Työttömyys kävi lähellä ja yllättävä rahanmeno iski

Meillä on tapahtunut perheessä hiljattain pari asiaa, jotka ovat saaneet miettimään omaa taloutta enemmältikin.

Suurempi asia oli, että vaimoni oli joutua työttömäksi. Näinä aikoina työttömyyden osuminen perheeseen ei varmasti ole mikään ihmeellinen asia. Silti jo pelko työttömyydestä tuntui yllättävän kovalta. Onneksi tämä asia kuitenkin ratkesi onnellisesti ja nopeasti. Vaimoni pääsi jopa valitsemaan muutaman uuden työpaikan väliltä.

Mikä tärkeintä näin henkisesti, vaimoni ei joutunut olemaan yhtään päivää työttömänä. Itse ajattelen ainakin asian siten, että parhaiten jokainen meistä töissä käyvästä voi auttaa yhteiskuntaa ja ihmisiä, joilla ei mene niin hyvin, käymällä töissä. Lisäksi itse tunnen jonkinlaista ylpeyttä siitä, että en ole koskaan ollut työttömänä. Tämä ei toki kuitenkaan tarkoita sitä, että halveksuisin tai väheksyisin ihmisiä, jotka ovat tämän joutuneet kokemaan.

Toinen mainitsemani asia eli yllättävä rahanmeno on vielä hyvin avoinna. Voi olla, että meille tulee odottamattomia kuluja jopa tuhansia eurojen edestä tai sitten ei tule. En jaksa tässä yhteydessä avata asiaa enempää, koska se mihin raha menee, ei ole oleellista tämän kirjoituksen kannalta.

Olen ollut tämän viikon lomalla lapsen harrastuksen takia. Vapaalla ollessani minulla on ollut aikaa miettiä sekä yllä olevia asioita että myös sijoitustavoitettani. Uusille lukijoille lyhyenä alustuksena, että sijoitusteni tavoitteena on mahdollistaa lapsen harrastus tulevaisuudessa sen vaatiessa jopa kymmeniä tuhansia euroja vuodessa.

Olen siis pohtinut viikon aikana kahta seuraavaa asiaa.

 • Työttömyys voi osua jopa meidän perheeseen.
 • Yllättäviä, isompiakin rahanmenoja voi aina tulla vastaan.

Lisäksi olen huomioinut osin ylpeästi ja osin pelokkaasti kuinka suurella motivaatiolla lapseni harjoittelee hänelle hyvin tärkeää lajia. Hyvää on toki, että lapsella on motivaatiota. Samalla pelottaa kuitenkin, että joudun oikeasti tulevaisuudessa päättämään pystymmekö panostamaan lapsemme harrastukseen kaikkiaan jopa 100 000 – 200 000 euroa.

Nämä pohdinnat ovat saaneet aikaan seuraavanlaisen lopputuleman.

Työttömyys tai pidempi jakso pienemmillä tuloilla esimerkiksi sairauden takia voi tulla vastaan meille jokaiselle. Samoin vastaan voi tulla myös yllättäviä menoja. Lapsen harrastuksen suhteen olen jo oikeastaan päättänyt, että olen valmis sijoittamaan siihen kaiken tarvittavan jos lapsi haluaa jatkaa tosissaan pitkälle harrastuksen kanssa.

Kun yllä olevaa yhtälöä miettii, niin asiaan voi mielestäni suhtautua kahdella eri tavalla.

Vaihtoehto A) Jatkamme niin kuin aikaisemmin ja toivomme kaiken menevän OK ja meidän pystyvän säästämään myös lapsen harrastusta varten.

Vaihtoehto B) Lisään työmäärääni vaiheittain omien sivustojen suhteen ja pyrin kasvattamaan affiliate- ja AdSense-tulot niin suuriksi, että ne antavat liikkumavaraa omaan talouteen.

Olen aina ollut sitä mieltä, että proaktiivinen toiminta on aina hyväksi. Näin siis valitsen vaihtoehdon B.

Oma työmäärän lisääminen on kuitenkin vähän ongelmallista. Se ei ole myöskään tavoitteena millään tavalla konkreettinen tai edes järkevä.

Näin täsmennän tavoitetta seuraavasti seuraavaksi kolmeksi kuukaudeksi.

