Miksi me naiset emme innostu sijoittamisesta?

Kirjoituksen on kirjoittanut tämän blogin pitäjän parempi puolisko

Mieheni pyysi minua lukemaan Viisas Raha -lehden artikkelin naisten sijoittamisesta ja kirjoittamaan sen pohjalta kirjoituksen omista ajatuksistani.

Meillä sijoittaminen on tosiaan täysin miehen hallinnassa. Itse en itsenäisesti ole koskaan sijoittanut millään tavalla. Muistan kuitenkin tehneeni joskus pankissa jonkinlaisen sijoittajaprofiilitestin. Sen mukaan olisin äärimmäisen varovainen sijoittaja.

Sinällään jännää, että en ole koskaan ollut millään tavalla kiinnostunut sijoittamisesta. Muuten kuitenkin perheen raha-asioiden hoitaminen on minulle ihan luonnollista. Itse asiassa minä olen se meidän perheessä joka hoitaa perheen arkeen liittyvien laskujen maksamisen sekä kilpailuttaa vakuutukset jne.

Ehkä osasyy tähän on se, että omat vanhempani eivät ole koskaan sijoittaneet. Lapsuuteni perheessä sijoittaminen oli aihe, josta ei varmasti edes ikinä keskustelu ainakaan positiivisessa valossa.

Toisaalta taas ei miehenikään perheessä ole harrastettu sijoittamista. Silti hän on omasta mielestään suuri sijoittaja:)

Tiedostan kyllä, että asiasta pitäisi varmasti innostua. Jostain syystä vaan sijoittamiseen tutustuminen tuntuu vaan työläältä, enkä koe siihen olevan aikaa tällä hetkellä.

Kovin hyvää vastausta en siis osaa antaa siihen miksi me naiset emme harrasta kovin yleisesti sijoittamista. Omalla kohdallani vastaus taitaa olla se, että aihe ei vaan kiinnosta.

Jos kuitenkin alkaisin hoitaa itse sijoituksiani, olisin varmaan huomattavasti varovaisempi sijoittaja kuin mieheni. Haluaisin maksimaalisen tuoton rahalleni, mutta jotenkin en uskaltaisi itse sijoittaa kuin varmasti. Sen verran tiedän kuitenkin sijoittamisesta, että maksimaalinen tuotto ja varma sijoittaminen eivät taida kuulua edes yhteen.

Vaikka en ole koskaan sijoittanut, on minulla kuitenkin sijoituksia.

Minulla on oma salkunhoitaja, joka hoitaa sijoitukseni. Itse asiassa en edes tiedä minkä verran minulla on sijoituksia tai kuinka suurella summalla.

Nyt joku varmasti miettii miten voin luottaa niin sokeasti mieheeni, että annan hänen hoitaa sijoitukseni oman päänsä mukaan.

Kuten mieheni on kirjoittanut aikaisemmin, meidän perheessä rahat ovat yhteisiä riippumatta siitä kumpi ne on tienannut. Uskonkin mieheni sijoittavan rahamme järkevästi.

Kommentit

  1. Olipas mielenkiintoista lukea naisnäkökulmasta näihin asioihin liittyen =)

  2. Paljon on ollut juttuja suomalaisten ja etenkin naisten vähäisistä tiedoista ja taidoista raha-asioissa. Haluan poiketa valtavirrasta ja siksi keski-ikäisenä naisena haluan nostaa profiilia ja olen myös mieheni ja lapsenikin saanut kiinnostumaan sijoittamisesta. Olen alkanut opetella sijottamista ihan käytännössä. Kotona ei ole opetettu ja niinpä rahan säästäminenkin on ollut olematonta, mutta nyt minulla on uusi harrastus, sellaisena nimittäin tämän opettelun koen. Summat ovat olemattomia, mutta eipä sitten epäonnistuminenkaan ole suurta. Pitempään asia on kiinnostanut ja blogejakin on luettu, mutta ehkä suurin este rahan puuttumisen lisäksi on ollut uskallus. Nyt minulla on oivallus siitä, että rahaa ei tarvi olla miljoonittain, karttuu ne pienemmätkin summat. Rahastoista aloitimme hankimmalla ensin lapsille. Nyt meillä on yhteinen rahastotilikin ja lapsilla kaksi, lisäksi obligaatiot. Elämäni ensimmäiset osakkeet ostin tänä syksynä. Lapsiamme yritämme jo valistaa näissä. Ja isompia suunnitelmiakin on, ehkä nekin vielä toteutuu, kun asiat loksahtaa kohdilleen.
    T.

    • Piensijoittajan vaimo says

      Hei Anne!

      Oli mukava lukea sinun ajatuksiasi sijoittamisesta.

