Osakkeiden ostaminen lapselle Nordnetin kautta

Aiemmassa kirjoituksessa kerroin motiiveistamme aloittaa lapsille säästäminen. Mietittyäni asiaa tarkemmin tulin siihen lopputulokseen, että rahastosijoittaminen Seligsonin kautta tulee olemaan varsinainen tapa säästää ja sijoittaa rahaa lapsille.

Tämän lisäksi halusin kuitenkin ostaa lapsille edes pienen määrä osakkeita. Nuorin lapsemme on 4-vuotias ja vanhempi lapsi on 10-vuotias. Näin ollen osakkeita on tarkoitus pitää nuorimman tapauksessa vähintään 14 vuotta ja vanhimmankin tapauksessa 8 vuotta. Voisikin kuvitella, että tällä aikajänteellä osakkeiden ostaminen pienelläkin summalla on järkevää.

Rahaa meillä ei ole juurikaan käytettävissä ylimääräistä ja kaikki ylimääräinen raha menee varsinaisen säästämistavoitteen toteuttamiseen.

Molemmilla lapsilla sattui kuitenkin olemaan muutamia satoja euroja rahaa säästössä. Päätimmekin käyttää nämä rahat osakkeiden ostamiseen.

Osaltaan päätökseeni ostaa osakkeita näinkin pienellä summalla vaikutti myös Nordnetin aloitustarjous. Tämän ansiosta ensimmäiset kaksi kuukautta voi ostaa osakkeita Helsingin Pörssistä minimikustannuksen ollessa 3 euroa / 0,06% yhtä osakekauppa kohti.

Näin ostamme molemmille lapsille osakkeita 300 eurolla / lapsi.

Osakkeiden valitseminen lapselle

“Kokeneena” sijoittajan päätin valita lapsille yhden “varman” osakkeen.

Lisäksi päätin antaa lasten itse valita toisen osakkeen. Mitään järkeähän tässä ei ole, mutta ajattelin tämänkin tulevaisuudessa lisäävän kiinnostusta osakemarkkinoihin. Lisäksi luonnollisestikaan heidän valintansa ei välttämättä ole yhtään minun tai kenenkään muun valintaa huonompi, joten annetaan lasten kokeilla.

Vanhempi lapsi jaksoi kuunnella selitystäni osakkeiden ostamisen periaatteista hetken aikaa ja valintaankin hän käytti jopa useamman minuutin. Nuorempi ei luonnollisesti ymmärtänyt asiasta yhtään mitään, mutta suostui kuitenkin valitsemaan yhden osakkeen luultavasti hauskalta kuulostavan nimen perusteella.

Näin päädyimme ostamaan molemmille lapsille Nokiaa eli omaa, varmaa valintaani. Lisäksi nuorempi valitsi Orionin osakkeen ja vanhempi Biotien osakkeen.

Miten ostan osakkeita lapselle Nordnetin kautta?

Osakkeiden ostaminen lapsille Nordnetin kautta on aika yksinkertaista, vaikka tämäkin vaatii papereiden lähettämistä.

 • Mene Nordnetin sivuille ja klikkaa ylänavista Palvelut ja tuotteet -> Lapselle säästäminen
 • Klikkaa Lapselle säästäminen -otsikon alta Avaa osake- rahastosalkku -painiketta.
 • Täytä tarvittavat tiedot. Itse laitoin sähköpostin ja puhelinnumeron omakseni, mutta muuten täytin lapsen tiedot.
 • Tämän jälkeen avautuu sivu, jossa hyväksytään tiedot ja ehdot sekä valitaan, että halutaanko sopimukset kotiin allekirjoitettavaksi vai tulostetaanko ne itse.
 • Tulostin sopimukset itse ja allekirjoitimme ne vaimon kanssa. Lähetin nämä sopimukset Nordnetille samoin kuin yhden henkilön oikeaksi todistamat kopiot ajokorteista.
 • Lisäksi lähetin myös Vanhempien valtakirjan, jonka avulla sain lasten salkut näkymään omassa palvelussani.
 • Muutaman päivän odottelun jälkeen sain kotiin tunnukset ja lasten salkut alkoivat näkyä myös minun tunnuksellani.

Näin siis onnistuu osakesalkun avaaminen lapselle Nordnetin kautta. Tämän jälkeen osakkeiden ostaminen onnistuu tavalla, josta olen kertonut kirjoituksessani Osakkeiden ostaminen Nordnetin kautta.

Lapsille osakkeiden ostamiseen vaikuttava lainsäädäntö

Lueskeltuani aiheesta eri lähteistä tulin siihen tulokseen, että lainsäädäntö ei vaikuta ainakaan meidän tapauksessa osakkeiden ostamiseen lapsille.

Tässä löytämäni pääkohdat aiheesta.

 • Ulkomaalaisten osakkeiden ostoon tarvitaan Maistraatin lupa.
 • Jos salkun arvo nousee yli 15 000 euron, on tästä tehtävä ilmoitus Maistraatille.
 • Lahjaveroa ei tarvitse maksaa kun lahjan arvo jää kolmen vuoden aikana alle 4 000 euron.

Meidän tapauksessa saa tapahtua enemmän kuin ihmeitä, jos salkun arvo nousisi yli 15 000 euron. Lisäksi pidättäydyn joka tapauksessa kotimaisissa osakkeissa. Sinällään en kyllä ymmärrä tätä sääntöä. Tämän tavoitteena on kai huolehtia siitä, että lasten rahoja ei käytetä liian riskipitoiseen sijoittamiseen. Jotenkin kuitenkin kuvittelisin lasten rahojen olevan paremmassa turvassa jos päätyisin ulkomaalaisista osakkeista esimerkiksi Coca Colaan verrattuna siihen, että ostaisin lapsille suomalaisista osakkeista esimerkiksi Talvivaaraa.

Joka tapauksessa näin sain avattua lasten nimiin edes pienen osakesalkun. Mielenkiintoista seurata miten valittujen osakkeiden arvot kehittyvät tulevaisuudessa. Ehkä identtisen salkun valinta olisi voinut olla tasapuoleisin ratkaisu, mutta toisaalta näin pienellä summalla kumpikaan lapsista ei pääse varmasti ainakaan rikastumaan.

* merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa.

Kommentit

 1. Melkein aiheeseen liittymätön kysymys, mutta tiedätkö onko Nordnetissa mahdollista ostaa indeksirahastoja? Kun kirjaudun Nordnetiin ja avaan rahastojen osion, siellä näyttää olevan hujan hajan kaikenlaisia tuotteita, muttei juuri sanaa “indeksirahasto” tunnu löytyvän mistään välistä.

  • Piensijoittaja says

   Terve Pete!
   Täytyy sanoa, että en tiedä onko Nordnetin kautta saatavissa indeksirahastoja. Itse olen ostanut kaikki omistamani indeksirahastot Seligsonin kautta. Nordnetin kautta minulla on muutamien ETF:ien lisäksi vain HealthInvest Value Fund -rahastoa, mutta tämä ei ole indeksirahasto.

   Nordnetin kautta on tosiaan saatavissa valtavasti eri rahastoja, mutta niiden esilletuomisessa olisi mielestäni paljon parannettavaa.

   Kannattaa varmaan kysyä asiaa suoraan Nordnetin asiakaspalvelusta. Ainakin omiin kysymyksiini olen saanut nopeasti vastaukset.

Jätä kommentti

*