YT:t päällä – mistä voisimme säästää?

Aikaisemmassa kirjoituksessa kirjoitin kuinka paljon perheeltämme menee rahaa keskimäärin kuukaudessa. Jo silloin päätin, että alamme kiinnittämään jatkossa enemmän huomiota säästämiseen.

Päätös tästä vahvistui kun omallakin työpaikalla aloitettiin YT:t. En jaksa uskoa, että tästä seuraisi henkilökohtaisella tasolla mitään ongelmia. Varmahan tästä ei kuitenkaan voi olla ennen kuin neuvottelut ovat ohitse.

Osittain tämän takia päätin oikeasti miettiä mistä rahaa voisi säästää. Etukäteen uskon, että isompia säästöjä on hankala löytää ilman radikaaleja päätöksiä. Päätin käydä kuitenkin menot kohta kohdalta läpi katsoa paljonko säästettävää löytyisi.

Alla olevat menot ovat perheemme vuoden 2012 keskimääräisiä kuukausittaisia menoja.

Menot ja säästöideat

Laina 1 000€

Lainan kuukausierää voisi toki kokeilla pienentää, mutta tämä ei oikein taida olla varsinaista säästämistä. Lisäksi meillä on tällä hetkellä laina sidottu kuukauden euriboriin. Voisi kuvitella, että pankki yrittäisi pakottaa tämän vaihtamista, jos lainanlyhennyksen määrää haluaisi muuttaa. Jos kuukauden euriborin saisi säilyttää edelleen, niin luultavasti ainakin marginaalin kanssa olisi paineita.

Jääköön tämä kohta siis ennalleen.

Yhtiövastike, vesi ja sähkö 360 €

Näistäkään on paha säästää ainakaan enemmälti. Yhtiövastike on mitä on, eikä sähkönkään kulutukseen oikein pysty vaikuttamaan.

Sekalaiset kodin hankinnat 233€

Tästä pystyy varmasti säästämään olemalla hankkimatta uusia huonekaluja jne. Tällä laitan tavoitteeksi 100€ vuodelle 2014. Esimerkiksi kaikki kodinkoneet meillä ovat sen verran uusia, että niitä tuskin joutuu hankkimaan.

Vakuutukset 88 €

Nykyään meillä on lähes kaikki vakuutukset Tapiolassa. Periaatteessa ne kannattaisi siirtää Osuuspankkiin, jolloin niitä voisi maksaa bonuksilla. Ongelmana ovat kuitenkin lasten sairausvakuutukset, joiden siirtäminen ei oikein onnistu mitenkään. Tai toki onnistuu, mutta silloin uudessa paikassa tulisi rajoituksia niiden korvaavuuksiin liittyen. Ei auttane muuta kuin lähteä käymään sekä Tapiolassa että Osuuspankissa.

Ruoka 940€ ja ulkona syömiseen 32€

Jotenkin tuntuu suhteettomalta käyttää ruokaan noin 1 000€ kuukaudessa. Toisaalta emme osta mitään ihmeempää ruokaa ja teemme ruuan pääasiassa kotona, joten en kyllä keksi miten tuosta voisi paljon säästää etenkin kun ruuan hinta nousee koko ajan. Lisäksi ostamme ”laadukasta” ruokaa (paistijauheliha vs sika-nauta) jne, joten toistaiseksi mennään näillä. En tiedä pitäisikö esimerkiksi kokeilla kuitenkin olisiko Lidlin ruoka oikeasti halvempaa kuin Citymarketin ruoka.

Ulkona syömiseen menevä rahasumma koostuu puolestaan pääasiassa harrastuksiin kuuluvista kisamatkoilla tapahtuvasta syömisestä.

Hoitomaksu 212 €

Tähän ei pysty vaikuttamaan, koska lapsen on kuitenkin vietettävä täysi aika hoidossa meidän töiden takia.

Työmatkakulut 238 €

Tämä tulee vaimon matkakuluista eikä näihinkään pysty vaikuttamaan.

