Sijoitusrahaston valinta – onko passiivinen indeksirahasto eli halvempi rahasto aina parempi?

 Piensijoittaja.net-bloggaajan tavoitteena on turvata lapsen harrastusmahdollisuus saamalla kasaan 50 000€ 1.6.2019 mennessä sijoittamalla affiliate ja AdSense-tuloja. Tässä kirjoituksessa kerron miksi päädyin Seligsonin indeksirahastoihin.

Edellisessä kirjoituksessa päädyin kolmen tunnin googlaamisen perusteella siihen, että tilanteeseeni ja tavoitteisiini nähden paras sijoitusmuoto on rahastosijoittaminen. Tämän jälkeen olen lukenut aiheesta enemmänkin netistä ja olen aloittanut myös ensimmäisen sijoittamiseen liittyvän kirjan lukemisen. Kyseessä on Marko Erolan kirja Paras sijoitus – itsepuolustusopas sijoittajille.

Omatoimisen opiskelun lisäksi kävin Osuuspankissa keskustelemassa sijoitusrahastoista ja lähetin yhteydenottopyynnön aiheeseen liittyen Seligsonille, Odinille ja FIM-sijoituspalvelutalolle. Lisäksi olen aikaisemmin käynyt keskustelemassa Alexandrian sijoitusneuvojen kanssa.

Lukemani ja keskustelujen perusteella tulin siihen tulokseen, että tässä vaiheessa alan sijoittamaan kaikki rahani pääasiassa Seligsonin indeksirahastoihin.

Miksi päädyin passiivisiin indeksirahastoihin?

“Rahastot häviävät lähes poikkeuksetta vertailuindeksilleen, koska osakkeiden tutkiminen ja aktiivinen sijoittaminen aiheuttaa kuluja, mutta tutkiminen ja ja aktiivinen sijoittaminen ei johda niin paljon parempiin tuottoihin, että kustannukset tulisivat kuitatuksi.”

“Jotkut salkunhoitajat voittavat aina markkinat, mutta ne ovat eri salkunhoitajat joka vuosi.”

“On mahdollista, että jotkut salkunhoitajat ovat selvästi keskimääräisiä parempia, mutta et tunnista heitä etukäteen.”

Yllä olevat ovat lainauksia Paras sijoitus – itsepalveluopas sijoittajille -kirjasta.

On toki melkoisen naivia tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä yhden, vielä keskeneräisen ja kaiken lisäksi ensimmäisen sijoittamisesta lukemani kirjan perusteella. Kaikesta tästä huolimatta kirja sai minut vakuuttumaan siitä, että indeksirahastot ovat hyvä vaihtoehto ja poikkeuksellisen hyvin tuottavien aktiivisten rahastojen etsiminen on turhaa.

Lisäksi kirjassa käytiin mielestäni hyvin läpi kuinka paljon pieneltä kuulostavat, mutta todellisuudessa isot rahastonhoitokulut, leikkaavat rahaston todellista tuottoa.

Miksi päädyin Seligsoniin?

Suurin syy siihen miksi päädyin nimenomaan Seligsoniin on se, että heidän indeksirahastojen kulut ovat käsittääkseni hyvin kohtuullisella tasolla. Lisäksi Seligsonia tunnutaan kehuvan yleisesti eri sivustoilla ja keskusteluissa.

Lisäksi keskustelu Seligsonin henkilön kanssa oli todella vakuuttava. Minulla oli koko ajan keskustelun ajan semmoinen tunne, että minulle ei todellakaan yritetty antaa katteettomia lupauksia enkä havainnut minkäänlaista pakkomyymistä. Tämän sijaan sain omasta mielestäni hyvin avoimen kuvat sijoittamisen riskeistä ja siitä kuinka he eivät voi luvata mitään varmoja tuottoja. Lisäksi pyytämäni suosituksetkin olivat äärimmäisen tylsiä. Sain kuulla rahaston lopullisen valinnan olevan aina asiakkaan päätettävissä ja minua kehotettiin yleisesti hajauttamaan rahani eri rahastoihin. Kaiken lisäksi sain omasta mielestäni kattavan käsityksen rahaston kaikista kuluista.