 • Lisään sisällön määrää tässä blogissa sekä eräällä toiselle sivustolla. Tässä blogissa lisään määrää yhdestä kirjoituksesta kahteen kirjoitukseen viikossa ja toisella sivustolla kahdesta kirjoituksesta kolmeen kirjoitukseen.
 • Samalla selvitän mitä oman yrityksen perustaminen vaatisi jos ja kun tulot ylittävät jatkossa 8500 euron rajan. Tästä olen kertonut enemmän kirjoituksessani Viime vuonna sivustojen mainostuloissa uusi ennätys.
 • Epämääräisemmäksi tavoitteeksi asetan itselleni miettiä voisinko kuitenkin elättää itseni täysin affiliate-tuloilla. Tätä olen miettinyt tavallaan esimerkiksi kirjoituksessani Miksi en luultavasti elätä itseäni koskaan affiliate-tuloilla.

Toukokuun alussa katson kuinka paljon sisällön määrän kasvattaminen on vaikuttanut tuloihin ja mietin seuraavia liikkeitä tulojen kasvattamiseksi.

Samalla mietin myös sitä kannattaisiko minun kuitenkin jakaa tämä Piensijoittaja-blogini kahteen eri blogiin. Toinen voisi keskittyä edelleen sijoittamiseen ja toinen afilliate-puoleen ja esimerkiksi web-analytiikkaan. Siihen saakka kuitenkin mennään näin sujuvasti eri aiheista kirjoitellen.

Kommentit

 1. Perheen talous on kaiken kivijalka, joten postauksesi on terveellistä pohdintaa. Pani muuten minunkin aivosolut toimimaan!

  Kysymyksesi kuuluu, mitä tapahtuu perheen taloudelle (ja monelle muulle asialle), jos perheen talous heilahtaa yht`äkkiä? Tulot putoavat tai menot pomppaavat merkittävästi ja nopeasti!

  Kirjoittaja on tiedostanut, että “proaktiivinen toiminta” on paikallaan. Juuri näin!

  Usein vasta kun tällainen “läheltä piti” tilanne osuu kohdalle, alkaa miettimään näitä asioita.
  Onneksi moneen asiaan voi varautua etukäteen ja näin rauhoittaa mieltään. Esim. lainoille voi ottaa lainavakuutuksen, josta maksaa lainanhoitomenot työttömyyden tai sairausloman aikana.

  Työttömyyskassaan kuuluminen antaa työttömyyden sattuessa toimeentulon n. 500 päiväksi. Ja hyvä keino on vanha kunnon säästäminen. Kunnon pesämuna rahoittaa oikein hyvin.
  On terveellistä miettiä minkälainen “kauhuskenaario” omaa taloutta voisi uhata. Ja mitä itse tekisi, jos tulot putoaisivat ja menot kasvaisivat nopeasti? Ja kaikki tämä ihan konkreettisesti!

  Kirjoittajan riskiä lisää tosin hänen lapselleen tarjoama kallis harrastus. Olisiko hyvä proaktiivisesti miettiä, miten sille käy, jos tiukka paikka tulee?

  Pohdintasi sijoittamis- ja affiliate blogien erottamisesta on kannatettava ajatus. Aiheethan ovat täysin erilaisia. Hyvää jatkoa toivottaen!

  • Piensijoittaja says

   Terve Juhani!

   Jos oikeasti tiukka paikka tulisi, niin sitten lapsen harrastus joutuisi jäämään. No, täytyy toivoa, että näin ei oikeasti pääse käymään.

   Pitää miettiä tosiaan tätä blogin jakamista kahteen.

  • Tämä oli hyvä artikkeli. Itse olen paininut myös lasten kalliiden harrastusten kanssa. Ikävää on myös se, että kustannat lapsillesi kymmenien tuhansien harrastukset ja vuosien päästä he jättäytyvät pois niistä harrastuksista. Mutta toisaalta, sehän on vain elämää, ja eihän kaikista voi tulla maailman parhaita omassa lajissaan.

   • Piensijoittaja says

    Terve Petri!
    Sinälläänhän raha katoaa aina johonkin, joten voisi kai sen johonkin huonompaankin käyttää kuin lapsen harrastukseen. Esimerkiksi hyviin viskeihin, konjakkeihin ja uuteen autoon…

Jätä kommentti

*