Lapselle sijoittaminen – rahastot paras vaihtoehto, osakkeet kiinnostavin

Tähän mennessä emme ole sijoittaneet lapsillemme rahaa. Olemme kuitenkin miettineet, että jonkinlainen säästäminen tai sijoittaminen voisi olla paikallaan. Varsinaisesti en kuitenkaan halua aloittaa säästämistä rahan takia (<-kirjoittaja onnittelee itseään erittäin loogisesta lauseesta).

Rahan sijaan tärkeämpi motiivini säästämisen aloittamiselle on yrittää opettaa lapsille pitkässä juoksussa markkinatalouden periaatteita ja säästämisen merkitystä.

Jatkossakin keskityn kuitenkin aiemmin asettamaani säästötavoitteeseen, joten suuria summia lapsille säästämiseen ei ole käytössä. Ajattelinkin aloittaa säästämisen käytännössä pienimmästä mahdollisesta summasta eli noin 10 eurosta / kuukausi.

Ajokortti tavoitteeksi?

Kun kuukausittain säästettävä rahasumma on näin pieni, on tavoitteen pakko olla kaukana. Tämän takia ajattelin valita säästämisen tavoitteeksi ajokortin maksamisen 18-vuotiaana. Tällä hetkellä lapsemme ovat 4- ja 9-vuotiaat, joten säästöaikaa tulisi nuoremmalla 14 vuotta ja vanhemmallakin 9 vuotta.

Pahoin pelkään, että ajokortti ei ole kovinkaan konkreettinen tai lapsia vielä vuosiin motivoiva tavoite, mutta parempaa tavoitetta en keksi. Varmasti parempi olisi joku lähitulevaisuuden isompi hankinta, mutta edes vanhemmallakaan lapsella ei taida olla mitään isompia haaveita. Lisäksi lähiajan tavoitteeseen ei osakkeita tai rahastosijoittamista kannata sotkea, joten valitaan tavoitteeksi ajokortti.

Rahastosijoittaminen ainoa järkevä vaihtoehto?

Käytännössä näin pienellä kuukausisummalla rahastosijoittaminen taitaa olla ainoa järkevä vaihtoehto.

Seligsonin tuottolaskun perusteella pienenkin kuukausittaisen summan sijoittaminen rahastoihin voisi olla kannattavaa. Jos nuorimmalla säästäisi 14 vuoden ajan 10 euroa kuukaudessa esimerkiksi Suomen indeksirahastoon markkinatuoton ollessa 5%, niin 14 vuoden päästä rahaa olisi kasassa 2336€ ja tuottoa tulisi 656€. Vanhemman lapsen tapauksessakin rahaa olisi säästössä yhdeksän vuoden päästä 1331€ ja tuottoa 251€.

Todellisuudessa en toki keskitä rahoja yhteen rahastoon, vaan sijoitan niitä tasaisesti eri rahastoihin.

Eri asia on riittääkö säästetty raha enää ajokortin tuossa vaiheessa, mutta tyhjää parempi sekin on.

Myös osakkeet kiinnostaisivat

Näin pienellä kuukausittaisella summalla osakkeiden ostaminen lapselle ei ole tosiaan järkevää.

Tästä huolimatta minua kiinnostaisi kuitenkin ostaa lapsille edes vähän osakkeita, vaikka vielä muutamaan vuoteen edes vanhempi lapsista ei varmasti ymmärrä niistä juuri mitään. Uskon kuitenkin, että tulevaisuudessa lasten ollessa vanhempia heistä voisi olla hauskaa seurata osakkaiden arvon kehittymistä. Tällä tavalla uskoisin, että lapsille voisi jäädä jonkinlainen kiinnostus osakesijoittamiseen ja yleisesti talouden toimintaan.

Lapselle sijoittamiseen liittyvät lait ja verot

Nopealla tutustumisella näin pienistä sijoituksista lapsille ei tule ongelmia lain tai verottajan kanssa. Lahjoitukset ovat verovapaita, kunhan niiden määrä pysyy alta 4 000 eurossa kolmen vuoden ajanjaksolla (lahjanantaja -> lahjansaaja). Näin ollen ainakaan tämä raja ei tule vastaan. Lisäksi käsittääkseni Maistraattiin pitää olla yhteyksissä vasta sitten, jos lasten sijoitusten arvo nousee 15 000 euroon.

Lisäksi Seligsonin sivuilla sanotaan, että Maistraattiin täytyy olla yhteyksissä, jos rahoja sijoitetaan erikoissijoitusrahastoon (Phoebus sekä Kehittyvät markkinat).

Näin ollen meidän tapauksessa kaiken pitäisi olla kunnossa, jos ja kun sijoitamme vain pienen kuukausisumman indeksirahastoihin.

Sanoista tekoihin

Seuraavaksi selvitän tarkemmin mitä rahastosijoittamisen aloittaminen lapsille vaatii ja laitamme homman alulle. Alustavasti uskon aloittavani säästämisen joko Nordnetin tai Seligsonin kautta.

Lisäksi mietin vielä miten voisin ostaa edes pienen määrän osakkeita lapsille.

Tästä kirjoitan tarkemmin myöhemmin.

* merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa.

Jätä kommentti

*