Apteekki 70€ ja lääkärit 92 €

Näistä kuluista saamme vuosittain osan takaisin, kiitos lasten sairausvakuutusten. Lisäksi erinäisten kokemusten vuoksi en vie lapsia enää ikinä terveyskeskukseen, joten tässä tapauksessa maksan nämä kulut mielellään.

Polttoaine 236€

Polttoaineen hinta nousee koko ajan järkyttävää vauhtia, joten tässä olisi todella syytä säästää. Ongelmalliseksi tämänkin tekee se, että suurin osa kilometreistä tulee joko kotipaikkakunnilla kulkemisesta tai lasten harrastuksista. Näitä ajoja en halua toistaiseksi vähentää, joten tästäkään ei löydy säästettävää. Turhia ajoja pystyy toki vähän vähentämään, mutta polttoaineen hinnan nousun takia varsinaista säästöä tuskin tapahtuu.

Auton huollot ja tarvikkeet 93€ ja liikennevakuutus, kasko ja autoverot 91€

Yhteensä autoon meni vuonna 2012 polttoainekulujen lisäksi 184€ kuukaudessa. Kovin hankala on keksiä miten näissäkään kuluissa voisi säästää. Lähinnä tulee mieleen, että pitäisikö huolloissa siirtyä merkkihuolloista johonkin edullisempaan paikkaan. Toki joka vuosi auton huoltoon ei mene noin paljon rahaa, mutta se riippuu aina korjausten tarpeesta.

Vanhempien vaatteet 52€ ja lasten vaatteet 70€

Vaatteiden hankinnassa olemme siirtyneet koko ajan enemmän nettikauppaan ja esimerkiksi SportsDirect –verkkokaupasta urheilutavaraa saa todella edullisesti. Epäilen kuitenkin, että tällä tavalla halpaa tavaraa tulee ostettua vaan enemmän ja loppujen lopuksi ostokori pullistelee. Lisäksi lapsille on nyt vaan pakko hankkia vaatteita ja kyllä esimerkiksi kunnon ulkohaalarista on vaan maksettava.

Henkilökohtaiset menot (vanhemmat) 367€

Henkilökohtaisista menoista löytyy varmasti jonkin verran säästämistä. Suoraan en edes osaa sanoa mihin nämä rahat ovat tarkemmin menneet.

Viina, ravintola ja juhlat 70€

Itsestä tuntuu, että emme käy juuri ikinä ulkona, mutta jonkin verran tuohonkin menee rahaa. Säästöä saan aikaan sillä, että siirryn kalliimmista konjakeista halvempiin 30€ konjakkeihin… Suurta kuvaa tämäkään ei muuta jos vuodessa saa tällä tavalla säästettyä alta 100€.

Maksu-TV 45 €

Vannoutuneelle urheilun ystävälle maksutelevisiosta on paha säästää varsinkin kun tuli juuri tehtyä uusi vuoden sopimus.

Lehdet ja kirjat 43€

Hyvät aikakauslehdet ovat niin arvokas asia, että tästä ei vaan pysty säästämään.

Puhelinlaskut 30€

Tämäkin taitaa vaan kasvaa tulevaisuudessa lasten kasvaessa. Oma puhelin tulee työpaikan kautta, joten tämä selittää näinkin pienen summan.

Lomamatkat 96 €

Lomailuun ei varsinaisesti mene hirveästi rahaa, joten ei taida löytyä säästöjä tästäkään.

Lahjat 157 €

En tajua miten olemme saaneet menemään melkein 160€ kuukaudessa lahjoihin. Kai nämä ovat olleet pääasiassa lasten joululahjoja tms.

Lasten lelut 23 €, lasten harrastukset ja harrastusvälineet 133€ ja vanhimman lapsen harrastus 284 €

Näihin asioihin saa mennä se raha mitä niihin menee, niin kauan kuin rahaa on käytettävissä.

