Osinkotuoton merkitys avautuu koko ajan paremmin

Periaatteessa jokainen sijoittamisesta kiinnostunut on varmasti jossakin vaiheessa vähintään lukenut osingoista ja niiden merkityksestä. Julkisessa keskustelussa osingot esiintyvät ainakin silloin kuin esimerkiksi YT-neuvotteluja käyvä yritys jakaa osinkoja.

Itsekin muistan aikanani ihmetelleeni miten yritys voi samaan aikaan jakaa rahaa omistajille ja potkia väkeä pois. Viimeistään sijoittamisen aloittamisen myötä olen alkanut suhtautumaan tähänkin asiaan hyvin eri tavalla.

No, tämän kirjoituksen aiheena ei ole osinkojen moraalinen puoli, vaan osinkotuoton merkitys.

Omien osakkeiden osinkotuotto 3% 2,5 vuoden aikana

Olen harrastanut sijoittamista noin 2,5 vuotta. Tänä aikana omat osakeomistukseni ovat tuottaneet alkuperäisestä ostohinnasta 3% osinkoja. Havahduin asiaan kun merkitsin osakkaiden arvoja ja osinkoja Exceliin.

Osinkotuotto ei ole todellakaan iso tältä ajalta, mutta toisaalta en ole tähän mennessä valinnut sijoituksiani osinkotuoton perusteella. Lisäksi osakkeet ovat ostettu tämän 2,5 vuoden aikana, eli ne eivät ole tuottaneet osinkoja koko aikaa.

Paras osinkotuotto on ollut tähän mennessä Nordeassa, jossa osinkojen osuus sijoituksen arvosta on 4,4%.

Osinkotuoton voisi luonnollisesti laskea tarkemmin ostoerittäin, mutta mennään nyt tällä karkealla tasolla.

Kuvitteellinen, hyvään osinkotuottoa tarjoava yritys

Laskin huvikseni osingon merkitystä kuvitteellisella yrityksellä, jonka arvo kasvaisi 10 vuoden aikana tasaisesti kuusi prosenttia vuodessa ja joka maksaisi tasaista viiden prosentin osinkoa.

Kymmenen vuoden sijoittamisen jälkeen omistuksen arvo olisi 1 790,85€. Lisäksi osinkoja olisi tullut 748,58€, josta olisi toki pitänyt maksaa verot. Viimeisen vuoden osinkotuotto vuosittain olisi tässä esimerkkiyrityksessä jo melkein 9% alkuperäisen sijoituksen arvosta.

Jos sijoitusta omistaisi 20 vuotta olisi sen arvo jo 3207,14€ ja osinkoja olisi tullut 1 999,64 €.

Luonnollisestikaan ei ole kuitenkaan välttämättä helppoa löytää osaketta, jonka arvo kasvaisi näin tasaisesti ja joka maksaisi tasaisesti näin hyvää osinkoa.

Osinkotuoton henkinen merkitys näinä vaikeina aikoina

Osinkotuotossa on lisäksi itselleni jonkinlainen henkinen merkitys, joka korostuu näinä Kiina-pelon ja muiden pelkojen takia alamäkeen menevässä pörssissä.

Vaikka osakkeen, kuten esimerkiksi Nordean kurssi laskisikin kovasti, toisi kohtuullinen osinko toki tuottoja. Lisäksi se toimisi jonkinlaisena henkisenä tukena näinä aikoina.

Pitäisikö osinkotuotto huomioida sijoitussuunnitelmassa?

Olen säätänyt sijoitussuunnitelmani kanssa jo useita kertoja.

Viimeisen version sijoitussuunnitelmasta valmistuttua vasta muutama kuukausia sitten en viitsi alkaa säätää suunnitelmaani uuteen uskoon jo tässä vaiheessa. Silti olen monesti miettinyt, että mahdollisimman tasaista osinkotuottoa ympäri vuoden tarjoava salkku olisi ilo omistaa.

No, mennään nyt toistaiseksi nykyisellä suunnitelmalla, mutta pidetään asia mielessä tulevaisuudessa.

Kommentit

 1. Osingoista ei tarvitse ymmärtää käytännössä kuin yksi asia: Pystytkö itse tekemään parempaa tuottoa saamillasi osingoilla kuin mitä kukin yritys joka osinkoa maksaa sillä samalla pääomalla tuottaisi? Ota myös verot huomioon. Mikäli pystyt niin silloin kannattaa vastaanottaa osinkoja. Jos et pysty niin on parempi, että yritys pitää rahat itsellään ja sijoittaa ne paremmin tuottavaan liiketoimintaan.

  • Piensijoittaja says

   Tällä periaatteella minun olisi varmasti paras keskittyä osinkoa maksamattomiin yrityksiin… No, jokainen voi miettiä osingot ja niiden hyödyt sekä haitat omalla tavalla.

 2. jokuvaan says

  Osinkosijoittajana, toteaisin että en pohdi mitä tarkoittaa kysymys ‘pystynkö tekemään parempaa tuottoa osingoilla kuin yritys’ – toki tiedän mitä se tarkoittaa, mutta on hyvä kysyä, miksi pitää uskoa, että yrityksen itsellä pitämä osinko mitenkään heijastuu oikeasti kurssiin, jonka luovat sijoittajat. Eli vaikka yritys nauttisi rahoista, se ei välttämättä suoraan tarkoita sitä, että sijoittaja saisi siitä mitään hyötyä. Toisin sanoen jos yritys ei ole valmis jakamaan tuottoa muulla tavalla kuin mahdollisen kurssin kautta sijoittajalle, haluanko sijoittaa yritykseen. Vastaus on en.

  Omistan ison joukon yritysten osakkeita, joiden keskimääräinen osinko liikkuu siinä 7% tasolla. Se on salkkuni keskimääräinen osinkotuotto vuodessa. Tämän päälle on indeksissä tapahtuvat muutokset. Jokaisessa tekemässäni sijoituksessa tarkastan osingon määrän ja osinkohistorian. En ole katunut tätä hetkeäkään, enkä ole tähän mennessä havainnut ongelmia sijoitustavassani. Mutta jokaisella on oma tyylinsä sijoittaa, joka riippuu omasta riskivalmiudesta.

Jätä kommentti

*