tässä vaiheessa on turhaa vielä tehdä suurempia johtopäätöksiä sijoitusten tuotoista. Takana on kuitenkin vasta noin puoli vuotta aktiivisempaa sijoittamista rahastoihin ja osakkeisiin.

Päätin kuitenkin tehdä kevyen vertauksen miten “turvalliset”, pääasiassa indeksirahastoihin tehdyt sijoitukset ovat tuottaneet osakkeisiin verrattuna.

Kuten täältä näkee, olen sijoittanut rahastoihin yhteensä 2 157€ ja tällä hetkellä rahastojen arvo on 2 198,80€. Tuottoa olen saanut siis 1,94%.

Vastaavasti olen sijoittanut osakkeisiin 2 537,64€. Osakkeitteni arvo on tällä hetkellä 2 733,47€. Tuottoa osakkeista on tullut 7,72%.

Osakkeiden tuoton olen laskenut siten, että osakkeen hinnaksi olen merkinnyt osakkeiden hinnan lisäksi välityspalkkion. Nykyiseen arvoon olen puolestaan lisännyt myös mahdolliset pääoman palautukset tai osingot.

Yhteensä siis olen sijoittanut 4 694,64€ ja sijoitusteni arvo on tällä hetkellä 4 936,17 €. Tuottoa on tullut 5,14%

Jos tämän perusteella haluaisi tehdä jotain johtopäätöksiä, niin voisin esimerkiksi sanoa, että pieniäkin osakeostoksia kannattaa tehdä kun tietää mitä ostaa:)

Rehellisyyden nimissä on kuitenkin sanottava, että ainoastaan Nokian matkapuhelinten myynnin aikaan saama kurssinousu on pelastanut minun osakesijoitukseni. Jos kuvitellaan, että Nokian kurssi olisi pysynyt samassa ostojeni jälkeen kurssinousun sijaan, niin osakkeideni arvo olisi kokonaisuudessaan melkein 4% miinuksella.

Tällä hetkellä tärkeintä minulla on kuitenkin, että olen pystynyt yleensä sijoittamaan melkein 5 000 euroa noin puolen vuoden aikana. Mukavaa toki on sekin, että sekä rahasto- että osakesijoitukset ovat plussalla. Näin lyhyellä ajanjaksolla tästä ei kuitenkaan kannata vetää vielä minkäänlaisia johtopäätöksiä.

Jatkossakin on kuitenkin mukavaa seurata miten tulen pärjäämään omilla silmät kiinni tehdyillä osakesijoituksillani pääasiassa indeksirahastoja vastaan.

Kommentit

  1. Itse säästän tällä hetkellä vain rahastoihin, koska kuukausittaiset summat eivät päätä huimaa. Toki rahastoja voi käyttää myös puskurina. Esimerkkinä Seligsonin lyhyen koron rahasto joka ei tällä korkotasolla paljoa tuota (voittaa pankkitilin), mutta kulut ovat todella minimaaliset joten rahaa sinne voi laittaa lyhyemmäksikin aikaa. Kun säästettyä rahaa on tarpeeksi, siirtää koko summan suoriin osakesijoituksiin.

  2. Piensijoittaja says

    Tämä on varmasti ihan viisas linjaus. Itsekin kuvittelin toimivani näin ennen kuin sekosin osake-ostoihin…

Jätä kommentti

*