Osakkeita ei kannata ostaa pienellä summalla – ostin silti

Tämän blogin lyhyen historian aikana olen tullut siihen tulokseen, että sijoitan kaikki rahani pääasiassa passiivisiin rahastoihin. Samalla olen oppinut sen, että osakkaiden ostaminen pienellä summalla ei ole järkevää johtuen suhteettoman kalliista kustannuksista sijoitukseen nähden.

Noudatinkin tätä itselleni antamaa ohjetta uskollisesti jopa muutaman viikon ajan. Viime viikon maanantaina 29.7.2013 päädyin kuitenkin ostamaan osakkeita (liian) pienellä summalla eli 500 eurolla.

Itselleni perustelin päätöstäni seuraavilla syillä.

 1. Sijoittaminen passiivisiin rahastoihin on tylsää.
 2. Uskon oppivani parhaiten sijoittamista ja siihen liittyviä asioita tekemällä. Osakkeita ostamalla opin muun muassa perusperiaatteen osakkaiden ostamisesta ja siihen liittyvistä asioista.

Näiden kahden syyn lisäksi minun on pakko myöntää olevani jonkinlainen uhkapeluriluonne. Aikaisemmin harrastin vedonlyöntiä välillä jopa tavoitteellisesti, mutta nyt perheellisenä harrastus on jäänyt. Tämä nyt on varmasti ihan väärä näkökulma osakesijoittamiseen, mutta mielestäni tässä on paljonkin samaa uhkapelin kanssa. Näin koenkin saavani jännitystä elämääni osakkaiden avulla.

Ostamani osakkeet

Ostin osakkeeni Nordnetin kautta. Nordnetiin päädyin edullisten kustannusten ja heidän uusien asiakkaiden tarjouksen takia. Uudet asiakkaat voivat ostaa ensimmäiset kaksi kuukautta suomalaisia osakkeita maksamalla 0,06% (min 3€) / toimeksianto. Lisäksi Nordnet ei peri säilytyspalkkiota, joten koin saavani osakkaiden ostamisen kulut kohtuulliseksi.

Alla osakkeet ostohintoineen, joihin päädyin. Jos joku tämän kirjoituksen lukenut päättäisi ottaa valinnoistani jotain oppia, niin tätä en voi missään nimessä suositella:) Osakkeiden perässä on myös perustelut valinnoilleni, jotka kertonevat lopullisesti miksi kukaan järkevä ihminen ei valitse osakkeita kertomillani perusteilla.

Clinical Laserthermia Systems AB

(tuotteena syöpäkasvainten hoitoon tarkoitettu laite)

Ostin noin 50 osaketta.

Perustelut: Nousupotentiaalia on JOS hoito on oikeasti toimiva ja se saadaan markkinoille. Jos menee pieleen, niin onpahan tullut tuettua omalta pieneltä osaltaan syövän hoitamisen tutkimista. Tämä siis edellyttäen, että osakkeiden ostolla on yrityksen tukemisen kanssa mitään tekemistä. Tässä tapauksessa välityspalkkio oli summaan nähden ihan liian iso eli 10 euroa (ulkomaalainen osake)

Revenio Group Corporation

(terveysteknologiakonserni, valmistaa muun muassa silmänpainemittareita)

Ostin reilut 10 osaketta.

Perustelut: Tuote eli silmänpainemittari taitaa olla oikeasti hyvä ja markkinoita sille on olemassa.

Nokia

Ostin reilut 60 osaketta.

Perustelut: Nokian uudet puhelimet ovat oikeasti hyviä puhelimia. Eri asia on mihin tämä riittää, mutta jonkinlainen potentiaali tässäkin lienee.

Talvivaara

Ostin reilut 1 000 osaketta.

Perustelut: Sain niin halvalla:) Lisäksi juttelin (humalassa) yhden geologin kanssa, joka ei ollut vielä menettänyt täysin toivoaan puhdistusmenetelmän suhteen. Jotain epävarmuuksiakin tässä taisi olla, mutta ei humalainen kaikkea voi muistaa.

Nyt vaan pitänee seurailla miten käy. Jos tulevaisuudessa ostan lisää osakkeita, niin silloin kerään varmasti rahaa tätä varten enemmän ja voisin ehkä jopa pyrkiä valitsemaan osakkeeni perustuen johonkin tutkittuun tietoon oman fiiliksen sijaan.

Joka tapauksessa olen jo viikon aikana saanut nauttia Talvivaaran hetkellisestä melkein 40% kasvusta ja Revenion tänään julkaistusta hyvästä osavuosikatsauksesta ja sen tuomasta kurssinoususta. Tämähän on ihan kiva harrastus, kunhan vaan muistan sijoittaa vain niitä rahoja, joiden häviäminen ei vie possujogurttia lasten aamupalapöydästä.

* merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa.

Kommentit

 1. Yleensä sanotaan, että yksittäistä yhtiötä ei kannata ostaa vain muutamilla satasilla kerrallaan. Että kannattaa laittaa vähintään tonni kertaostokseen, koska oston ja mahdollisen tulevan myynnin kuluiksi tulee yhteensä noin parikymmentä euroa per yhtiö, ja osakkeiden arvonnousu ei ihan äkkiä kata osto- ja myyntikuluja, jos ostetaan pienissä erissä.

  Minä olen nimenomaan ostanut pienissä erissä, 200 tai 300 eurolla kerralla. Jos lasketaan, että osto + tuleva mahdollinen myynti maksavat yhteensä 20 euroa, niin olen ne kulut kattanut normaalisti jo muutamassa kuukaudessa osakkeiden arvonnousulla, toisinaan jo muutamassa viikossa.

  Kerään salkkua, jossa on useita eri toimialojen yhtiöitä useista maista pienissä erissä ostettuna, mm. Revenio, NeuroVive, Vestas, Continental… Tähän mennessä vuosituotto on liikkunut 15-17 %:n kieppeillä.

  Mikäänhän ei tulevaisuuden osalta tietenkään ole varmaa, ja tähänastinen voitto on ainoastaan realisoitumatonta voittoa siihen asti, kunnes joskus myyn (jos myyn) osakkeeni, mutta tapani ostaa näyttää, vastoin yleistä käsitystä, toimivan.

  • Piensijoittaja says

   Terve Make!
   Pahapa sanomaasi vastaan on väittääkään niin kauan kun vuosituotto on tuota tasoa. Toisaalta taas pitkässä juoksussa kyse on todennäköisyyksistä ja tällöin kulujen pieni osuus mahdollistaa suuremman tuoton.

Jätä kommentti

*