Keskustelin hiljattain yhden suunnilleen ikäiseni eli noin 40-vuotiaan tuttavan kanssa yleisesti säästämisestä ja sijoittamista. Tässä yhteydessä kävi ilmi, että tuttavan taloudellinen tilanne oli aika hyvä. Tarkemmin emme puhuneet rahasta tai omaisuuksista, mutta yleistilanne kävi kuitenkin selväksi.
Tuttava kertoi yhdeksi syyksi taloudelliselle tilanteelle sen, että hänelle on sijoitettu syntymästä asti rahaa noin 100 euroa vastaava summa kuukausittain. Osan aikaa raha on ollut erilaisissa rahastoissa ja myöhemmin pääasiassa osakkeissa.
Tiedän, että taakse katsominen ja tekemisten ja tekemättä jättämisten on aika turhaa. Osaltaan tämä keskustelu sai minut kuitenkin miettimään omia valintojani esimerkiksi nuoruudessa. Näiden mietintöjen takia päätin kirjoittaa aiheesta oman kirjoituksen.
Milloin sijoittaminen kannattaa aloittaa?
Mielestäni kysymykseen milloin sijoittaminen ja säästäminen kannattaa aloittaa, on vain yksi oikea vastaus. Mahdollisimman pian ja mielellään siten, että vanhemmat aloittavat sijoittamisen ja säästämisen heti lapsen synnyttyä.
Esimerkiksi itse olisin voinut aloittaa sijoittamisen 15-vuotiaana siten, että olisin varmasti pystynyt sijoittamaan joka kuukausi tähän päivään saakka rahastoihin 50 euroa. Jos olisin tehnyt näin, niin olisi minulla nyt säästössä 34 228 euroa. Luku on saatu Seligsonin sivujen laskurilla kun markkinatuotoksi on laitettu 6,5% ja hallinnointipalkkioksi 0,45%.
Sinällään vajaalla 35 000 eurolla ei vielä ihmeitä tehtäisi, mutta olisi se ihan hyvä summa kuitenkin. Lisäksi merkittävintä tässä olisi mielestäni se, että itse olisin säästänyt tänä aikana 15 000 euroa ja tämä raha olisi tuottanut melkein 20 000 euroa.
Jos omat vanhempani olisivat pystyneet säästämään minulle syntymästäni saakka vastaavana summan, olisi minulla rahaa vastaavalla laskutavalla koossa melkein 100 000 euroa. Näistä yli 70 000 euroa olisi ollut sijoitusajan mukanaan tuomaa tuottoa.
Näitä laskiessa pitäisi luonnollisesti huomioida verotuskin, mutta hyvän käsityksen yllä olevat laskelmat kertovat siitä mikä merkitys on pitkällä sijoitusajalla.
Omaa menneisyyttä on enää paha alkaa muuttamaan. Yritän kuitenkin oppia tästä sen, että yritän puhua omille lapsilleni säästämisen ja sijoittamisen merkityksestä. Lisäksi olen aloittanut ostamaan heille säännöllisesti pieniä rahasto-osuuksia Seligsonin kautta. Rahasto-osuuksien lisäksi ostin lapsille pienen määrän osakkeita Nordnetin kautta.
* merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa.
Ajankohtainen asia myös itselleni. Meillä on kaksi alle 3v lasta ja vanhemmalle ollaan saatu säästettyä hieman yli 1000e. Rahoja ei ole vielä sijoitettu ja parhaillaan mietin mahdollista kohdetta. 40e/kk on alkuun tavoite kummallekkin. Yksi hyvä vaihtoehto voisi olla jokin pienikuluinen indeksrahasto. Olen ajatellut, että pitkän sijoitusajan myötä alkuun voisi ottaa suurempiakin riskejä esim. suorat osakkeet. Mielelläni lukisin enemmänkin ajatuksia lapselle säästämisestä/sijoittamisesta.
Terve Atte!
Täytyy sanoa, että itselläni on niin lyhyt kokemus sijoittamisesta ja kaikesta siihen liittyvästä, että en varsinaisesti kyllä uskalla neuvoa ketään:)
Se tulee kuitenkin mieleen, että ainakin pienillä kuukausittaisilla summilla osakkaiden ostamien ei taida olla järkevää välityspalkkioiden takia.
Itse olen ratkaissut asian siten, että ostan lapsille tasaisesti indeksirahastoja Seligsonin ja Nordnetin kautta. Näin saan ajallista ja maantieteellistä hajautusta aikaan. Seligsonin tapauksessa kuluja menee aina se tietty prosenttiosuus ja Nordnetiltä löytyy kuluttomia rahastoja. Näin välityspalkkiot eivät vie liian suurta osuutta mahdollisesta tuotosta.
Minua kiinnostaisi muutkin sijoistumuodot. Olen lukenut että nordnetin tuote on erittäin edullinen (jopa ilmainen!?) mutta entä sijoittamien vähän mielikuvituksellisempiin tuotteisiin kuten koulutukseen yms.? Oletteko koittaneet?
Lähde: http://talouskompassi.com/2017/05/22/sijoittaminen-ammattilaisten-vinkit-aloittelevalle-sijoittajalle/