Uusin sijoitussuunnitelma

Tätä blogia seuraavat tietävät, että olen tehnyt erilaisia sijoitussuunnitelmia ja jossain vaiheessa onnistunut unohtamaan ne. Tässä tulee kuitenkin (taas) uusi(n) sijoitussuunnitelma ja nyt “this time is different”. Tällä tarkoitan sitä, että jospa vihdoin olisin oppinut jotakin ja noudattaisin tätä suunnitelmaa.

Jotenkin alkoi tuntua, että olen kirjoittanut edellisen lauseen ennenkin, mutta en jaksa edes tarkastaa. Varmaan joku kannustava lukija tekee tämän minun puolesta:)

Joka tapauksessa tähän mennessä olen oppinut sijoittamisesta seuraavat asiat.

 • Markkinoita ei kannata yrittää ennustaa.
 • Edelliseen liittyen. Isompi lasku tulee varmasti jossain vaiheessa, mutta esimerkiksi salkun tyhjäksi myyminen on hankalaa ajoittaa tähän ajankohtaan oikein osuen.
 • Erilaisia uutisia lukiessa ei kannata hermoilla. Aina jostakin löytyy joku asiantuntija, joka kertoo laskun olevan käsillä. Joku näistä asiantuntijoista luonnollisesti osuu oikeaankin, mutta suurin osa ei.
 • Yksittäisen sijoituksen kehitystä on äärimmäisen hankala ennustaa siten, että sitä voisi hyödyntää sijoituksen ajoittamisessa.

Tämän lisäksi toki esimerkiksi järkevä hajauttaminen on tärkeää samoin kuin kulujen huomioinen esimerkiksi yksittäisissä osakeostoissa. Itse olen kuitenkin tehnyt pahimmat virheet nimenomaan ostamalla ja myymällä sijoituksiani ihan turhaan.

Jatkossa aionkin pitää tiukasti kiinni siitä linjasta, että enää en myy sijoituksiani pois missään tilanteessa. Monet sanovat noudattavan samaa tapaa, mutta lisäksi he kertovat muuttavansa päätöstä mikäli jonkun yrityksen tulevaisuuden näkymät selvästi muuttuvat.

Tämä on varmasti järkevää, mutta itseltäni tämä ei onnistu. Todellisuudessa muuttuneet tulevaisuudennäkymät hinnoitellaan hyvin nopeasti osakkeen hintaan. Etukäteen tulevaisuusnäkyminen muuttumisen ennustaminen on ainakin minun taidoille hankalaa.

Aiemmassa kirjoituksessa kerroin siitä miten toimin tällä hetkellä noin 100 000€ käteiskassan kanssa. Ideana on siis sijoittaa niistä noin 50 000€ seuraavan kahden vuoden aikana ja tässä kirjoituksessa kerron mihin tulen sijoittamaan ne.

Uusi sijoitussuunnitelma

Jatkan vanhalla mallilla, eli noin puolet rahoista tulemme sijoittamaan indeksirahastoihin. Näihin kuuluvat Seligsonin valikoima sekä Nordnetin superrahastot pienellä osuudella kuluttomuuden takia.

Näihin rahastoihin tulen sijoittamaan jokaiseen noin 8% kokonaisuudesta.

 • Eurooppa Indeksirahasto (A)
 • Global Top 25 Brands (A)
 • Kehittyvät markkinat (A)
 • Aasia Indeksirahasto (A)
 • Pohjois-Amerikka Indeksirahasto (A)
 • Global Top 25 Pharmaceuticals (A)

Pienellä, noin prosentin osuudella teen sijoituksia seuraaviin rahastoihin.

 • Nordnet Superrahasto Suomi
 • Nordnet Superfonden Danmark
 • Nordnet Superfonden Sverige
 • Nordnet Superfondet Norge

Indeksirahastojen lisäksi otan mukaan yhden aktiivisen rahaston, vaikka olenkin kirjoittanut niiden turhuudesta. Aktiiviseksi rahastoksi valitsin Seligsonin Phoenix-rahaston. Valinnan tein pääasiassa salkunhoitajan takia eli pidän todella Peter Seligsonin jutuista.

Rahasto määrittelee itsensä seuraavasti:
”Phoenix on osakerahasto, joka sijoittaa kansainvälisesti niin sanottuihin erikoistilanteisiin. ”

Nykymaailmassa näitä erikoistilanteita luulisi ainakin olevan edessäkin.

Sijoitan rahastoon noin 2% kokonaisuudesta eli ei tässä varmaan ole tiedossa isoa tappiota, jos ei voittoakaan.

Rahastojen lisäksi sijoitan kuusi prosenttia kokonaisuudesta ETF-rahastoihin Nordnetin kuukausisäästön kautta, mikä on erittäin edullinen tapa ostaa ETF-rahastoja. Tähän valitsin seuraavat neljä ETF:ää.

