Seitsemän kuukautta sijoitussekoilua – pienessä salkussa osakkeita, indeksirahastoja, aktiivisia rahastoja ja ETF-rahastoja

Aloittaessani sijoittamisen viime kesänä päätin sijoittaa pääasiassa indeksirahastoihin. Pian päätöksen jälkeen päätin ostaa lisäksi myös jonkin verran osakkeita.

Osakkeiden ostamista perustelin muun muassa passiivisen indeksisijoittamisen tylsyydellä ja halulla oppia uutta osakkeita ostamalla.

Sijoittamisen aloittamisesta on kulunut nyt noin seitsemän kuukautta. Positiivista tässä ajanjaksossa on ollut se, että olen saanut sijoituksiin kiinni lähes 6 000 euroa näinkin lyhyessä ajassa. Negatiivista on puolestaan se, että jostain syystä alkuperäinen sijoitussuunnitelma ei ole pitänyt paikkaansa millään tavalla.

Nopeasti laskemalla omistan seitsemää eri indeksirahastoa, kahta aktiivista rahastoa, kolmea ETF:ää ja 11 yhtiön osakkeita.

Indeksirahastoissa rahoistani on kiinni noin 2 500 euroa, mikä on vain noin 40% kaikista sijoituksista. Jos haluan vielä ruoskia itseäni lisää, niin keskimäärin olen siis sijoittanut 260 euroa / osake tai rahasto.

Rahastojen osaltahan tässä ei ole mitään pahaa. Niiden kustannuksiin ostoerien pienuus ei vaikuta. Osakkeiden ostamisilla näin pienillä summilla ei ole kuitenkaan ollut hirveästi järkeä.

Lisäksi itseänikin huvittaa, että omistan esimerkiksi muutamia ETF:iä, vaikka en rehellisesti sanottuna edes oikein tiedä mitä ne ovat. No, onneksi Vietnamiin keskittyvän ETF:n tuotto on ollut tähän mennessä 14% ja Indonesiaan keskittyvän yli 13%. Afrikkaankin keskittyvän ETF:n tuotto on vähän plussan puolella.

Mitään vahinkoa ei ole (vielä) tapahtunut

Sinällään sijoittamisen aloittaminen on ollut oikea päätös. Kokonaisuudessaan sijoitusten tuottokin on jonkin verran plussan puolella. Näin mitään vahinkoa ei ole päässyt vielä tapahtumaan. En myöskään usko, että olisin saanut ilman sijoittamisen aloittamista näin paljon rahaa säästöön tässä ajassa.

Positiivista on myös se, että rahani ovat kai ainakin hajautettu kohtuullisesti. Tekisi melkein mieli väittää, että vain harva saa kuitenkin näin pienen sijoitussumman yhtä levälleen….

Positiivisista seikoista huolimatta nykyinen tilanne tuntuu jollain tavalla ahdistavalta. Missään nimessä en ainakaan halua jatkaa samalla, sekavalla linjalla. Tämä onkin osasyy tämän kirjoituksen kirjoittamiseen ja julkaisemiseen eli eräänlaiseen virtuaaliseen häpeäpaaluun.

Varsinaisesti en osaa edes sanoa syytä siihen miksi nykyinen tilanne ei tunnu mukavalta. Ehkä syynä on ihan se, että omistamalla pienemmän määrän sijoituksia tuntuisi tilanne jotenkin kauttaaltaan selkeämmältä ja hallitummalta. Lisäksi tämmöinen silmät kiinni roiskiminen ei vaan voine toimia.

Miten eteenpäin?

Ensimmäinen askel tilanteen rauhoittamiseen on se, että jatkossa en keksi ainakaan mitään uusia sijoituskohteita. Lisäksi nyt pidän oikeasti huolen siitä, että en osta enää osakkeita liian pienellä summalla.

Tavallaan tekisi mieli myydä lähes kaikki sijoitukset poissa ja aloittaa sijoittaminen uudestaan tyhjältä pöydältä. Tämä ei ole kuitenkaan järkevää esimerkiksi kustannusten kannalta.

Osakkeista haluaisin myydä pois oikeastaan kaikki muut paitsi Nordean, Nokian ja Revenion. Ongelmana tässä on kuitenkin se, että suurin osa muista osakkeista on miinuksella. Tappiolla en luonnollisesti suostu myymään mitään. Sehän olisi vielä nolompaa kuin esimerkiksi suostua lukemaan joku ohjekirja ennen uuden laitteen käyttöönottoa.

Nyt lienee joka tapauksessa sopiva aika vetää hetki henkeä ja miettiä jatkoa. Lisäksi itseänikin mietityttää tällä hetkellä voiko osakkeiden kasvu jatku viime vuosien malliin vai onko edessä laihemmat vuodet?

Olen lähiaikoina lueskellut paljon niin sanotusta arvosijoittamisesta ja osinkojen merkityksestä sijoituksen tuottavuuteen. Parhaillaan olen lukemassa Jukka Oksaharjun kirjaa Hajauta tai hajoa.

Pitääkin tutustua näihin aiheisiin enemmän ja tehdä tältä pohjalta uusi suunnitelma. Lisäksi tätä tulevaa suunnitelmaa voisi melkein yrittää myös noudattaa.

Alla vielä kaikki sijoitukseni

Osakkeet Nordnetin kautta

  • Clinical Laserthermia B
  • Comptel Corporation
  • Kemira Oyj
  • KONE Corporation
  • Neste Oil Corporation
  • Nokia Corporation
  • Nordea Bank AB FDR
  • Panoro Energy
  • Revenio Group Oyj
  • Talvivaaran Kaivososakeyhtiö
  • Tecnotree Corporation

ETF:t Nordnetin* kautta

  • db x-trackers MSCI EFM Africa TOP 50 Capped TRN Index UCITS ETF
  • db x-trackers FTSE Vietnam UCITS ETF
  • db x-trackers MSCI Indonesia Index UCITS ETF

Indeksirahastot Seligsonin kautta

  • Aasia Indeksirahasto
  • Eurooppa Indeksirahasto
  • Global Top 25 Brands
  • Global Top 25 Pharmaceuticals
  • Kehittyvät markkinat
  • Pohjois-Amerikka Indeksirahasto
  • Suomi Indeksirahasto

Aktiiviset rahastot

  • Russian Prosperity Fund Euro (Seligson)
  • HealthInvest Value Fund C (Nordnet)

* merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa.

Kommentit

  1. Jallu says

    Moi!

    Ensinnäkin kiitokset hyvästä blogista. Tämä sijoittaminen ja säästäminen oli alkuun kohtuu epäselvää, mutta alkaa selvitä. Onneksi on kaltaisia bloggaajia. Oma tilanne on sinua 5 kuukautta perässä ja aloitettu vasta muutamalla Seligsonin rahastolla ja S-pankin rahastolla. Nuo ETF:t kiehtoi itseäkin, mutta kun ei auennut millään, niin aloitettiin helpommista. Aloittelijaa hirvittää, kun Seligsonin Aasia on tappiolla. Eiköhän ne nouse.

  2. Piensijoittaja says

    Terve!
    Mukavaa kuulla, että blogistani on ollut hyötyä. Toivottavasti seuraat kuitenkin myös enemmän aiheesta ymmärtäviä bloggaajia:)

    Kyllä itsellänikin taitaa olla kokonaisuudessaankin Seligsonin rahastot jo tappiolla. Tavoite on kuitenkin vasta useamman vuoden päässä, joten eiköhän tilanne ehdi muuttua monestikin ennen tätä.

Jätä kommentti

*