Missä ne säästöt ovat?

Päästyäni tähän saakka kirjoituksessa huomasin yllä olevan listan tekemisen olleen aika lailla turhaa. Tämä näemmä kertoo minulle, että säästäminen on todella hankalaa silloin kun välttämätöntä pakkoa ei ole.

Jos oikeasti joutuisin työttömäksi, niin silloin säästäminen voisi onnistua paremmin. Tai silloinhan kyse ei ole voimisesta, vaan pakosta.

Säästäminen kuitenkin kannattaisi

Motivoidakseni itseäni laskin juuri, että sijoittamalla esimerkiksi 150€ kuukaudessa kuuden vuoden ajan 6% korolla ja 0,5% hallinnointipalkkiolla kertyisi rahaa melkein 13 000 tuhatta.

Periaatteessa meidänkin menotasolla tuon verran pitäisi saada kuukaudessa helposti lisää rahaa säästöön ja sitä kautta sijoittamiseen.

Vaikka yllä olevan listan perusteella säästäminen ei tulekaan onnistumaan, pitää asiaa silti miettiä päivittäisissä valinnoissa.

Ei ne pienet menot, vaan suuret tulot

Lopuksi täytyy sanoa, että pitäisi varmasti ensinnäkin osata arvostaa edes kohtuupalkattua omaa työpaikkaa. Toisaalta taas minunkin ammatissa voisi kyllä edetä ja päästä paremmille palkoille. Tähän saakka palkan takia työn etsiminen on kuitenkin tuntunut kovin vieraalta, eikä paikkakunnan vaihtaminen ole kiinnostanut.

Jossain vaiheessa ehkä pitäisi kuitenkin osata kylmästi joko vaatia lisää palkkaa tai sitten selvittää tarkemmin mahdollisuuksia löytää paremmin palkattu työ.

Toki myös affiliate-tuloja pitäisi voida kasvattaa selvästikin lisää. Ongelmana on kuitenkin tähän käytettävissä oleva rajallinen aika.

Kommentit

 1. Loistava blogi, samaistun kyllä moniin kirjoituksiisi. Harmi kun en ole aiemmin törmännyt.

  Kaupalla on merkitystä. Paikkakunnallamme Citymarketin vaihto Prismaan laski ruokakorin hintaa n. 110€->80€. Toki Lidl on vielä halvempi monissa tuotteissa, mutta Lidlin tuotteet eivät aina ole allekirjoittaneen mieleen. Hintaero kuulostaa käsittämättömältä, mutta tähän lisättynä S-etukortti (maksutapaetu 0,5%) ja bonusprosentti (meillä 4-4,5%/kk) pudottivat kustannuksia merkittävästi. Samainen bonusprosentti yhdistettynä ABC.n polttoaineeseen (kk n. 300-400€) takaa halvemman litrahinnan kuin kilpailijoiden kylmäasemat (ST1, Shell). Lisäksi ohjasin bonukset (25-35€/kk) menemään suoraan rahastoon, joissa ei ole kustannuksia kuin kohderahastoon maksettava korvaus p.a.

  Joistakin asioista en ala itsekään tinkimään, vaikka niistä säästöjä tulisikin.

 2. Piensijoittaja says

  Terve
  Kiitoksia positiivisesta palautteesta!

  Jostain syystä vierastan itse kovasti S-ryhmää, vaikka en osaa edes sanoa syytä tähän.

  Tämän kirjoituksen julkaisun jälkeen kokeilimme käydä kuukauden ajan kaupassa Lidlissä. Ainakin ensimmäisen kuukauden aikana säästimme 150 euroa ruokalaskussa. Pitää jatkaa kokeilua ja katsoa miten tässä käy pidemmällä aikavälillä. Ihan kaikkea Lidlistä ei viitsi ostaa, mutta aika paljon siellä näyttää olevan nykyään kotimaisiakin tuotteita.

Jätä kommentti

*