Onko Lidl oikeasti halpa neljän kuukauden testin perusteella?

Kirjoituksessani nelihenkisen perheemme menoista kerroin mihin meidän perheessä menee rahaa. Säästämiseen liittyvässä kirjoituksessa yritin puolestaan pohtia missä voisimme säästää.

Osin näiden kirjoitusten aikaan saaman mietinnän innoittamana päätimme selvittää voisiko edes ruokalaskussa säästää rahaa. Hyvä ruoka on toki mukava asia. Tavallaan tuntuu kuitenkin suhteettomalta käyttää vuodessa yli 10 000 euroa ruokaan rahaa.

Tähän saakka olemme käyneet pääasiassa Citymarketissa, mutta nyt päätimme vaihtaa Lidliin. Aloitimme testin maaliskuun alussa. Nyt takana on neljä kuukautta, jolloin olemme käyneet Lidlissä.

Tämän pienen tosielämän testin perusteella voi sanoa Lidlin olevan halvempi ainakin meidän perheen tapauksessa Citymarkettiin verrattuna. Tammi- ja helmikuun aikana meillä meni keskimäärin ruokaan 1022€ kuukaudessa. Lidlissä käytyjen kuukausien aikana rahaa on mennyt puolestaan 890€ kuukaudessa.

Kun Lidlissä käytyjä kuukausia vertaa viime vuoden vastaaviin, Citymarketeissa käytyihin kuukausiin, on kuukaudessa mennyt rahaa keskimäärin 20€ enemmän. Luultavasti ruuan hinta on kuitenkin noussut vuodenkin aikana enemmän.

Yllä oleva tapa verrata kuukausia toisiinsa on tavallaan hyvin luotettava tapa, koska se kertoo todellisen tilanteen. Toisaalta taas paras tapa verrata kauppojen edullisuutta voisi olla samanlaisen ostokorin hinnan vertaaminen eri kaupoissa. Näin tarkkaan vertailuun en ole kuitenkaan jaksanut alkaa.

Joka tapauksessa jatkamme ainakin toistaiseksi Lidlissä käyntiä.

Mitä Lidlissä on hyvää ja mitä huonoa?

Edullisuudesta huolimatta Lidl ei voi olla ainakaan meidän perheessä ainoa ruokakauppa, jossa asioimme. Valikoimista ei löydy kaikkia suosikkituotteita.

Liha- ja kalaosaston tuotteita täydennämme muista kaupoista. Maustamatonta ja marinoimatonta kotimaista broileria ja possua Lidlin valikoimista kuitenkin löytyy samoin kuin jauhelihaa. Naudanlihan ja kalan ostamme muualta.

Pesuaineiden suhteen meillä on myös tietyt pyykkipulverit ja siivoustuotteet, joita emme ole edes yrittäneet vaihtaa Lidlin tuotteisiin.

Lidlistä löytyy kuitenkin myös positiivisia puolia. Varsinkin lapset ovat innoissaan Lidlin paistopisteen sämpylöistä, karjalanpiirakoista ja croisanteista. Nämä taitavat olla myös hinnaltaan edullisempia kuin Citymarketissa.

Hedelmät ja vihannekset ovat hyvälaatuisia, vaikka tuotevalikoima onkin suppeampi kuin isommissa marketeissa. Hinnaltaan kasvikset ovat kilpailukykyisiä.

Valmisruokia käytämme todella harvoin. Niitä emme ole vielä ostaneet kertaakaan Lidlistä.

Maitotuotteista rahka ja maito sekä jogurtit ovat vakio-ostoksiamme joka kerta. Maustettujen jogurttien ja vanukkaiden valikoima on laaja, mutta niitä ostetaan vain erikoistilanteissa.

Perheen äiti kiittelee Lidlin pähkinävalikoimaa, josta löytyy muun muassa saksanpähkinöitä ja parapähkinöitä.

Perusruuat ostamme siis Lidlistä. Tämän lisäksi teemme noin kerran kuukaudessa isomman täydennyskäynnin Citymarkettiin. Täältä ostamme jauhot ja leseet, tietynmerkkiset kaurahiutaleet, lasten luomumyslin, mausteet ja pesuaineet.

