Sekalaisista ETF-rahastoista eroon, tilalle indeksirahastoja

Aikaisemmissa kirjoituksissa (1 ja 2) väitin, että en myisi ETF-rahastoja vielä tässä vaiheessa. Tähän päädyin sen takia, koska myynnin yhteydessä perittävät välityspalkkiot vievät liian suuren osan rahaston arvosta.

En kuitenkaan millään kestänyt katsoa levällään olevaa salkkuani. Tämän takia päädyin myymään seuraavat ETF:t.

 • iShares Core MSCI Japan IMI UCITS ETF
 • db x-trackers MSCI Europe Small Cap Index UCITS ETF
 • iShares Core S&P 500 UCITS ETF (EUR) ETF

Yhteensä minulla oli rahaa kiinni näissä ETF:ssä noin 1 150 euroa. Voittoa jäi välityspalkkioiden jälkeen 186,21€ eli 19,4%. Kyseisten ETF:ien oston aloitin joulukuussa 2013 ja jäin kaupasta omasta mielestäni tarpeeksi voitolle.

Myynnistä saaduilla rahoilla ostin Nordnetin ja Seligsonin indeksirahastoja.

Salkkuuni jäi vielä neljä alla listattua ETF:ää, jotka eivät kuulu uuteen sijoitussuunnitelmaani.

 • db x-trackers MSCI EM LatAm Index UCITS ETF
 • db x-trackers MSCI Emerging Markets Index UCITS ETF
 • db x-trackers MSCI Taiwan Index UCITS ETF
 • db x-trackers MSCI Korea Index UCITS ETF

Näitä en myy kuitenkaan vielä tässä vaiheessa, koska niistä ei saisi edes omia takaisin. Tyydyn toistaiseksi seuraamaan noiden arvon kehitystä ja heitän ne mäkeen heti sopivassa vaiheessa.

Joka tapauksessa haluan kovasti päästä tilanteeseen, jossa salkussani on vain uuteen, valmisteilla olevaan sijoitussuunnitelmaan liittyviä omistuksia. Tiedän, että tämä on jonkinlaista liikaperfektionismia, mutta en vain kestä ”väärin” olevia asioita.

No, ei tästä ETF-sekoilusta ole onneksi suuria vahinkoja tullut ja täytyykin ottaa tämä opin kannalta. Jatkossa mietin oikeasti ennen ostoja niiden järkevyyttä, päällekkäisyyksiä ja sopivuutta suunnitelmaani.

Toki lahjoitan valtiolle rahaa näistä myynneistä, mutta juuri sitä valtioparka taitaa parhaillaan tarvitakin…

* merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa.

Kommentit

 1. Tere,
  pakko kysyä että mikäs tuossa Emerging Markets -ETF:ssä oli “väärin”? Kyseessä kuitenkin aika kulupihi ns. yleistuote jolla saa maantieteellistä hajautusta kätevästi kehittyville markkinoille.

 2. Piensijoittaja says

  Terve Tomi!
  Muotoilin kirjoitukseni ehkä vähän huonosti, eikä se missään nimessä ollut kannanotto Emerging Markets -ETF:n tai muidenkaan ETF:ien hyvyyteen tai huonouteen.

  Lähinnä haluan vaan siivota salkkua ja saada kokonaistilanteen jotenkin hallintaan alkusekoilujen jälkeen. Tuosta ETF:stä luovun jossakin vaiheessa, koska se menee osittain päällekkäin esimerkiksi muutaman Seligsonin indeksirahaston ja salkkuun jäävän ETF:n kanssa.

 3. Kiitti vastauksesta! Ja kiitos hyvästä blogista 🙂

 4. bugamon says

  Itse kanssa yrittänyt järkeistää salkkua ja pohdin samaa asiaa että kannattaako ottaa tappiot vastaan ja siirtää pääoma heti todennäköisesti paremmin tuottavaan kohteeseen vai yritänkö vain toivoa parasta että pari rahastoa on nollilla ja sitten vasta myyn.

 5. bugamon says

  Niin ja sekin on tietysti että tappiothan saa vähentää verotuksessa voitoista.

 6. Piensijoittaja says

  Mukavaa Tomi kun pidät blogistani. Elä silti hae täältä sijoitusneuvoja:)

  Tappiotkin voisi tosiaan ottaa vastaan, mutta se tuntuu henkisesti niin hankalalta…

  Toki sama raha voisi tuottaa jossain toisessa sijoituksessa paremmin kuitaten tappiot, mutta sitähän ei tiedä varmasti etukäteen.

Jätä kommentti

*