Päätin kirjoittaa kirjoituksen siitä miten sivun tai blogin sijoituksia Googlessa eri hakusanoilla voi seurata.
Innostuksen kirjoitukseen sain eräälle keskustelupalstalle viestiketjun avanneesta kirjoittajasta. Kyseinen kirjoittaja ihmetteli kovasti miksi hänen sivuillaan ei käy juurikaan väkeä, vaikka hänen sivu oli ensimmäisten joukossa aika kilpaillulla hakusanalla Googlessa.
Karu totuus alkoi paljastua kun muut kommentoivat, että heille sivu ei näy samalla hakusanalla edes ensimmäisellä hakutulossivulla.
No, tämä johtui siitä että Google personoi käyttäjäkohtaisesti hakua välillä aika voimakkaasti. Personointiin vaikuttaa hakuhistorian lisäksi myös muun muassa sosiaaliset yhteydet jne.
Tässä esimerkissä kuvittelisin käyneen niin, että kirjoittaja oli usein etsinyt omaa sivuaan Googlesta ja myös mennyt sivulle hakutulossivulta. Lisäksi hän oli luultavasti jakanut sivua tai tykännyt siitä esimerkiksi Google +:ssa. Näin Google päätteli kaverin arvostavan kyseistä sivua ja tarjosi sitä hakutuloksissa korkeammalla kuin keskimäärin muille käyttäjille.
Personoinnin takia omien sivujen hakukonesijoituksia ei kannata seurata ainakaan Googlen kautta hakemalla.
Halutessaan personoinnin voi ottaa pois päältä Googlen asetuksissa. Tämäkään ei ole kuitenkaan ratkaisu hakutulosten seuraamiseen. Jos itse et enää käyttäisikään personoitavaa hakua, niin valtaosa muista käyttää ja saa tai ainakin voi saada erilaisia tuloksia kuin sinä saat.
Webmaster Tools helpoin tapa seurata hakukonesijoituksia
Olen jo aikaisemmin kirjoittanut Google Webmaster Toolsin käyttöönottamisesta ja liittämisestä Analyticsiin. Lisäksi olen kirjoittanut myös siitä millä avainsanoilla blogiisi tullaan.
Kirjoitusten yhteydessä olen kertonut siitä miten Webmaster Toolsista voi seurata millä hakusanoilla sivusi näkyy Googlen haussa sekä sitä kuinka paljon sivullesi tullaan näillä hakusanoilla.
Lisäksi Webmaster Tools kertoo myös sen kuinka monentena sivusi on keskimäärin eri avainsanoilla. Tämä tarkoittaa tosiaan keskimääräistä sijoitusta kuten nimikin kertoo. Mikäli sivusi näytetään tietyllä kyselyllä toisena yhdellä käyttäjälle ja neljäntenä toiselle käyttäjälle, on keskimääräinen sijoituksesi 3.
Kun Webmaster Toolsin on liittänyt Analyticsiin, voi sivun sijoittamusta eri avainsanoilla seurata Analyticsistä välilehdeltä Hankinta (acquisation) -> Hakukoneoptimointi (search engine optimization) -> Kyselyt (queries).
Webmaster Toolsin lisäksi hakukonesijoitusten seuraamiseen valituilla avainsanoilla on olemassa erityisiä työkaluja. Näillä pystyy seuraamaan myös halutessaan kilpailijoiden sijoituksia. Itse käytin aikanani ainakin Moz.comin Moz Rank Tracker –sovellusta.
En ole kuitenkaan käyttänyt näitä työkaluja enää pitkään aikaan. En osaa suoraan sanoa esimerkiksi kuinka tarkkaa tietoa sijoituksista nuo pystyvät nykyään antamaan, kiitos personoidun haun. Toisaalta voi olla, että noille työkaluille annetaan oikeus käyttää Analyticsin ja Webmaster Toolsin tietoja hyödyksi. Näin ainakin oman sivun sijoitukset saisi luotettavasti.
Hakukonesijoitusten takia ei kannata menettää yöunia
Ensimmäisten omien sivujeni kanssa selvitin hyvin tarkkaan tärkeimmät, noin 10-20 hakusanaa ja seurasin näiden sijoittumista koko ajan. Luonnollisesti yritin myös koko ajan säätää sivua sijoittuakseni näillä hakusanoilla mahdollisimman ylös. Tällöin luin paljon myös esimerkiksi sopivasta avainsanatiheydestä ja vastaavista asioista.
Tärkeimmillä avainsanoilla tarkoitan avainsanoja, jotka toivat sivulleni joko paljo kävijöitä ja / tai näillä avainsanoilla tulevat toivat paljon tuloja.
Jossakin vaiheessa muutin kuitenkin ajattelumaailmaani. Enää en keskity pitämään sivujani osin keinotekoisestikin ylhäällä muutamalla avainsanalla. Tämänkin ajan käytän nykyään siihen, että yritän tuottaa sivuille mahdollisimman paljon yleisesti aiheeseen liittyvää sisältöä.
Itse uskon nykyään siihen, että parasta hakukoneoptimointia on hyvän sisällön aktiivinen julkaiseminen. Pitkäjänteisesti näin toimimalla sivulle tullaan pian tuhansilla eri avainsanoilla, eikä yksittäisen avainsanan sijoituksen muutos vaikuta mihinkään.
Lisäksi etenkin aloittelevilla optimoijilla yksittäisin hakusanoihin keskittyminen menee helposti yli. Pahimmillaan sisältö on kohta käyttäjän kannalta hankalaa luettavaa ja lisäksi myös Google ymmärtää sivun keskittyvän avainsanojen viljelyyn sisällön sijaan.
Jätä kommentti