Suomessakin on ainakin pari palvelua, joiden kautta voi seurata eri verkkopalveluiden kävijämääriä. Kyseiset palvelut ovat julkisesti kaikkien nähtävissä.
Lisäksi mediatoimistoilla taitaa olla käytettävissä vielä palveluita, joihin ei pääse ilman tunnuksia.
Isot sivustot löytyvät TNS:n palvelusta
TNS Gallup julkaisee eri sivustojen viikkokävijälukuja osoitteessa http://tnsmetrix.tns-gallup.fi/public/.
Täältä löytyy suurin osa isoimmista suomalaisista pääosin mainosrahoitteisista palveluista. Tällä hetkellä (19.1.2015) listalta löytyy yhteensä 220 sivustoa. Kävijämäärältään suurin sivusto on Iltasanomat, jolla oli viikolla 3 / 2015 3 255 185 eri kävijää.
Isojen sivustojen lisäksi TNS:ltä näyttää löytyvän myös pienempiä sivustoja. Samalla viikolla listan viimeisinä löytyy Heinäveden Lehti, jolla oli 201 eri kävijää.
Sivuston nimen vieressä olevaa Eri kävijät –lukua klikkaamalla saa näkyviin vuoden verran historiatietoa palvelun kävijämäärän kehittymisestä.
Tässä listassa puhutaan eri kävijöistä, eikä luku ole yhteismitallisesti verrattavissa esimerkiksi Google Analyticsin antamiin lukuihin.
Palvelussa luku on selitetty näin:
”Eri kävijät: sivusto- tai tyyppikohtaisen muuntokertoimen avulla laskettu palvelun todellinen kävijämäärä. Sivustojen muuntokertoimet on määritetty IAB:n muuntokerrointutkimuksen perusteella: http://www.iab.fi/tutkimus/muuntokerroin/. Muuntokerroin ei päde viikonloppulukuihin.”
Sijoittajia voi kiinnostaa seurata kuinka paljon esimerkiksi Sanoma tai Alma Media tavoittaa suomalaisia. Tämä onnistuu valitsemalla kategoria-valinnan takaa Verkostot / julkaisijat.
Esimerkiksi viikolla 3/2015 Sanomat tavoitti 8 195 074 eri selainta ja Alma Media 6 201 108 eri selainta. Nämä verkosto-luvut ovat kuten nimikin kertoo, eri selaimia. Tämä tarkoittaa siis sitä, että kun sama käyttäjä käy sivulla kotikoneelle, työkoneella ja matkapuhelimella, näkyy hän luvuissa kolmena eri selaimena.
Muuntokertoimella lasketusta Eri kävijät –luvusta tämmöinen käyttö pyritään tunnistamaan ja laskemaan yhteen ainakin jollakin tasolla.
En tiedä kuinka luotettava Eri kävijät –luku on, mutta uskoakseni luvut ovat ainakin vertailukelpoisia keskenään. Itselläni on semmoinen mielikuva, että aikanaan jompikumpi kumpi isoimmista iltapäivälehdistä tavoitti parhaimmillaan enemmän kävijöitä kuin Suomessa oli asukkaita. Näin kehitystä ainakin tähän mittaamistapaan verrattuna on tapahtunut.
Pienempiä sivustoja löytyy Oindexista
Oindex on avoin verkkosivujen kävijämääriä listaava sivusto. Käsittääkseni palveluun voi liittyä mikä tahansa sivusto, jolla on käytössä Google Analytics tai Snoobi. Tiedot Oindex hakee käsittääkseni suoraan Analyticsistä tai Snoobista.
Oindexin mukaan palvelusta löytyy lähes 1 000 suomalaisen sivuston kävijämäärät. Eri sivustojen suosiota voi tarkastella tyypeittäin ja esimerkiksi blogit löytyvät omanaan.
Viikolla 2/2015 suosituin mukana ollut sivusto oli Foreca, jossa oli käynyt 1 309 795 uniikkia kävijää.
Kovin toimivaa kuvaa Oindex ei anna itsestään ainakaan nopealla silmäyksellä. Esimerkiksi Blogit-kategoriasta löytyy kyllä 133 blogia, mutta suurimmassa osassa blogeista on vain yksi kävijä ja rivi on merkitty keltaisella. Oindexin mukaan tämä meinaa sitä, että vertailukohteen tietoja ei ole saatavilla.
Klikkaamalla sivun nimeä pääsee sivun tarkempiin tilastoihin.
Omia sivustojani ei löydy Oindexista, mutta periaatteessa voisin ne lisätäkin sinne. Näin joku mainostaja saattaisi löytää sivustoni tätä kautta.
TNS:n ja Oindexin lisäksi maailmalta löytyy todella paljon erilaisia palveluita, jotka julkaisevat eri palveluiden kävijämääriä. Yksi esimerkki tämmöisestä on esimerkiksi Alexa.
Mielestäni ainakaan Alexaan ei voi kuitenkaan luottaa millään tavalla suomalaisten sivujen osalta. Alexa kerää kävijämäärätietonsa selaimeen asennettavan lisäosan avulla ja suomalaiset eivät tätä juurikaan käytä.
Minulla on semmoinen mielikuva, että aikanaan Alexan listoilla pääsi helposti ylemmäksi asennuttamalla selaimen lisäosan tarpeeksi monelle, jotka käyvät oman organisaation sivulla usein. En kuitenkaan enää onnistunut löytämään uutista tästä mistään.
Jätä kommentti