Suomalaiset talouslehdet – pieni valikoima ja kalliit hinnat

Nyt kesällä kun lukemiseen on ollut aikaa, olen lukenut tavallista enemmän myös suomalaisia talouslehtiä. Aikaisemminkin olen toki lukenut satunnaisesti alan lehtiä. Lisäksi olen tilannut joidenkin lehtien lyhyitä tilauksia tai saanut lehtitilauksen lahjaksi.

Lukemisen aikaan saaneen innostuksen myötä aloin selvittämään tarkemmin talouslehtien valikoimaa. Tähän mennessä minulle on syntynyt mielikuva siitä, että hyviä lehtiä on olemassa. Yleisesti talouslehtien valikoima on kuitenkin valitettavan pieni. Sinällään tässä ei ole mitään ihmeellistä kielialueen pienuus huomioiden. Sama ongelma koskee monia muitakin aihepiirejä.

Valikoiman pienuuden lisäksi talouslehdet ovat mielestäni aika kalliita ainakin listahinnoiltaan. Esimerkiksi suunnilleen viikoittain ilmestyvä Talouselämän kestotilaus maksaa 279 euroa. Mielestäni tämä on aika kallis hinta. En tiedä onko talouslehteä asiallista verrata vaikka urheilulehteen, mutta vertaan kuitenkin. Viikoittain ilmestyvä Urheilusanomat maksaa 99 euroa vuodessa ja Urheilulehti 119 euroa.

Itse tilaisin mielelläni useampaakin talouslehteä. Mielestäni melkein 300 euroa vuodessa on kuitenkin liikaa viikoittain ilmestyvästä lehdestä.

Luonnollisesti eri talouslehtiä myydään kuitenkin myös hyvin erilaisilla tarjouksilla ja ainakin lyhyempiä tilausjaksoja saa edullisesti.

Lukemisinnostuksen myötä päätin koota listan suomalaisista talouslehdistä ja omat mielipiteeni niistä tähän kirjoitukseen.

Talouselämä

Talouselämä on Talentumin sivujen mukaan Pohjoismaiden suurin talousviikkolehti. Näin maallikkona kuvittelisin Ruotsista löytyvän suurempia lehtiä, mutta näin ei sitten ole. Talouselämän levikki on noin 80 000.

Talouselämä ilmestyy viikoittain mikä on mielestäni sopiva ilmestymistahti myös talouslehdille. Lehti on Talentumin julkaisema.

Oma mielipide lehdestä: Mielestäni Talouselämä on paras suomalainen talouslehti. Lehdestä löytyy mielenkiintoisia juttuja yrityksistä samoin kuin henkilökuvia mielenkiintoisista ihmisistä.

-> Tilaa Talouselämä Lehtiapajasta*

Arvopaperi

Arvopaperi on selvästi Talouselämää pienempi lehti sen levikin ollessa noin 25 000 kappaletta. Myös Arvopaperi on Talentumin lehtiä. Arvopaperi ilmestyy vain 12 kertaa vuodessa mikä on mielestäni valitettavan harva ilmestymistahti. Lisäksi tilaukseen kuuluu Arvoasunto-lehti.

Lehti mainostaa itseään lauseella “Sytykkeitä sijoittajalle – tilaa Arvopaperi”. Tämä on varmasti jollain tavalla itseironinen lause. Välillä eri lehtiä haukutaan sanomalla niiden sopivan vaan saunan tai takan sytykkeeksi.

Oma mielipide lehdestä: Jostain syystä en taida edes olla lukenut Arvopaperia. Aloinkin miettimään, että lehti ei taida tulla ainakaan omaan kirjastoon syystä tai toisesta. Joka tapauksessa lehti vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta, joten pitää tutustua siihen jossakin vaiheessa.

-> Tilaa Arvopaperi Lehtiapajasta*

Kauppalehti ja Kauppalehti Optio

Kauppalehti ilmestyy jokainen arkipäivä ja lisäksi Optio ilmestyy joka toinen päivä.

