Puolison nimiin enemmän sijoituksia

Kirjoitin jo syksyllä 2014 kirjoituksen siitä kannattaako puolisoilla olla yhteinen vai oma salkku.

Tällöin Herkuilleperso piensijoittaja kommentoi ihan viisaasti, että yhteistä salkkua ei ole käytännössä olemassakaan. Salkku avataan kuitenkin aina jommankumman nimiin.

Kirjoituksen julkaisun jälkeen jatkoin ETF-ostoja myös puolison salkkuun, mutta sen vakavammin emme jakaneet sijoitusomaisuutta.

Nyt uuden sijoitussuunnitelman myötä aktivoiduin myös tässä asiassa. Avasimme Nordnetin lisäksi myös Seligsonille vaimolle oman tilin.

Jatkossa ostamme vaimon tilille kaikki passiiviset indeksirahastot ja osan jäljellä olevista ETF-rahastoista. Kaikkiaan niiden osuus sijoitussuunnitelmasta on yli 50 prosenttia, joten pitkässä juoksussa omistusten pitäisi tasoittua aika hyvin.

Lisäksi vaimon Nordnetin tilille ostetaan Suomeen ja Pohjoismaihin keskittyviä indeksirahastoja.

Vielä tällä hetkellä meidän noin 24 000 euron sijoituksista on minun nimissä noin 80% ja vaimon nimissä 20%. Näin tilanteen tasoittumiseen menee vielä jonkin aikaa.

Molemmilla samoja omistuksia

Itsellänikin on sekä Nordnetillä että Seligsonilla omistuksia samoihin indeksirahastoihin kuin mitä ostamme vaimolle. Tämä ei kuitenkaan käsittääkseni haittaa tai aiheuta ylimääräisiä kuluja.

Seligsonin rahastoista peritään tiettyä prosenttiosuutta hallinnointikuluja. Lisäksi myynnin yhteydessä veloitetaan sijoitusajan pituudesta riippuen yleensä joko 0,1% tai 0,5% myynnin määrästä. Näin tässä ei tule vastaan mitään kiinteitä kuluja samalla tavalla kuin esimerkiksi Nordnetin ETF-rahastojen kanssa, joissa myyntipalkkio on 15 euroa.

Yksi huono puolikin siitä löytyy, että samoja omistuksia on kahdella tilillä. Nyt joudun yhdistämään lukuja Excelissä, kun lasken esimerkiksi indeksirahastojen tuottoa.

Nyt meillä molemmilla on joka tapauksessa jo jonkin verran ”omia” sijoituksia, vaikka rahat ovatkin muuten yhteisiä.

Toivottavasti kasvava sijoitusomaisuus innostaa vaimoakin edes vähän kiinnostumaan sijoittamisesta.

* merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa.

Jätä kommentti

*