Kuinka osakkeiden ostaminen käytännössä tapahtuu?

Ostin ensimmäiset osakkeeni vasta muutama viikkoa sitten. Tätä ennen minulla ei ollut oikeastaan minkäänlaista käsitystä siitä miten tai mistä osakkeita voi ostaa ja mitä ostaminen vaatii.

Tutustuttuani osakkeiden ostamiseen ja tehtyäni ensimmäiset osakekaupat päätin kirjoittaa lyhyen yleisohjeen siitä miten osakkeiden ostaminen tapahtuu. Toivottavasti tästä on hyötyä muillekin aloitteleville. Tämän ohjeen tarkoitus on antaa vain yleiskuva osakkeiden ostamisesta puuttumatta esimerkiksi hajauttamiseen, osakesäästämisen riskeihin tai vastaaviin asioihin.

Näihin aiheisiin kannattaa kuitenkin ehdottomasti tutustua ennen osakkeiden ostamista. Jonkinlaisen lyhyen yleiskuvan aiheeseen antaa esimerkiksi Pörssisäätiön sivuilta löytyvä Osakesäästäjän huonetaulu.

Osakkeiden ostaminen lyhyesti

 1. Osakkeiden ostamiseen tarvitset välittäjän, joka huolehtivat osakekaupostasi. Usein väittäjänä toimii asiakkaan oma pankki (OP, Danske, Nordea jne), mutta Nordnetin tapaiset osake- ja rahastovälittäjät voivat olla edullisempi vaihtoehto.
 2. Välittäjän valinnan jälkeen sinun täytyy avata arvo-osuustili, johon tulevat osakkeesi kirjataan. Tavallaan kai arvo-osuustiliä voisi luonnehtia eräänlaiseksi pankkitiliksi, jolla on rahan sijasta osakkeita.
 3. Kun sinulla on välittäjä valittuna ja arvo-osuustili perustettuna, niin voit aloittaa osakkeiden ostamisen. Nykyään tämä tapahtuu pääasiassa internetin kautta erittäin helposti.
 4. Osakkeiden ostaminen tapahtuu halutun osakkeen valinnan jälkeen siten, että annat ostotarjouksen valitusta osakkeesta. Kun osakkeita myyvä taho on laittanut kyseisiä osakkeita myyntiin ja hinta vastaa ostajan hintaa, niin kauppa tapahtuu. Käytännössä siis ostotilanteen aikainen osakekurssi on yleensä suunnilleen se hinta mihin hintaan osakkeita myydään ja ostetaan.

Helsingin Pörssi – suomalaisten osakkeiden markkinapaikka

Suomalaisten osakkeiden markkinapaikkana toimii Helsingin Pörssi, johon yritykset voivat listautua. Tällä hetkellä Helsingin pörssissä on reilut 100 yritystä. Suoraan osakkeiden ostaminen Helsingin Pörssistä ei ole mahdollista, vaan osakkeiden ostamista varten tarvitaan yllä mainittua välittäjää.

Välityspalkkioilla on väliä

Itse ajattelin ensimmäiseksi aloittaa osakkeiden ostamisen oman pankin kautta, mutta sitten tutustuin tarkemmin ostamisen ja säilyttämisen kustannuksiin ja päädyin Nordnetin asiakkaaksi.

Kaikki osakkeenvälittäjät perivät osakkeiden ostamisesta jonkinlaisen välityspalkkion. Useimmiten palkkio on jonkinlainen prosenttiosuus osakkeisiin ostamiseen käytetystä summasta / kauppa. Lisäksi ostamisesta veloitetaan yleensä jonkinlainen minimisumma. Välityspalkkion lisäksi myös osakkeiden säilyttäminen voi maksaa.

Esimerkiksi Osuuspankki veloittaa tällä hetkellä kaupankäyntipalkkiota 0,25% + 8 euroa ja kotimaisten osakkeiden säilyttäminen maksaa 1,60 – 3,50€ kuukaudessa tämän hinnaston perusteella.

Näin ostettaessa osakkeita esimerkiksi 1 000 eurolla perisi Osuuspankki tästä 2,5 euroa + 8 euroa ja lisäksi vuoden ajalta osakkeiden säilyttäminen maksaisi sijoitussalkku-palvelutasolla 28,8 euroa.

Yhteensä 1 000 euroa maksavien osakkeiden ostaminen ja säilyttäminen tulisi maksamaan vuodessa 39,3 euroa, jos kuvitellaan kyseisen osake-erän olevan ainoa säilytyksessä oleva.

Tämä pieni esimerkki kertonee jo hyvin kuinka osakkeenvälittäjää valitessa kannattaa kiinnittää kustannuksiin.

Nordnetiin päädyin etenkin heidän avajaistarjouksen houkuttelemana. Tarjouksen avulla osakesalkun Nordnetiin avannut saa käydä kahden kuukauden ajan osakekauppaa 0,06 %:n (min 3€) välityspalkkiolla eikä osakkeiden säilyttäminen maksa mitään.

Normaalisti Nordnetin hinta riippuu siitä kuinka paljon asiakas on tehnyt kauppoja edellisen kuukauden aikana. Kalleimmillaankin osakkeiden ostaminen maksaa 0,20% (min 9€) eikä osakkeiden säilyttäminen maksa mitään.

Osakkeenvälittäjää valitessa kannattaa siis kiinnittää huomiota kustannuksiin.

Lue myös kirjoitukseni siitä miten osakkeiden ostaminen Nordnetin kautta tapahtuu. Teknisesti osakkeiden ostaminen on äärimmäisen yksinkertaista ja helppoa, eikä sitä kannata pelätä.

* merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa.

Kommentit

 1. Anton says

  Todella hyvin tiivistetty artikkeli sijoittamisen alkeista.
  Lyhyesti ja yksinkertaisesti!

  • Piensijoittaja says

   Kiitos kommentista!

   Niin, teknisestihän sijoittaminen ei ole hankalaa, mutta järkevien sijoitusten tekemisen opastukseen ei riitä lyhyt tai yksinkertainen artikkeli.

   Toki se pitäisi myös oppia itse ennen kuin alkaisi opastamaan muita:)

 2. Timppa says

  voiko sijoittamista aloittaa 15o eurolla vaiko pitaako olla aina yli 500 euroa?
  em raaka-aine bitumi osakkeita 150 eurolla.. tjsm?
  enta jos menee miinukselle niin taytyy lisata rahaa ..+muut kulut..

 3. Enpä Tiiä says

  Muuten hyvä, mutta oikoluku artikkeliin olisi paikallaan… Vuorotellen puhut “osakkaista” ja “osakkeista”.

Jätä kommentti

*