Oma mielipide lehdestä: Erehdyin toivomaan joksikin lahjaksi vaimolta Kauppalehti Optiota. Tässä tapauksessa sain sitä mitä toivoin, mutta täytyy sanoa Option olleen suuri pettymys. Ainakaan aloittelevalle piensijoittajalle lehti ei tarjoa kovinkaan paljon tietoa. Sen sijaan sisältö keskittyy hyvin paljon henkilöjuttuihin. Ruoka ja viinit ja erilaiset luksustuotteet ovat (liian?) hyvin edustettuina. Tämä ei toki kerro lehden olevan huono, mutta itse en taida kuulua lehden kohderyhmään.
Osa Optionkin henkilöjutuista on kuitenkin sinällään hyvin mielenkiintoisia.

-> Tilaa Kauppalehti tai Kauppalehti Optio Lehtiapajasta*

Viisas Raha

Viisas Raha on Osakesäästäjien Keskusliiton jäsenille jaettava lehti, joka ilmestyy noin 10 kertaa vuodessa. Lehti käsittelee yleisesti sijoittamiseen liittyviä asioita. Lehden pystyy tilaamaan myös erikseen, mutta ainakin yhden löytämäni tarjouksen perusteella lehden haluavan kannattaa liittyä Osakesäästäjien keskusliittoon.

Oma mielipide lehdestä: Itse liityin Osakesäästäjien Keskusliittoon osin lehden takia ja osin erilaisten tilaisuuksien takia. Tähän mennessä en ole osallistunut vielä yhteenkään tilaisuuteen, mutta lehden ansiosta koen saavani jäsenyydelle vastinetta. Lehti on sivumäärältään aika pieni, mutta mielestäni siinä on aina mielenkiintoista luettavaa.

Tilaa lehti liittymällä Osakesäästäjien Keskusliittoon* (jäsenmaksu loppuvuodelle 2014 on 27 euroa.)

Taloustaito

Taloustaito on Veronmaksajain Keskusliiton jäsenille 12 kertaa vuodessa ilmestyvä lehti. Lehden levikki on 245 381 (LT 2014). Lehden sivuilta löytyvän esittelyn perusteella lehti kirjoittaa muun muassa veroista, ja sijoittamisesta. Lisäksi lehdessä käsitellään myös esimerkiksi vakuutusten hintoja ja sähkölaskuja yms kuluttajien rahankäyttöön vaikuttavia asioita.

Oma mielipide lehdestä: Tätäkään lehteä en ole lukenut aikaisemmin. Käsittääkseni lehteä ei voi tilata erikseen eli ainoa keino lehden kotiin saamiseksi on Veronmaksajain Keskusliittoon liittyminen. Mielestäni liittymishinta on niin edullinen, että päätin liittyä jäseniksi saadakseni lehden.

-> Tilaa lehti liittymällä Veronmaksajain Keskusliittoon

Vievätkö blogit ja vapaat nettilehdet talouslehtien elintilan?

Itsekin luen luonnollisesti eri talouslehtiä paljon netistä. Tämän lisäksi seuraan paljon blogeja ja keskustelupalstoja. Koen kuitenkin, että hyvillä talouslehdillä on elintilaa jatkossakin ja luultavasti itsekin tulen tilaamaan jonkun talouslehden.

Toisaalta taas ellei internetiä olisi, tilaisin luultavasti useampaa kuin yhtä talouslehteä. Näin omalta osaltani koen, että internet ei lopeta kokonaan kiinnostustani paperisiin talouslehtiin. Niiden tarvetta internet kuitenkin vähentää ainakin omalta kohdaltani.

Toki tulevaisuudessa tilanne voi muuttua jonkun ilmaisen verkkopalvelun alkaessa satsaamaan enemmän laajempaan sisältöön. Tällä hetkellä kuitenkin esimerkiksi Taloussanomien ilmaisuus ei vaikuta millään tavalla omalta kohdaltani maksullisten, paperisten talouslehtien kiinnostavuuteen.

Jos olen unohtanut tästä kirjoituksesta jonkun suomalaisen talouslehden, niin kommentoikaa ihmeessä. Lisäksi olisi mukavaa myös lukea kommentteja eri lehtien hyvistä ja huonoista puolista.

* merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa.

Kommentit

  1. anna pulla says

    Jos kaipaat lukijoita blogillesi voisit harkita vähemmän aggressiivista ja häiritsevää mainosten sijoittelua. Tekstin päällä killuva palkki keskellä pientä iPadin ruutua tekee lukukokemuksesta sietämättömän. En aio palata sivullesi 🙁

Jätä kommentti

*