Kuinka lisään Google- eli AdSense-mainokset blogiin tai sivustoon

Aikaisemmassa kirjoituksessani kirjoitin yleisesti affiliate-markkinoinnista ja sen aloittamisesta. Tässä kirjoituksessa keskityn niin sanottuihin Google-mainoksiin eli AdSense-mainoksiin.

Yksinkertaistettuna Google-mainonta toimii siten, että mainostaja mainostaa esimerkiksi verkkokauppaansa Google AdWordsin kautta. Mainosta tehdessään mainostaja valitsee näkyykö mainos pelkästään haun yhteydessä vai näkyykö se myös niin sanotussa sisältöverkossa. Oletuksena mainos näkyy molemmissa verkoissa.

Vastaavasti julkaisija hakee Google AdSense-mainostajaksi. Kun hakemus on hyväksytty, niin julkaisija lisää mainoksia näyttävän skriptin sivulleen haluamaansa kohtaan.

Tämän jälkeen sivuilla alkaa näkyä Googlen AdWordsin kautta mainostajien ostamia, myös sisältöverkkoon kohdistettuja mainoksia.

Yleensä mainoksista maksetaan julkaisijalle klikkausten perusteella. Jos mainostaja maksaa esimerkiksi klikkauksesta yhden euron, niin julkaisija saa tästä 68% ja Google ottaa 32%.

Julkaisija ei siis valitse missään vaiheessa kenen mainostajan mainoksia sivuilla näytetään. Tämän sijaan Google tunnistaa sisällön ja näyttää tämän perusteella mahdollisimman hyvin sisältöön sopivia mainoksia.

Tässä hyvin yksinkertaistettuna Google-mainonnan toimintaperiaate.

Google-mainonnan aloittaminen

Ensimmäiseksi sinulla täytyy olla oma blogi tai sivusto, jotta voit hakea AdSense-mainostajaksi. Kun sinulla on sivusto, niin sinun pitää täyttää hakemus AdSense-julkaisijaksi. Tässä yhteydessä kerrot muun muassa sivustosi osoitteen.

Ainakin ennen sivun domainin piti olla vähintään puoli vuotta vanha ennen kuin AdSense-julkaisijaksi hakeminen oli mahdollista. Nykyään tämä sääntö ei kuitenkaan koske enää Suomea.

Jotta sivustosi hyväksytään, täytyy sen täyttää tietyt vaatimukset. Sivusto ei saa muun muassa sisältää seuraavanlaista sisältöä.

  • Aikuisille tarkoitettu sisältö
  • Uhkapelaaminen
  • Tekijänoikeuksin suojattu sisältö
  • Väkivaltainen tai vihamielinen sisältö.

Kun sivustosi täyttää vaatimukset ja se hyväksytään, niin voit aloittaa mainosten lisäämisen sivulle. Tämän jälkeen kun sinulla on AdSense-tili, niin voit lisätä mainoksia myös muille sivuillesi. Jokaiselle sivustolle ei siis tarvitse erikseen hakea oikeutta näyttää mainoksia.

Minkälaiselle sivustolle Adsense-mainokset sopivat?

Google määrittää itse hyväksymilleen sivustolle seuraavat vaatimukset.

“Luo sivustoja, joissa on ainutlaatuista ja osuvaa sisältöä. Google ryhtyy toimenpiteisiin sellaisia verkkotunnuksia vastaan, jotka eivät luo käyttäjille lisäarvoa.”

Käytännössä AdSenseä voi mielestäni hyvin kokeilla erilaisissa blogeissa ja muissa sisältösivuissa.

Esimerkiksi tähän blogiin olen sijoittanut jutun loppuun AdSense-yksikön ja siellä näyttää pyörivän hyvin sivun sisältöön liittyviä mainoksia.

Pidemmän päälle kannattaa seurata hyvin tarkkaan onko AdSense paras vaihtoehto sivullesi vai tuottaisiko affiliate-markkinointi esimerkiksi TradeTrackerin* kautta enemmän. Mikäli sivustosi keskittyy aiheeseen, johon liittyviä affiliate-mainostajia löytyy paljon, niin uskaltaisin väittää, että keskimäärin affiliate-mainonta tuottaa aina parhaiten.

Tätä asiaa toki kannattaa testata ja seurata ja tehdä päätöksiä tuloksen mukaan.

Lisäksi moni sivusto näyttää sivuillaan koko ajan sekä AdSense että affiliate-mainoksia ja usein tämä voi olla hyvä ja parhaiten tuottava yhdistelmä.

