Sijoita vain sellaista rahaa, jonka voit hävitä – yksi outo totuus

Sijoittamisen perusteista lukiessa törmää usein sinällään viisaaseen ajatteluun siitä, että sijoittamiseen kannattaa käyttää vain sellaista rahaa, jonka voi hävitä. Kuulostaa viisaalta ajatukselta, mutta käytännössä jo vähän hankalammalta sisäistää.

Esimerkiksi meillä on tällä hetkellä sijoituksissa kiinni noin 25 000€. Näiden sijoitusten periaatteellinen tavoite on mahdollistaa lapsen urheiluharrastuksen jatkuminen jonkin vuoden päästäkin lajin kulujen kasvaessa.

Tavallaan kai voisin hävitä nämä rahat, mutta kyllä se hirveän pahalta tuntuisi. Näin varsinkin kun meillä ei ole käytännössä muuta vararahastoa ja asuntolainaakin löytyy.

Itse näkisin meidän tilanteen niin, että jos kestäisin oikeasti noiden rahojen häviämisen, pitäisi meillä olla seuraava tilanne.

  • Asuntolaina olisi maksettu
  • Auto olisi kohtuullisen uusi.
  • Vararahastoa olisi muutamia kymmeniä tuhansia.
  • Tulot riittäisivät tulevaisuudessa myös lapsen harrastuksen maksamiseen ilman ylimääräistä säästämistä.

Mikäli tämän jälkeenkin meillä olisi rahaa kiinni sijoituksissa, olisivat nämä oikeasti rahaa, jonka voisi hävitä.

No, ei nykyisessäkään tilanteessa ole suurta hätää, ellei jotain yllättävää tapahdu. Kuitenkin jo toisen työttömyys ajaisi meidän tilanteeseen, jossa osa sijoituksista pitäisi muuttaa rahaksi melko nopeasti. Tällä hetkellähän tuo ei olisi hirveä ongelma sijoitusten ollessa voitolla, mutta toisessa tilanteessa sijoitusten myyminen tappiolla tuntuisi entistä pahemmalta.

Joka tapauksessa tilanteeseen on hankala tehdä muutosta, jos sijoittamiseen tavoitteesta haluaa pitää kiinni. Lisäksi täytyy muistaa, että on erittäin epätodennäköistä, että näinkin laajasti hajautetulla sijoitussalkulla onnistuisi oikeasti häviämään kaikki rahat. Toki sijoitukset voivat käydä jossain vaiheessa reilusti miinuksella, mutta kokonaan rahojen häviäminen vaatisi jotain käsittämättömiä mullistuksia.

Tähän loppuun on vielä syytä korostaa hajautuksen merkitystä, koska tätä blogia lukee moni aloitteleva sijoittakin. Sijoittamisessa on siis ihan mahdollista myös hävitä kaikki rahat, ellei hajauttaminen ole kunnossa. Suomessa tässä olisi onnistunut viimeksi Talvivaaran tapauksessa laittamalla kaikki sijoitukset tähän osakkeeseen.

Kommentit

  1. Olen itse kummastellut samaa lausahdusta monesti. Vanhin yhteys, jossa olen siihen törmännyt on kirjassa The Intelligent Investor. Tosin siinä Benjamin Graham kehoitti sijoittamaan spekulatiivisiin positioihin vain sen verran kuin on varaa hävitä. Jos tuo viisaus on sieltä lähtenyt elämään niin aika paljon on irroitettu kontekstista 🙂

  2. Piensijoittaja says

    Näinhän monellekin ajatukselle tuppaa käymään, jos nyt lause on jäänyt elämään Grahamin kirjasta. Jäljelle jää vain ajatus lauseen muodossa ja konteksti katoaa matkan varrella.

    No, ei siinä mitään. Hyvä ajatus tuo on, mutta ei oikeasti tarkoita mitään konkreettista.

  3. Tuo lausahdus kyllä pitää paikkansa jos sijoittaa tyyliin yhteen kasvuyritykseen. Jos mukana on indeksipuolta tai salkku on hajautettu, niin tilanne on toinen. Tietty puolet arvosta voi hävitä hetkellisesti, mutta tuskinpa kaikkea ja pysyvästi.

    Olen itse esittänyt seuraavan vastakysymyksen. Millaisessa maailmassa eletään jos kaikkien maailman yritysten arvo on 0? Heti alkuun tulee mieleen pari vaihtoehtoa.
    1) Jokin vallankumousten sarja ja diktatuuri joka sosiaalistaa kaiken omaisuuden kaikillle.
    2) Ydinsota jonka jäljiltä juuri mitään ei jää jäljelle.

    Kysymys kuuluu olisivatko tilillä olevat rahat sitten nostettavissa ja käytettävissä? Onko velattomalla asunnolla arvoa?

    Tuo ajatuksen logiikka pätee mielestäni velkarahalla sijoittamiseen. Jos operoi omilla rahoilla ja hajauttaen, riskiä on, muttei ihan noin jyrkästi.

Jätä kommentti

*