 • db x-trackers MSCI EFM Africa TOP 50 Capped TRN Index UCITS
 • db x-trackers MSCI Russia Capped Index UCITS
 • iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF
 • db x-trackers MSCI China Index UCITS ETF

Afrikkaa pidän edelleen mahdollisuuksien mantereena esimerkiksi työvoiman määrän ja työikäisten määrän takia. Vähän tunnen kuitenkin huolta esimerkiksi automaation ja robotiikan vaikutuksista, mutta katsotaan miten käy. Venäjään minulla on jonkinlainen viha/rakkaussuhde, mutta jaksan edelleen uskoa sen muuttuvan joskus oikeasti länsimaaksi. Aikaa tähän voi kyllä mennä.

Loput suoriin osakesijoituksiin

Loput 40 prosenttia tulen käyttämään suoriin osakeostoihin. Jossain vaiheessa päätin keskittyä IT-alan osakkeisiin ja terveydenhuoltoon, mutta nyt en edes yritä mitään vastaavaa jakoa. Omasta taustastani johtuen voi olla kuitenkin, että keskityn aika paljon IT-alaan, koska periaatteessa voisin kuvitella tuntevani alan parhaiten.

Osakevalinnan koen sinällään väärällä tavalla helpoksi. Joka kerta kun luen jonkun talousalan lehden, kirjan tai blogipostauksen keksin yleensä monta omasta mielestäni lupaavaa osaketta. Oikeastihan tämä on aika väärä tapa valita osakkeita, mutta toisaalta en hirveästi jaksa edes yrittää laskea ”oikeaa” hintaa osakkeelle.

Olen lukenut tästäkin aiheesta paljon kirjoja, ja tiedän monen piensijoittajan laskevan hiki hatussa arvostustasoja yms. Tämä on varmasti kiva harrastus ja antaa ihmiselle sitä aina kaivattua tunnetta rationaalisesta ajattelusta. Itse kuitenkin mietin sitä, jos hyvin koulutetut aktiivisten rahastojen salkunhoitajat eivät tahdo voittaa markkinoita eivätkä analyytikkojen osta-suositukset takaa mitään tulevaisuudesta, on minun turha hyvin lyhyellä matematiikalla tuhertaa omia kaavoja.

Tällä hetkellä omistamme seuraavia osakkeita. Nämä ostot olen tehnyt alkuvuoden aikana.

 • Alphabet A
 • Sampo
 • Nokian Renkaat Oyj
 • Nokia Oyj
 • Revenio Group Oyj

Tulevaisuudessa pyrin etsimään megatrendeistä hyötyviä osakkeita, mutta annan itselleni tosiaan hyvin vapaat kädet. Nykyisistä omistuksista megatrendeistä voivat hyötyä ainakin Alphabet, Nokia ja Revenio.

Mitenkään hirveän suureksi osakemäärää ei ole tarkoitus kasvattaa, joten seuraavat osakesijoitukset teen todennäköisesti lisäämällä yllä mainittujen osakkeiden osuuksia.

Alphabetiin uskon, koska sen hallussa olevan datamäärän hyödyntäminen antaa yritykselle aika ainutlaatuisen kilpailuasetelman. Lisäksi mahdollisuus valita vähintään hyvät tai jopa parhaat osaajat on kilpailuetu näinä aikoina, jolloin osaamisen merkitys mielestäni vaan kasvaa koko ajan.

Miten hoidan sijoittamisen käytännössä?

Jatkossa sijoitan periaatteessa reilut 2000 euroa kuukausittain. Käytännössä teen tämän seuraavalla kuukaisittaisella jaolla.

 • Seligsonin indeksirahastot 1050€
 • Nordnetin superrahastot 80€
 • Phoenix-rahasto 50€
 • ETF-rahastot 120€

Kun sijoitan tällä tavalla seuraavat kaksi vuotta, olen kahden vuoden jälkeen tavoiteosuuksissa eli esimerkiksi indeksirahastojen osuus on 48%.

Osakkeita olen tosiaan ostanut lähiaikoina ja jatkossa minulla on osakkeisiin vielä reilut 13 000€. Luonnollisesti en osta osakkeita kuukausittain pienillä summilla, vaan sen sijaan teen muutamia isompia ostoja sopivan tilanteen tullessa.

Jatkossa pyrin tosiaan etenemään tämän suunnitelman kanssa. Ainoa pieni lisäys voi olla, että otan tähän mukaan Nordnetin Smart-salkun jo ihan sen takia, että oppisin ymmärtämään tätäkin kautta uudenlaista, automatisoitua salkunhallintaa, mikä on varmasti tulevaisuudessa kasvava tapa.

Näillä siis mennään kunnes ei enää mennä.

*merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa.

Jätä kommentti

*