Minkälaisia mainoksia sivustolla voi näyttää?

Kun julkaisija lisää mainoksia sivulleen, niin hän pystyy valitsemaan seuraavia asioita.

  • Mainosyksikön tai linkkiyksikön koon noin 30-40 annetusta vaihtoehdosta.
  • Näytetäänkö mainosyksikössä pelkästään kuvamainoksia, pelkästään tekstimainoksia vai molempia.
  • Tekstimainosten värin ja fontin (Arial, Verdana tai Times) ja fontin koon annetuista vaihtoehdoista.

Yleensä tekstimainos toimii aina bannerimainosta paremmin, mutta tätäkin asiaa kannattaa testata sivustokohtaisesti.

Google suosittelee usein valitsemaan sekä teksti- että kuvamainokset ja perustelee tätä mainostajien kovemmalla kilpailulla ja sitä kautta julkaisijan kasvaneille tuloilla. Itse en ole kuitenkaan huomannut tästä mitään iloa, vaan olen pääasiassa keskittynyt tekstimainosten näyttämiseen.

Ohjesäännöt kannattaa lukea ennen aloittamista

Kun julkaisija tietää saavansa rahaa jokaisesta klikkauksesta, aiheuttaa tämä luonnollisesti sen, että osa julkaisijoista yrittää saada aikaan mahdollisimman paljon klikkauksia keinolla millä hyvänsä. Googlella on kuitenkin tiukat ohjesäännöt aiheeseen liittyen.

Nämä kannattaa lukea huolella läpi ennen mainosten sijoittamista. Jos ohjesääntöjä ei noudata, niin tällöin Google sulkee mainostajan tilin hyvin nopeasti ja jo tilillä kertyneet rahat jäävät Googlelle.

Säännöissä on kielletty muun muassa omien mainosten klikkaaminen tai klikkauskehotusten antaminen. Lisäksi mainoksia ei saa sijoittaa harhaanjohtavasti sivulle.

Kääntäen tämän voisi kerrata siten, että jos klikkailet säännöllisesti omia mainoksia, kirjoitat kirjoituksen jossa pyydät lukijoita klikkailemaan mainoksia ja laitat vielä mainosyksikön otsikon Minun lempilinkkini –alle, niin tilisi suljetaan todella nopeasti.

Kritiikkiä AdSenseä ja Googlea kohtaan

Netissä törmää hyvin nopeasti hyvinkin negatiivisiin kirjoituksiin ja kommentteihin, joissa ihmetellään esimerkiksi miksi Google on sulkenut tilin ilman mitään syytä. Osa kirjoittajista epäilee Googlen odottaneen niin kauan että tilillä on jonkin verran rahaa ja sulkeneen sitten tilin vain sen takia, että saisi rahat itselleen. No, tämä tuskin pitänee paikkaansa, koska pitkässä juoksussa Google ansaitsee myös parhaiten hyvien kumppaneiden kautta.

Lisäksi itse epäilen, että suurin osa mainostajien tileistä on suljettu ihan oikeista syistä. Itse en ole törmännyt ikinä mihinkään ongelmiin, kun olen noudattanut ohjesääntöjä ja tuottanut edes jollakin tavalla järkevää sisältöä.

Sitä en osaa kuitenkaan sanoa miten varmasti Google pystyy tunnistamaan toisen julkaisijan toiselle aiheuttamat ylimääräiset klikkaukset jne. Tähänkin Googlella on toki omat tapansa (IP:t jne). Joka tapauksessa netistä löytyy myös paljon keskustelua siitä miten toisen julkaisijan Google-tilille voi aiheuttaa ongelmaa.

Minkäänlaista moraaliahan tämmöisessä toiminnassa ei luonnollisesti ole, mutta se ei valitettavasti haittaa kaikkia. Ongelma taitaa kuitenkin koskea pääasiassa isompia kielialueita kuin Suomea.

Tässä oli lyhyt yleisesittely erittäin monipuolisesti aiheesta. Toivottavasti tämä antoi edes yleiskuvan aiheesta. Kirjoitan myöhemmin esimerkiksi yksityiskohtaiset ohjeet AdSense-mainosten lisäämisestä.

* merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa.

Kommentit

  1. Täysi clickbait otsikko! otsikko ja sisältö ei kohtaa. Jäi edelleen kokonaan kysymysmerkiksi kuinka adsense lisätään blogiin… Ei hyötyä tästä artikkelista.

Jätä kommentti

*