      Itselläni ei ole tällä hetkellä mitään omaa harrastusta. Ehkä sijoittamisesta voisi tulla jossain vaiheessa minunkin harrastus.

      Vaikka sijoitettavat summat olisivat pieniä, niin syntyyhän pienistä puroistakin suuri virta ainakin sanonnan mukaan.

      Itsekin haluaisin, että lapset oppisivat sijoittamisesta kotona ja ymmärtäisivät sen järkevyyden ja mahdollisuudet.

      Mukavia hetkiä harrastuksesi parissa!

      PS, jokseenkin tylsän tuntuinen nimimerkki tämä Piensijoittajan vaimo, mutta esiinnytään nyt tällä:)

      • Alkeissijoittajaäiti says

        Hei!
        Minä luin Kim Kiyosakin Rikas nainen -kirjan, joka sai minut innostumaan sijoittamisesta. Toki se on jenkkinäkökulmasta kirjoitettu ja pääosin kiinteisösijoituksesta, (täällä ei esim. ok-talovuokraus ole niin yleistä, kuin rapakon takana) mutta silti todella antoisa. Sen jälkeen luin Robert Kiyosakin Rikas isä, köyhä isä-kirjan, pisti kyllä ajattelemaan sekin. Nyt on työn alla Ninni Myllyojan ja Emilia Kullaksen Mitä jokaisen kotiäidin (ja muidenkin naisten) tulee tietää sijoittamisesta, ja vaikka se onkin hyvin aika ruuhkavuosikeskeinen, niin silti hyvin kattava käsikirja ja nimenomaan naisnäkökulmasta ja suomalaisten suomalaisille kirjoittama.
        Nykyhallitus taitaa pitää huolen, että valtio ei juuri eläkkeitä jakele meikäläisille (nuori keski-ikäinen), joten jotakin pitää tehdä. Lapsuudenkodista saamani eväät olivat sitä mallia, että paljo raha on pahasta ja rikkaat ovat jotenkin vähintäänkin epämoraalista sakkia ja sijoittaminen on arpapeliä, eli ei mitenkään optimaaliset lähtökohdat rahaa ajatellen. Mutta, kun olen nyt sitä enemmän opiskellut, ei se sijoittaminen mitään tähtitiedettä ole. Varsinkin Kim Kiyosakin kirja teki kyllä tyhjäksi kaikki minunkin tekosyyni olla kiinnostumatta raha-asioista ja etenkin sijoittamisesta.
        En tahdo maalata piruja seinille, mutta entä jos miehellesi tapahtuu jotain ja asioiden hoito jää sinun harteillesi, oletko selvillä, missä varanne ovat? Ja jos käy se perinteinen viidenkympin villitys, että mies löytääkin sen “paremman ymmärtäjän” ja lähtee hänen mukaansa, miten pärjäät taloudellisesti sen jälkeen? Ihan liian moni nainen maksaa vuosikausia kurahousut ja pilttipurkit ja miehen rahat kasvavat koko ajan korkoa korolle….. Niin kauan kuin lykkäämme/annamme raha-asioissa päätösvallan miehelle, emme ole aidosti tasa-arvoisia, jos olemme kerran taloudellisesti riippuvaisia….
        Kim Kiyosaki (kuin myös Robert) antoi hyvän neuvon, löydä se sijoittamisen muoto, mikä on sinulle kiinnostavin. Kiyosakit tykkäävät kiinteistöistä, joku toinen osakkeista, sitten on vielä rahastot, optiot jne…. Naiset ovat itseasiassa parempia sijoittajia kuin miehet, juurikin varovaisuuden ja pitkäjänteisyyden takia, miehet helpommin juoksevat kuumien pörssivihjeiden perässä ja haluavat tehdä treidaamalla (nopeilla kaupoilla) isot voitot.
        Yksi kirja vielä, Leila Simosen Naiset ja raha. Siinä on hyvin vähän käytännön neuvoja (paitsi, että mene esim. Työväenopiston sijoituskurssille, joka on mahdotonta ainakin täällä, koska kursseja talouden hallinnasta saati sijoittamisesta ei ole….), mutta se kannustaa naisia omien raha-asioidensa hallintaan.

        • Piensijoittajan vaimo says

          Hei!
          Kiitoksia paljon ajattelun aihetta antavasta kommentista! Kommenttisi sai aikaan sen, että varasin kirjastosta mainitsemiasi kirjoja.

          Jotenkin en ole jaksanut alkaa miettiä sijoittamista ja siihen liittyviä asioita tähän mennessä näin elämän ruuhkavuosien keskellä. Lisäksi omassakin perhetaustassa on ollut vähän samanlaisia ajatuksia sijoittamisesta niin kuin sinullakin.

          Lupaan palata asiaan blogissa tulevaisuudessa:)

Jätä kommentti

*