Miksi passiivinen sijoittaminen ei ole suosittua Suomessa?

Valitessani itselleni sopivaa sijoitustapaa reilu vuosi sitten löysin nopeasti paljon uutisia ja keskusteluja passiivisista indeksirahastoista.

Tämän jälkeen olen sijoittanut noin 35-40% sijoituksista nimenomaan passiivisiin indeksirahastoihin. Suurin osa indeksirahastoistani on Seligsonilta. Lisäksi viimeisenä olen aloittanut Nordnetin ilmaisen indeksirahaston osuuksien ostamisen.

Aikaisemmin en ole suoranaisesti miettinyt selvittämisestä puhumattakaan sitä kuinka suosittua passiivinen sijoittaminen on. Kuvittelin kuitenkin sen olevan aika suosittua, koska aiheesta keskustellaan paljon. Lisäksi passiivisen sijoittamisen järkevyydestä löytyy hyvin nopeasti ainakin omasta mielestäni järkevän oloisia näkemyksiä.

Nyt googlatessani sijoittamiseen liittyviä aiheita satuin löytämään Helsingin Sanomien 30.7.2014 julkaistun uutisen aiheesta.

Uutisen perusteella vain noin 4,3% kaikista rahastosijoituksista on sijoitettu indeksirahastoihin. Mielestäni tämä on käsittämättömän pieni osuus, jota minun on hankala ymmärtää. Hämmennystä lisää se, että Suomen sijoitustutkimuksen mukaan indeksirahastojen osuus on nykyään pienempi kuin viisi vuotta sitten. Toisaalta samassa uutisessa kerrottiin, että Morningstarin mukaan indeksisijoittaminen on ollut kasvussa.

Osin ristiriitaisista näkemyksistä huolimatta se lienee fakta, että indeksirahastoissa on hyvin pieni osuus kaikista rahastosijoituksista.

En ala tässä kirjoituksessa perustelemaan enää indeksirahastojen järkevyyttä, mutta lainaan kuitenkin HS:n uutisessa ollutta lainausta.

”Akateemisen tutkimuksen tulokset ovat melko selviä: keskimäärin aktiivinen varainhoito ei ole kannattavaa”, sanoo rahoituksen dosentti Anders Ekholm.”

Miksi passiivinen sijoittaminen ei sitten ole suosittua?

Ensimmäisenä minulle tulee mieleen se, että passiivisen sijoittamisen vähäistä suosiota täytyy selittää se, että vaihtoehtoa ei tarjota kovinkaan aktiivisesti. Tämä on hyvin rohkea, pelkkään olettamukseen perustuva epäily. Joka tapauksessa on helppo kuvitella aktiivisten rahastojen tuovan enemmän rahaa pankeille tai muille rahastoja tarjoaville tahoille. Jos näin on, niin tämä selittänee osaltaan indeksirahastojen esilletuonnin vähyyttä.

Lisäksi toki indeksirahastoihin sijoittaminen on omalla tavalla tylsää. Se ei jätä myöskään niin paljon tilaa unelmille kuin esimerkiksi osakesijoittaminen tai aktiivisiin rahastoihin sijoittaminen tekee.

Itsenikin olisi kannattanut keskittyä pelkästään passiivisiin indeksirahastoihin ainakin ensimmäisen reilun vuoden kokemuksen perusteella. Niissä tuotto on ollut yli 10% mikä on selvästi parhaiten minun sijoituksissani. Tilanteen näet sivulta: Osakesalkku, rahasto- ja ETF-sijoitukset.

Kommentit

  1. INteresting………..
    kommentoi

Jätä kommentti

*