Minkä osakkeen valitsen – Nordea, Kemira, Tieto vai IBM?

Huomasin juuri omistavani ikään kuin ylimääräistä rahaa 500 euroa ja päätin sijoittaa tämän heti yksittäiseen osakkeeseen. Itselleni 500 euroa on iso raha, mutta oikeasti se on kuitenkin turhan pieni summa osakkeiden ostamiseen. No, tästä olen kirjoittanut aiemminkin. Koska olen kuitenkin valinnut linjakseni toimia eri tavalla kuin kirjoitan, ostan tällä rahalla heti yksittäistä osaketta ja maksan kiltisti ostosta Nordnetin sinällään edullisen 9 euron (0,20%) välitysmaksun.

Olen seurannut jonkun aikaan neljää eri osaketta, Nordeaa, Kemiraa, Tietoa ja IBM:ää. Koska rahaa on käytössä kuitenkin tällä hetkellä vähän, ei kaikkien ostaminen ole mahdollista kerralla. Näin minun pitäisikin osata valita nyt näistä osakkeista se oikea.

Se miksi kirjoitan aiheesta oman kirjoituksen, johtuu pääasiasta siitä että tällä tavalla dokumentoin valintavaiheen. Muutaman vuoden päästä onkin mielenkiintoista seurata kuinka oikeaan valinta osui.

Niitä syitä miksi olen päätynyt näihin neljään osakkeeseen, en oikein osaa edes eritellä. Nordeaa lukuun ottamatta salkussani ei ole muita näistä osakkeista vielä tällä hetkellä.

Nyt pitäisi siis osata tehdä valinta. Valintaa helpottaa tietenkin se, että tietää mitä haluaa. Tiivistäisin asian siten, että haussa on kohtuullisen turvallinen osake, jolla on kuitenkin potentiaalia suurempaankin kasvuun. Tehdäänpä valinta siis tällä kriteerillä.

Jostain syystä valitsisin IBM:n mieluiten, mutta tästä ostosta menisi 15 euron välityspalkkio. Tämä tuntuu kuitenkin liian suurelta näin pienestä ostosta, joten jätetään IBM rauhaan. Koska rinnastan IBM:n osittain samalla alalla toimivaa Tietoa mielenkiintoisemmaksi yritykseksi, jätän myös Tiedon rauhaan.

Jäljelle jää siis Nordea ja Kemira. Jos rehellisiä ollaan, niin en tiedä näistä osakkeista mitään. Olen kuitenkin lukenut jonkin verran esimerkiksi Wahlroosin kommentteja Nordean anteliaammasta osinkopolitiikasta tulevaisuudessa.

Lisäksi uskon nykyisten, korkeiden marginaalien kääntyvän pankkien eduksi tulevaisuudessa talouden muutenkin elpyessä.

Näiden syiden takia voisi kuvitella, että Nordean osakkeen arvo voi nousta ensi vuonna osin anteliaamman osinkopolitiikan ansiosta. Lisäksi Nordeakin voi toki kasvaa muutekin tulevaisuudessa, mutta mitään käsittämätöntä kasvua on tuskin luvassa.

Kasvupotentiaalin perusteella Kemira kiinnostaisikin Nordeaa enemmän pidemmällä tähtäimellä, koska vesiosaamisen merkityksen luulisi tuovan myös tulosta tulevaisuudessa. Sitä onko Kemiralla oikeasti kilpailijoita erottavaa vesiosaamista, minun on kuitenkin mahdoton arvioida. Ulospäin näkyvää yritystä kuitenkin on.

Valinta pitäisi siis osata tehdä, mutta juuri nyt se tuntuu kovin hankalalta. Koska valinta on hankala ja mielestäni molemmat osakkeet ovat mielenkiintoisia tapauksia, päätinkin juuri nyt kaivaa säästötililtä lisää 500 euroa ja ostan molempia osakkeita.

Joku tätä lukeva voisi kuvitella minun tekevän näitä ostopäätöksiä aika lailla vailla mitään järkeä. Jos asiaa miettii edes hetken, niin tämä pitää oikeastaan paikkaansa:)

No, nyt omistan joka tapauksessa noin 50 Nordean osaketta lisää. Samalla salkkuun tarttui myös vajaat 50 Kemiran osaketta. Jääkööt tämä kirjoitus dokumentiksi tästä ostopäätöksestä. Jännä nähdä muutaman vuoden päästä kuinka järkeviä nämä päätökset olivat.

Jätä kommentti

*