Pasi Havian kirja Erilainen ote omaan talouteen

Luin kirjan Erilainen ote omaan talouteen ja päätin kirjoittaa päällimmäiset ajatukseni kirjasta. Kirjan ovat kirjoittaneet Pasi Havia, Ville Lappalainen ja Antti Rinta-Loppi.

Kirjan takakannessa kirjaa kuvataan seuraavasti:

Erilainen ote omaan talouteen lähestyy rahaa ja sen vaikutusvaltaa elämässämme hyvin inhimillisesti. Luettuasi ymmärrät miksi suuremmat tulot ovat harvoin ratkaisu oman talouden tasapainottamiseen saati rikastumiseen.

Olen lukenut Pasi Havin blogia entuudestaan ja seurannut hänen rahastonsa alkutaivalta.

Minulla olikin kovat ennakko-odotuksen kirjaa kohtaan, mutta jotenkin petyin kirjasta. En oikeastaan osaa edes tarkkaan hahmottaa sitä miksi kirja oli minulle pettymys. Lienee kuitenkin paikallaan edes yrittää, koska perustelematon kritiikki on harvoin hyväksi.

  • Allekirjoitan suurimman osan kirjan asioista kuten ylimääräisen, kalliin tavaran keräämisen hyödyttömyyden. Näin itselle tämä ei tuonut omaan ajattelumaailmaani mitään uutta. Tämä ei toki tarkoita sitä etteivätkö samat ohjeet / mietinnät voisi olla hyödyllisiä jollekin toiselle.
  • Mainonnannasta ja kuluttajien ”harhauttamisesta” esimerkiksi hinnoittelun avulla olen ollut tietoinen aikaisemminkin.
  • Allekirjoitan myös väitteen siitä, että köyhän ei kannata läheskään aina ostaa halpaa.
  • Jostain syystä en jaksa hirveästi pohtia esimerkiksi merkityksen etsimistä tai onnen tunteen hakemista ostamalla erilaisia asioita. Näitä asioita kirjassa käsitellään melko paljon.

Säästämisestä kirjassa oli yksi äärimmäisen hyvä esimerkki. Siinä tuotiin esille säästöajan merkitys kahden esimerkkitapauksen, Henrin ja Matin, avulla.

Henri säästi 19-vuotiaasta 26-vuotiaaksi 2 000 euroa vuodessa ja lopetti säästämisen tähän. Matti sen aloitti säästämisen vasta 26-vuotiaana ja säästi 65-vuotiaaksi asti 2 000 euroa vuodessa. Lopputulemana oli se, että 65-vuotiaana Henrillä oli säästössä 7 vuoden säästämisellä 1,4 miljoonaa euroa ja Matilla 40 vuoden säästämisellä 1,3 miljoonaa euroa. Henri oli saavuttanut tämän summan säästämällä 14 000 euroa ja Matti 80 000 euroa. Molemmat summat olivat laskettu 11% vuotuisen tuottoprosentin mukaan.

Mielestäni esimerkki kuvasi aivan äärimmäisen hyvin pitkän säästöajan ja koron korolle merkityksen. Itse asiassa luvut tuntuivat niin uskomattomilta, että minun oli pakko varmistaa ne Excelissä ja samansuuntaisiin lukuihin päädyin.

Esimerkiksi tämän laskennan johdostoa kirjassa esitetäänkin, että oikea aika aloittaa säästäminen on nyt. Tavallaan tähän lopputulokseen olen päätynyt itse jo aiemminkin. Aiheesta kirjoitin kirjoituksessani Milloin sijoittaminen kannattaa aloittaa.

Myös sijoittamista käsiteltiin kirjassa. Tässä oli mielestäni erittäin järkeviä asioita, joita konkretisoitiin yleisesti käytetyillä esimerkeillä esimerkiksi siitä miten apinat ovat voittaneet ammattilaiset osakkeiden valinnassa.

Perusviesti mielestäni oli, että indeksisijoittaminen on järkevää eikä ainakaan piensijoittajan kannata alkaa päiväkauppiaaksi. Myös jatkuvasta markkinoiden seuraamisesta ja sen hyödyttömyydestä kerrottiin. Tässä käytettiin esimerkkinä Warren Buffetilta otettua lainausta. Buffet oli sanonut pystyvänsä toimimaan markkinoilla aivan hyvin vaikka hän asuisi autiolla saarella, jonne tulisi sanomalehti kerran kuukaudessa.

Lisäksi sijoittamisessa kertovissa asioissa oli käsitelty lyhyesti eri sijoitustyypit kuten osakkeet, rahastot, korot, PS-tilit, ETF-rahastot jne.

Yhteenvetona voin sanoa, että henkilökohtaisesti kirja oli pettymys, koska ennakko-odotukset olivat jostain syystä niin kovat. Allekirjoitan kuitenkin suurimman osan kirjan asioista. Varmasti kirja antaakin paljon ajattelemisen aihetta ihmiselle, joka ei entuudestaan ole hirveästi miettinyt sijoittamista ja säästämistä.

Lisäksi itse taidan kuitenkin uskoa suurten tulojen hyvinvointia lisäävään vaikutukseen… Ehkä tämän takia kirja tuntui vähän liian julistavalta.

Jätä kommentti

*