Aloittelevan sijoittajan on helppo hermoilla

Viime viikot ovat olleet jostain syystä hermostuttavaa aikaa omalla, vielä kovin lyhyellä sijoitusurallani. Hermostuneisuutta ovat saaneet aikaan erilaiset negatiiviset uutisotsikot liittyen mahdolliseen osakekuplaan ja sen romahtamiseen.

Esimerkiksi Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Janet Yellen kertoi huolensa osakemarkkinoiden kuplasta. Lisäksi asiasta hermoillaan vieläkin luotettavammalla taholla eli Kauppalehden keskustelupalstalla:)

Luin myös huolestuneena Nordean pääekonomisti Aki Kangasharjun kommentit Janet Yellenin esille tulosta Taloussanomista.

Kaikista karmaisevimman oloinen lainausotsikko liittyen USA:n tilanteeseen löytyi Taloussanomista: “Osakkeissa on ylihintaa 80 prosenttia”

Jutussa oli seuraava lainaus:

“Tällä hetkellä osakkeissa on ylihintaa noin 80 prosenttia”, lontoolaisen investointipankin SG Warburgin entinen sijoitusjohtaja Andrew Smithers arvioi uutistoimisto Bloombergin haastattelussa.

Negatiivisen oloisia uutisotsikoita on siis kiitettävästi tarjolla. Varmaa lieneekin, että jossain vaiheessa osakkeiden hinnat tulevat alas kohtuullisen paljon. Käsittääkseni ainakin tähän mennessä osakemarkkinoilla on tapahtunut aina jossain vaiheessa jonkinlainen romahdus.

Ongelmallisinta onkin tietää milloin tuo romahdus tulee. Jos myisin juuri nyt kaikki sijoitukseni, niin ehtisin todennäköisesti välttää romahduksen. Voisi kuitenkin olla, että nykyinen nousukausi jatkuisi vielä jopa useamman vuoden, jolloin menettäisin tämän arvonnousun. Koska korvaavaa kohdetta osakesijoituksille ei oikein ole, ei tämä ole edes vaihtoehto.

Tämänkin kirjoituksen lopputuloksena taidan päätyä taas samaan toteamaan kuin aikaisemmin. Tavallaan tekisi mieli myydä kaikki pois pelosta kiljuen, mutta järki sanoo toista. Jatkan siis samalla tiellä eli ostan tasaisesti pääasiassa indeksirahastoja ja ETF-rahastoja.

En myöskään yritäkään lisätä käteispainoa, vaikka näin ikään kuin sanontana tämä kuulostaisi älyttömän hienolta.

Tällä kirjoitukselle ei ole oikeastaan muuta opetusta kuin se, että aloittelevan piensijoittajan, jolla ei ole pidempää perspektiiviä sijoittamiseen, on äärimmäisen helppo hermoilla erilaisia uutisia lukiessaan.

Jätä kommentti

*