Blogista lukijaystävällisempi – kelluva mainos pois

Olen saanut palautetta Twitterissä ja blogin kommenteissa sivun alaosassa kelluvan bannerin häiritsevyydestä. Itseänikin melkein hävetti luettuani Esa Lepolan Twitter-kommentin, joka kuului seuraavasti:

“Heh, bannerin vuoksi jutun luettavuus kännykällä samalla tasolla, kuin lukisi päivän lehden postiluukun kautta”

Tämän jälkeen estin bannerin mobiililla, mutta jätin sen vielä paikalleen desktopille ja tableteille.

Yritin vähentää bannerin häiritsevyyttä myös selvittämällä miten saisin lisättyä siihen sulje-raksin. En kuitenkaan onnistunut tässä, koska kyseisessä pluginissa ei ollut tätä mahdollisuutta. Myöskään koodiin sulje-painikkeen lisääminen ei onnistunut.

Nyt onnistuin kuitenkin löytämään uskoakseni aika hyvän vaihtoehdon. Jatkossa banneri ilmestyy sivun alareunaan esiin, mutta se ei mielestäni häiritse lukemista yhtä paljon kuin aiempi kelluva banneri. Lisäksi bannerissa on sulje-raksi mukana.

Seuraan nyt jonkin aikaa tuon toimivuutta muutaman luvun valossa. Tärkein seurattava asia on bannerien klikkausprosentti. Ajan yleensä tuolla paikalla useampaa banneria ja seuraan niiden toimivuutta vertailemalla niitä keskenään. Nyt jatkossa seuraan myös miten ne toimivat tuolla paikalla vanhaan paikkaan verrattuna.

Paras tapa testata paikkojen toimivuutta olisi samanaikaisesti tehtävä AB-testi. Tällä tarkoitan sitä, että näyttäisin esimerkiksi joka toisella käyttäjälle vanhan kelluvan bannerin ja joka toisella uudessa paikassa olevan bannerin. Näin pystyisin sulkemaan pois esimerkiksi aikaan ja sisältöön liittyvän vaihtelun.

Valitettavasti tämmöinen testi ei kuitenkaan onnistu kovinkaan helposti, koska mainoksia näytetään sivulla kahden eri pluginin avulla.

Lisäksi seuraan luonnollisesti miten sivulla vietetty aika, poistumisprosentti ja keskimääräiset sivunlataukset muuttuvat vai muuttuvatko ne mitenkään.

Lukujen lisäksi haluaisin toki tietää myös teiltä lukijat mitä mieltä olette sivun alareunassa olevasta bannerista? Häiritseekö se vielä kovasti ja toimiiko se juuri teidän päätelaitteella oikein?

Sen huomasin itse, että banneri jää ainakin vanhemmilla iPadeilla häiritsevästi keskelle sivua. Yritän korjata tuon ongelman mahdollisimman pian.

Kommentit

 1. Aika iso miinus blogissa on myös se, että Feedlyn kautta ei näe koko postausta, vaan ainoastaan muutaman ensimmäisen rivin. Täytyy olla todella kiinnostava aihe, että klikkaa Feedlystä blogiin ja lukee koko jutun.

  PS En ole koskaan klikannut missään blogissa olevaa bannerimainosta ja Adblock piilottaakin niistä lähes kaikki.

 2. Lauri says

  Mikä tahansa kelluke aiheuttaa välittömän ärsytysreaktion, ja mikäli tavoitteenasi on tehdä hyvä vaikutus syystä mistä tahansa, yksikin kelluke pilaa sen ennenkuin juttujasi ehtii lukea. Ainoa _sallittu_ mainosmalli on sivulla omalla paikallaan pysyvä – ei tekstin seassa – vilkkumaton ja liikkumaton. Mikä tahansa liike tai animaatio on turhaa sontaa, jota ei kukaan tarvitse – ei edes sen tehnyt ääliönörtti, joka kuvittelee sen olevan jotain hienoa. Sivuston maineelle sellaiset tekevät pelkästään hallaa, ja kuten yllä todetaan AdBlock tekee ne monesti myös näkymättömiksi. Itselleni näkyi vain harmaa vyöhyke, joka onneksi lähti rastilla pois – mutta alakulmaan jäi ärsyttämään punainen nuoli, joka on täysin tarpeeton – en varmasti koske siihen.

 3. Minua aiheeseen liittyvät mainokset eivät haittaa. Itse asiassa pidän siitä jos sivustolla, jossa käsitellään kiinnostavia juttuja, mainostetaan jotain hyödyllistä tuotetta/palvelua tai jotakin tarjousta/alennusta. Ei se ole minulta pois jos sivuston omistaja tienaa mainoksilla. On oikeastaan hyvä juttu jos hän tienaa, sillä se voi motivoida häntä tuottamaan lisää minua kiinnostavaa sisältöä. 😉

 4. Piensijoittaja says

  Kuten kommenteistakin voi päätellä, niin mainonta ärsyttää helposti osaa ihmisistä.

  Jos nyt menen ajatuksessani yleisemmälle tasolle, niin tämä on omalla tavallaan aika vääristynyt tilanne. Yhtälö ei ole oikein toimiva jos ja kun sisällöstä ei haluta maksaa eikä mainontaan saisi ärsyttää, mutta silti palvelun ylläpitäjien pitäisi saada jostain tuloja.

  Itse kallistun Petrin kannalle eli edes jotain sivustollaan ansaitsevalla on myös todennäköisemmin motivaatiota panostaa myös sisällön tuottamiseen.

Jätä kommentti

*