Täysin erilainen kokemus oli vierailu Alexandriassa muistaakseni noin vuosi sitten. En muista tapaamisesta enää paljonkaan. Päällimmäisenä minulle jäi kuitenkin mieleen, että jonkin syyn takia minun olisi pitänyt tehdä päätös aloittaa asiakkuus heillä mahdollisimman pian. Muistaakseni tähän oli syynä  muuttuva verotus tai jokin muu syy. Voi olla, että tässä oli takana joku todellinenkin syy. Itselleni jäi ainakin mielikuva siitä, että minut yritettiin painostaa tekemään päätös saman tien.

Omassa pankissani eli Osuuspankissa olisi myös tarjolla indeksirahastoja. Nämäkin olivat kuitenkin ainakin lyhyen tutustumisen perusteella Seligsonin rahastoja kalliimpia. Lisäksi minulle jäi jotenkin semmoinen kuva vierailusta, että heidän sijoitusneuvoja yritti saada minut saman tien valitsemaan hänen suosittelemat neljä rahastoa ja tekemään sopimuksen. Omasta mielestäni en saanut myöskään kunnollista käsitystä rahastojen kulusta.

Mitkä Seligsonin rahastot valitsin?

Päädyin tavallaan äärimmäisen tylsään ratkaisuun eli sijoitan edellisen kuukauden affiliate- ja Adsense-tulot hajautetusti seuraaviin Seligsonin rahastoihin.

 • Eurooppa Indeksirahasto
 • Pohjois-Amerikka Indeksirahasto
 • Aasia Indeksirahasto
 • Kehittyvät markkinat
 • Global Top 25 Brands
 • Global Top 25 Pharmaceuticals
 • Suomi Indeksirahasto

Sen verran on kuitenkin pakko antaa sisäiselle urheiluhengelle periksi että lisäksi sijoitan seuraavaan kahteen aktiivisesti hoidettuun ja tätä kautta myös kalliiseen rahastoon.

 • Russian Prosperity Fund Euro (Seligson)
 • OP-Afrikka (Osuuspankki)

Syynä juuri näiden kahden rahaston valinnalle on se, että uskon Afrikkaan maanosana ja Venäjään maana ja kuvittelen niillä olevan poikkeuksellista potentiaalia. Koska en kuitenkaan edes yritä esittää minulla olevan uskomuksen taustalle minkäänlaista faktaa, niin myönnän myös päätyneeni näihin osittain Wilbur Smithin kirjojen ja venäläisten turistien komeiden autojen takia. Jokaisen Wilbur Smithin kirjoja lukeneen on meinaan ollut pakko ihastua jollakin tasolla tähän maanosaan. Venäjän puolesta puhuu puolestaan se, että jos edes noinkin suuri osa kansasta on päässyt Ladasta BMW:n rattiin näin lyhyessä ajassa, niin sen täytyy kertoa  jostakin.

Tämän vuoden tähänastisilla affiliate-tuloilla tämä tarkoittaa, että sijoitan kuukausittain jokaiseen yllä mainituista rahastoista 23-51 euron välillä olevan summan.

Kommentit

 1. Joonas says

  Fiksu valinta! Myös itsellä Seligsonilla ollut parisen vuotta tili, ja homma on toiminut paremmin kuin hyvin. Kulut pienet ja täysi hallinta omiin rahoihin. Myös hajautus on itsellä samanlainen painotuksilla:

  Pohjois-Amerikka 40%
  Eurooppa 30%
  Aasia 20%
  Kehittyvät 10%

  Sekä lisäksi eri salkuissa Top 25 Brands ja Pharmaceuticals painotuksella 60/40%

  Tällä hetkellä Aasia ja Kehittyvät näyttäisi antavan hyvää tulosta.

 2. Piensijoittaja says

  Seligsoniin voi tosiaan olla kaikin tavoin tyytyväinen. Tänään ostin pitkästä aikaa osakkeita ja pitänee aloittaa indeksisijoituksetkin kohta uudestaan.

 3. Jartza says

  Voiko Nordean arvo-osuustililtä ostaa suoraan esim Seligsonin indeksirahastoja ??

Jätä kommentti

*