Kokonaisuudessaan Lidlissä käyntiä on joutunut tavallaan opettelemaan, jotta sieltä on oppinut löytämään sopivat tuotteet.

Ulkoasultaan Lidl on hieman epäsiistin oloinen. Osittain tämä johtuu varmasti siitä, että osa myytävistä tuotteista on pahvilaatikoissa. Tähän on kuitenkin looginen selitys eli tuotteiden hyllyttämisen kustannus. Aiheesta oli juttu Iltasanomissa.

Kommentit

 1. En ole pitänyt tarkkaa kirjaa, mutta kyllä Lidl on arkisissa asioissa halvempi. Itse sanoisin että ero tulee seuraavista:

  (1) Noin kaikki on joko samanhintaista tai halvempaa kuin kilpailijoilla, ei ole niitä erityisen kalliita tuotteita jotka on pakko ostaa kun tarvitsee vaikka maksaisi paljon.

  (2) Suppeampi valikoima merkitsee pienempää määrää ostoksia. Ainahan sitä ostaa jotain jota ei oikeasti tarvitse. Lidlissä on pelkistyksen ansiosta vähemmän “houkuttimia”.

 2. Kun asioin Lidlissä ja myöhemmin kävin S-marketissa, ihmettelin miten Smarketti tekee tulosta kun siellä tuntuu ravaavan viisinkertainen määrä työntekijöitä tekemässä sen, mikä oli delegoitu Lidlissä yhden hoidettavaksi.

 3. Piensijoittaja says

  On varmasti totta, että osasyy Lidlin halvemmaksi tulemiseen on tuotevalikoiman pienuus.

  Petrin mainitseman työntekijöiden määrän huomaa kyllä Lidlissä. Näin ulkopuolisena tuntuu, että Lidlissä töissä olevat saavat liikkua koko ajan aika tiukkaan tahtiin kassan ja muiden hommien välillä. No, tämä luulo ei perustu sen kummempaan tietoon. Tämmöisen vaikutelman olen kuitenkin saanut eri Lidleissä käymällä.

 4. Hei!

  Minä olen itse shoppaillut Lidlissä nyt muutaman vuoden jo. Minun tarpeisiini valikoima on aivan riittävä, ei ole oikeastaan tuotetta jota joutuisin säännöllisesti hakemaan muualta. Suosikkituotteeni on ehdottamasti Saksalainen tuoremaito, 0,79€ kpl. Niitä tuleekin ostettua paljon, kun pidän maidosta. Pidän paljon myös kampanjoista, niistä löytyy monesti maukkaita erikoistuotteita.

  • Jiipee says

   Noin kerran viikossa tulee lidlissä käytyä ostoksilla keskitetysti otetaan lihat, kanat vihannekset sieltä kerran viikossa ja jotain pientä tulee tarpeen vaatiessa haettua sitten pienemmistä lähikaupoista.
   Ainakin meillä tulee säästöä noin 25€ per kauppakäynti kun käy lidlissä verrattuna kookauppoihin.
   Valikoima on riittävä meille, kaikkee löytyy mitä tarvii, ainakin toistaiseksi.
   Viikonlopun tarjoussysteemit on lidlissä tosiaan ihan loistavia. Saa vaikka ja mitä reilusti halvemmalla ku muualta. Kärry täyteen ja pakastimeen.
   Aioin käydä jatkossakin, vaikka se onkin yleensä viikonloppuna ahtaine käytävineen aika täynnä.

 5. palkkaorja says

  Lidlin olut on paljon kalliimpaa joissakin merkeissä. Kozel Dark maksaa Lidlissä jotain 2.65 e kun se maksaa S-Marketissa vain 2.24 e.

  • Piensijoittaja says

   Nythän hiljattain julkaistiin Kuluttajaliiton tekemä hintavertailu, jossa Prisma todettiin halvimmaksi. No, osaltaan tästäkin saanee kiittää Lidliä ja Lidlin tuomaa hintakilpailua.

   Aiheesta muun muassa Uudessa Suomessa.

Jätä kommentti

*