Google Webmaster Toolsin käyttöönotto ja liittäminen Analyticsiin

Google Webmaster Tools eli verkkovastaavan työkalu on Googlen tarjoama maksuton palvelu, joka jokaisen sivun tai blogin ylläpitäjän kannattaa ehdottomasti ottaa käyttöön. Vaikka tätä kautta saatavalle tiedolle ei tietäisikään tarvetta tällä hetkellä, kannattaa ohjelma ottaa käyttöön keräämään dataa tulevaisuutta varten.

Lyhyesti sanottuna Webmaster Toolsin kautta voi seurata sivun näkymiseen Googlen hakutuloksissa liittyviä asioita. Tätä kautta onnistuu esimerkiksi sivukartan lisääminen ja haluttujen sivujen poistaminen Googlen hausta. Mielestäni tärkein ominaisuus on mahdollisuus seurata millä avainsanoilla ihmiset tulevat sivulle ja monentenako avainsana keskimäärin näkyy Googlen haussa.

Kirjoitan myöhemmin tarkemmin ominaisuuksista. Tässä kirjoituksessa keskityn siihen miten Webmaster Toolsin käyttöönotto onnistuu ja miten se liitetään Google Analyticsiin. Itse olen tehnyt tämän omille sivuilleni jo kauan sitten, mutta muistaakseni homma menee seuraavasti.

Webmaster Toolsin käyttöönotto

Kirjaudu Webmaster Toolsiin samoilla Google-tunnuksilla millä olet luonut Google Analytics – tilin. Jos sivustollasi ei ole vielä Analyticsiä käytössä, kannattaa se tehdä välittömästi. Olen kirjoittanut aiheesta oman kirjoituksen Google Analyticsin lisääminen blogiin.

Kirjautumisen jälkeisellä sivulla on kenttä, johon syötetään oman sivun URL ja painetaan Lisää sivusto –painiketta.

Tämän jälkeen sinun pitää vielä vahvistaa sivustosi. Vahvistuksen tarkoitus on varmistaa, että sinulla on oikeasti oikeus hallinnoida domainia, johon olet ottamassa Webmaster Toolsia käyttöön.

Ehdottomasti helpoin tapa vahvistaa sivu on tehdä se Google Analytics –valintaa käyttäen. Jos tämä ei jostain syystä onnistuisi, voi vahvistuksen tehdä myös lisäämällä sivuston lähdekoodiin Webmaster Toolsin tarjoaman pienen koodinpätkän tai lisäämällä palvelimelle tietyn niminen tiedosto.

Webmaster Toolsin liittäminen Analyticsiin

Kun Webmaster tools on otettu käyttöön, kannattaa se vielä liittää Analyticsiin. Näin Analyticsistä pääsee katsomaan suoraan osaa Webmaster Toolsin tarjoamista tiedoista.

Muistaakseni tämä liittäminen täytyy tehdä vielä erikseen, vaikka Webmaster Toolsin olisikin vahvistanut Analyticsin avulla.

Liittäminen onnistuu seuraavasti.

  • Valitse Analyticsin vasemman reunan valikoista Acquisition -> Search Engine Optimization -> Queries (Hankinta – Hakukoneoptimointi -> Kyselyt).
  • Jos täällä näkyy suoraan avainsanoja ja näihin liittyviä tietoja, on liitos jo tehty. Ellei ole, näkyy täällä linkki ”Set up Webmaster Tools data sharing”.
  • Linkkiä klikkaamalla päädytään Property Settingseihin. Asetusten lopussa on kohta Webmaster Tools Settings ja Edit-painike.
  • Kun Edit-painiketta painaa, niin eteen vielä valintaruutu, josta valitaan äsken Webmaster Toolsiin lisätty sivu. Valinnan ja Save-painikkeen painamisen jälkeen on liitos tehty.

Liitoksen tekemisen jälkeen Google Analyticsistä on käytettävissä Hakukoneoptimointi-valinnan alla olevat tiedot (Acquisition -> Search Engine Optimization ->  Queries eli Hankinta – Hakukoneoptimointi -> Kyselyt).

Tämän jälkeen suosittelen tutustumaan Webmaster Toolsin tarjoamiin tietoihin. Kirjoitan tosiaan myöhemmin tarkemmin siitä mitä tietoa Webmaster Tools tarjoaa ja mihin sitä voi hyödyntää.

Jätä kommentti

*