Suunnitelma tilillä olevien rahojen sijoittamiseksi

Kuten aiemmassa kirjoituksessa kirjoitin, olemme tilanteessa, jossa meillä on rahaa pankissa noin 100 000€, emmekä omista käytännössä mitään kiinteää omaisuutta. Nykyisen tilanteemmekin avasin samassa kirjoituksessa, joten nyt on aika kertoa miten käytämme tilillä olevat rahat.

Päätimme aloittaa sijoittamisen siten, että sijoitamme seuraavat kaksi vuotta kuukausittain rahaa noin 2200€ euroa kuukaudessa. Tämän jälkeen olemme tilanteessa, jossa meillä on vielä käteistä noin 50 000€. Näistä rahoista noin 10 000€ on varattu “uuteen” autoon ja 40 000€ mahdollisen omistusasunnon omarahoitusosuudeksi.

Vaikka autoa varten onkin varattu rahaa, tulen selvittämään hyvin tarkkaan erilaiset yksityisleasing-vaihtoehdot ennen kuin ostamme auton.

Näiden rahojen lisäksi tulemme sijoittamaan kuukausittain palkkatuloista yli jäävät rahat. Elämäntilanteemme on elänyt lähiaikoina niin paljon, että en osaa sanoa paljonko meille jää jatkossa ylimääräistä rahaa sijoitettavaksi, mutta tämä selviää lähikuukausina.

Muutenkin nykyisessä tilanteessa on hyvin hankala sanoa mitä oikeasti teemme kahden vuoden päästä, mutta en millään osaa jättää rahoja tilille makaamaan epämääräisen pitkäksi ajaksi.

Entä jos nousu jatkuu ja jatkuu kunnes ei enää jatkukaan?

Ennen vuodenvaihdetta sijoittamisen aloittaminen uudestaan tuntui oikein hyvältä ajatukselta kurssien tippuessa eri puolilla. Nyt kurssien ollessa taas nousussa tilanne huolestuttaa jonkin verran. Pahinta meidän tilanteessa olisi kai se, että nykyinen nousu ei jäisi kuolleen kissan pompuksi, vaan se jatkuisi seuraavat pari vuotta ja isompi droppi olisi edessä juuri kun sijoituksiin käyttämämme rahat tulisivat todennäköisesti vähentymään.

No, nykytilanteessa(kin) tulevaisuuden ennustaminen on hyvin hankalaa, joten toivotaan kahden vuoden hajautuksen olevan riittävä.

Jos kahden vuoden sisällä tulee isompi pörssien romahdus, niin rahan puolesta voimme reagoida tähän. Toki pohjien tunnistaminen on hyvin hankalaa, joten mennään nyt eteenpäin tällä suunnitelmalla ja katsotaan tilanteen mukaan miten reagoimme mihinkin.

Sijoitamme sellaista rahaa, jota emme voisi hävitä

Olen aikaisemminkin kirjoittanut vanhasta totuudesta(?), jonka mukaan on sijoittamiseen kannattaa käyttää vain sellaista rahaa, jonka voi hävitä.

En pitänyt tätä totuutta silloin kovinkaan järkevältä lähinnä siinä mielessä, että harva meistä sijoittaa rahaa, jonka oikeasti voisi kuvitella häviävänsä.

Olen silti miettinyt asiaa nykyisessä tilanteessa jonkin verran. Nyt tilanne on se, että meillä ei todellakaan olisi varaa hävitä sijoittamiseen käytettäviä rahoja. Tämä tuokin sijoittamisen aloittamiseen jopa jonkinlaista pelon tunnetta.

No, kuten Herkuilleperso piensijoittaja kommentoi, on hyvin epätodennäköistä hävitä kaikki rahat, kunhan huolehtii edes jonkinlaisesta hajautuksesta.

Ja mitäpä tässä turhia huolehtimaan muutenkaan tällä track recordilla:)

Vakavasti puhuen olen lyhyen sijoitusurani aikana toiminut tyhmästi useamman kerran ja olen myös kirjoittanut oppineeni näistä virheistä. En ala turhaan enää toistamaan toilailujani tai kuviteltuja oppeja, mutta olen silti pohtinut asiaa paljon.

Seuraavissa kirjoituksissa tulen avaamaan millä suunnitelmalla ja tavoitteilla jatkamme eteenpäin.

Kommentit

  1. Rommari says

    No, se romahdus tuli. Kunnolla.

Jätä kommentti

*