Puoli vuotta piensijoittajana takana – matkalla kohti tavoitetta?

Aloitin “vakavamman” sijoittamisen kesäkuussa 2013. Tätä kirjoittaessani minulla on takana noin puoli vuotta piensijoittajan elämää. Kun vuoden vaihdekin on jo takana, on paikallaan tehdä ensimmäisen väliaikakatsaus tavoitteen saavuttamisen suhteen.

Lisäksi pohdin myös mitä olen yleisesti oppinut ensimmäisestä puolesta vuodesta sijoittajana.

Tavoitteen seuranta

Asetun tavoitteeksi saada kerättyä 50 000 euroa 1.6.2019 mennessä. Tasaisen vauhdin tahdilla tämä tarkoittaa, että minulla piti olla vuoden 2013 lopussa 4 224 euroa kiinni sijoituksissa.

Tässä olen onnistunut loistavasti. Tällä hetkellä minulla on Nordnetin kautta osakkeissa kiinni noin 2 940 euroa. Lisäksi minulla on Seligsonin kautta rahastoissa kiinni noin 2 145 euroa. Yhteensä olen siis saanut rahaa säästöön noin 5 085 euroa mikä on 861 euroa tavoitetta edellä.

Olenkin erittäin tyytyväinen ensimmäisen puolen vuoden sijoittamisen tulokseen näin säästämisen kannalta. Tässä vaiheessa en koe vielä tärkeänä sitä kuinka paljon sijoitukset ovat tuottaneet. Sen sijaan arvostan sitä, että olen yleensä saanut näinkin paljon rahaa sijoitettua.

Totta kai seuraan myös sijoituksieni tuottoa. Yritän kuitenkin olla tekemästä vielä minkäänlaisia johtopäätöksiä näin lyhyen ajanjakson perusteella.

Toki mieltäni helpottaa kuitenkin se, että sekä rahasto- ja osakesijoitukseni ovat jonkin verran plussalla.

Mitä olen oppinut puolessa vuodessa?

Lyhyesti sanottuna olen oppinut hämmästyttävän vähän sijoittamisesta ensimmäisen puolen vuoden aikana. Luultavasti suurin oppini on ollut se, että periaatteessa indeksirahastot olisivat minulle se järkevin vaihtoehto ja osakkeita ei kannata ostaa pienellä summalla. No, omistan kyllä indeksirahastoja noin 2 000 eurolla. Tämän lisäksi olen kuitenkin ostanut osakkeita liian pienillä summilla aika lailla summanmutikassa.

Mitään järkevää selitystäkään minulla ei ole käyttäytymiseeni. Olen kuitenkin huomannut, että osakkaiden ostaminen ja niiden arvon kehittymisen seuraaminen on erittäin mielenkiintoista. Aikaisemmin harrastin vedonlyöntiä ja nyt osakkaiden ostaminen täyttää vedonlyönnin jättämän aukon harrastuksissani. Kovin rationaalista tämmöinen toiminta tai ajattelu ei toki ole, mutta pitäähän ihmisellä harrastuksia olla.

Lopullisesti toimintani järkevyyden näyttää aika. Nyt osakkeisiinkin sijoittamani rahat ovat kuitenkin tuottaneet ihan kohtuullisesti. Asiasta ei kuitenkaan kannata tehdä mitään isompia johtopäätöksiä vielä näin lyhyen ajanjakson perusteella.

Tulevaisuudessa minun pitäisi varmasti opetella ymmärtämään paremmin esimerkiksi yrityksen taloudelliseen tilanteeseen liittyviä lukuja tai osakkeen arvoon liittyviä tunnuslukuja. Aika näyttää miten innostus tähän riittää.

* merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa.

Jätä kommentti

*