Sijoittajien määrä ja miksi sijoittamisesta ei puhuta – vai puhutaanko?

Olen jo pidemmän aikaa miettinyt kuinka yleinen harrastus sijoittaminen on Suomessa. Oikeastaan en kyllä tiedä onko harrastus oikea termi kuvaamaan sijoittamista, mutta ainakin minulle kyseessä on nimenomaan harrastus.

Joka tapauksessa en onnistunut löytämään kysymykseeni yksiselitteistä vastausta. Pörssisäätiön sivujen mukaan 30.9.2014 yli 800 000 suomalaista on omistanut Euroclear Finlandin (ex-Arvopaperikeskus) arvo-osuusjärjestelmässä olevia osakkeita. Samoilta sivuilta löysin myös tiedon siitä, että Nokiaa on omistanut 30.9.2014 vähän yli 200 000 suomalaista.

Tässä luvussa ei ole kuitenkaan mukana rahastoja, joten yhteensä sijoittajia on enemmän.

Löysin yhden lopputyön, jossa oli lainattu Danske Bankin vuoden 2010 tutkimusta. Tämän mukaan 24% aikuisista suomalaisista omistaisi kotimaisia osakkeita ja 8% ulkomaalaisia osakkeita. Lisäksi 29%:lla olisi rahasto-omistuksia. Saman tutkimuksen mukaan 39 %:lla ei olisi sijoituksia ollenkaan.

Kun teen näiden tietojen perusteella rohkean päätelmän, niin tulen siihen tulokseen, että lähes joka toinen aikuinen suomalainen omistaa joko osakkeita tai rahastoja. Jos jollakin on parempaa tietoa, niin kommentoikaa vapaasti.

Onpa sijoittamista harrastanut joka toinen tai vaikka joka neljäs suomalainen, on sijoittaminen mielestäni asia, josta puhutaan melko vähän. Julkisessa keskustelussa sijoittaminen nousee esille melko säännöllisesti. Sen sijaan ihmisten kesken asiasta ei puhuta kovinkaan paljon ainakaan minun mielestäni.

Luonnollisesti minulla ei ole tästä asiasta mitään laajempaa tutkimustietoa. Onkin varmasti ihmisiä, jotka keskustelevat asiasta paljonkin. Lisäksi tähän vaikuttaa myös oma aktiivisuus. Luultavasti keskustelukumppaneita voisi löytyäkin, jos asiasta alkaisi itse aktiivisesti puhua.

Kuvittelisin kuitenkin tosiaan vahvasti, että yleensä sijoittamisesta ei puhuta ihmisten kesken kovin paljon. Itsekään en kovin mielelläni aloita keskustelua aiheesta.

Jos mietin omia syitäni vaikenemiseen, niin ne ovat oikeastaan seuraavat.

  • En nyt varsinaisesti usko monenkaan tulevan kateelliseksi noin 20 000€ sijoitussalkustani. Silti rahasta tai omistuksista puhuminen tuntuu vieraalta.
  • En jaksa alkaa selittämään kasvokkain sekavaa sijoitussuunnitelmaani.
  • Mielestäni koko suomalainen yhteiskunta ohjaa tai on ainakin ohjannut rahasta vaikenemiseen. Palkoista ei keskustella kovinkaan julkisesti eivätkä poromiehet kerro tarinan mukaan porojensa määriä jne. Koulussakaan sijoittamista ei juuri käsitellä.

Kaiken kaikkiaan uskoisin, että sijoittamista ei puhuta sen takia, koska rahasta ja omistamisesta ei haluta puhua yleisesti.

Jos jollakin lukijalla on päinvastaisia kokemuksia, niin kommentoikaa vapaasti. Voi olla, että tämä koko näkemys kuvaa vain oman pienen piirini käyttäytymistä, eikä ole yleistettävissä niin kuin tässä kirjoituksessa tein.

Jätä kommentti

*