Teleoperaattorit – yksi toimiala jota vältän sijoituksissani

Syystä tai toisesta koen hankalaksi löytää sopivia sijoituskohteita edes yksittäisistä yrityksistä toimialoista puhumattakaan. Onneksi myös rahatilanne on aika huono. Näin sopivien sijoituskohteiden puuttuminen ei sinällään ole konkreettinen ongelma.

Edes omasta mielestä hyvien sijoituskohteiden löytäminen on siis hankalaa. Tämän sijaan löydän helposti toimialoja, joiden tulevaisuuteen en jaksa uskoa. Kirjoitin jo aiemmin mediasta ja vähittäiskaupasta ja nyt päätin kirjoittaa vielä teleoperaattoreista.

Itse en siis usko myöskään teleoperaattoreiden kovin loistavaan tulevaisuuteen. Tällä tarkoitan sitä, että alan yritykset, eli Elisa ja Telia Sonera, pärjäävät varmasti tulevaisuudessakin jollakin tasolla. Niiden helpoin aika tehdä rahaa alkaa olla kuitenkin ohi.

Perinteisesti kai teleoperaattoreita on pidetty jonkinlaisena ”rahan turvasatamana”. Tähän en kuitenkaan usko tulevaisuudessa.

Tässä yhteydessä täytyy kuitenkin sanoa, että esimerkiksi median ja osin vähittäiskaupankin hankaluudet on helppo todeta jo erilaisten tilastojen perusteella. Teleoperaattoreista minulla ei ole vastaavaa tilastoa ja jos mahdollista, vieläkin pienempi kompetenssi arvioida toimialaa.

Yrittänyttä ei kuitenkaan laiteta, joten laitan alle operaattoreiden kurssit tätä kirjoittaessa (16.3.2014). Näin voin palata tähänkin kirjoitukseen joidenkin vuosien päästä ja katsoa miten ennustukselle kävi osakekurssien kehittymisen muodossa.

  • Elisa Corporation 19,96
  • TeliaSonera AB 5,33

Miksi en usko teleoperaattoreihin?

Suurin yksittäinen syy siihen miksi en usko teleoperaattoreihin on koko ajan lisääntyvä mahdollisuus korvata puheluita ja tekstiviestejä ilmaisilla vaihtoehdoilla kuten WhatsApilla tai Skypellä.

Ainakin Talouselämän uutisen perusteella tämä näkyy jo tekstiviestien määrässä.

Jo nykyiset pikaviestinpalvelut ovat ainakin omalla kohdallani jo korvanneet tekstiviestit. Lisäksi osa puheluista on korvautunut Skypen käytöllä.

Tällä hetkellä työnantajani maksaa internetliittymän, matkapuhelimen liittymän ja eri päätelaitteiden liittymät. Jos näin ei olisi, niin kiinnittäisin luultavasti enemmän huomiota siihen mitä mikin maksaa ja mitä tälle voisi tehdä. Ainakin meidän tapauksessa jo yksi 4G-mokkula voisi korvata erillisiä yhteyksiä. Lisäksi käyttäisin varmasti vielä enemmän ilmaisia vaihtoehtoja myös puhumiseen.

Luonnollisesti teleoperaattorit toimittavat jatkossakin ainakin toistaiseksi itse puhelimen tarvitseman dataliittymän. On kuitenkin hankalaa uskoa, etteikö ilmaisten mahdollisuuksien määrän kasvaminen vaikuttaisi jollakin tasolla myös teleoperaattoreiden liiketoimintaan.

En edes tunne tarkemmin sitä, minkälaisista osa-alueista Elisan ja Telia Soneran liiketoiminta koostuu. Jonkinlaista osaa tässä näyttelee kuitenkin kaapelitelevisio ja erilaiset viihdepalvelut kuten Elisa Viihde. Näihinkin kasvavan kilpailun erilaisten internetissä operoivien yritysten myötä täytyy kuitenkin vaikuttaa. Lisäksi ainakin itseä mietityttää välillä tarvitaanko kaapelitelevisiota tulevaisuudessa mihinkään vai korvaako internet tämänkin?

Internet of things vai internet of everything?

Internet of things tai internet of everything ovat termejä, joilla kuvataan erilaisten laitteiden tulemista mukaan tietoverkkoihin. Osin tämä on jo totta tänä päivänä ja tulevaisuudessa vielä paljon enemmän.

Itse olen käsittänyt tämän niin, että esimerkiksi autot tai vaikkapa kodinkoneet ovat aina yhteydessä internetiin. Tätä kautta esimerkiksi kodinkoneita voi ohjailla tai esimerkiksi jääkaappi osaa kertoa menevänsä kohta rikki.

Siitä ei liene epäselvyyttä, etteikö ”esineiden internet” olisi tulevaisuutta. Itselleni on sen sijaan hyvinkin auki voiko tämä avata teleoperaattoreille uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Yhteenveto ja voiko kilpailu muuttua täysin tulevaisuudessa?

Yhteenvetona voisi sanoa, että tulevaisuudessa dataa liikkuu varmasti valtavan paljon enemmän kuin nykyään. Erillisten puheluista ja viesteistä maksamisen aika taitaa olla kuitenkin ohi jonkun ajan päästä. Näin maallikon käsitys tulevaisuudesta onkin, että teleoperaattoreiden menestyksen tulee ratkaisemaan se miten ne pysyvät kiinni kasvavan dataliikenteen tuomassa liiketoiminnassa.

Joskus olen lukenut erilaisia artikkeleita internetin tarjoamisesta avaruuden kautta. Tässä yhteydessä käykin mielessä se, voiko erilaisissa dataliittymissä olla edessä jonkinlainen globaali kilpailu esimerkiksi avaruudesta operoivien toimijoiden kesken? Sitä en kyllä osaa arvioida onko tämä realistista vai ei.

Loppuun täytyy vielä kerran sanoa, että en todellakaan tunne teleoperaattorien liiketoimintaa millään tavalla hyvin. Tällä kirjoituksella ja edellisellä vastaavalla kirjoituksella yritän ymmärtää itsekin omia motiivejani sille miksi joku toimiala ei herätä henkilökohtaista kiinnostusta.

Lisäksi koen tuovani esille osake- tai rahastovalinnoillani ne toimialat, joihin uskon. Vastaavasti koen mielenkiintoiseksi tuoda esille myös ne toimialat, joihin en usko. Vasta tulevaisuus näyttää osuvatko nämä erisuuntaiset ennustukset millään tavalla kohdalleen.

Kommentit

  1. Tiesitkö että joudut hankkimaan jatkossakin 4G-mokkulan ja internetin teleoperaattorilta?

    Ja jos joku “Outernet” tarjoaa tulevaisuudessa internet:iä avaruudesta. He tulevat laskuttamaan
    tästä ja heitä tullaan kutsumaan teleoperaattoriksi.

Jätä kommentti

*