Nelihenkisen perheen ruokamenot – halpuuttaisitteko lisää?

Kirjoitin kirjoituksen tammikuun alussa kuinka sijoittamiseen menevää rahaa on pakko vähentää, elleivät tulot kasva tai menot pienene. Valitettavasti vuosi on alkanut todella hiljaisesti affiliate-puolella, mikä olisi se helpoin tapa tulojen kasvattamiseen.

Näin oikeastaan ainoaksi vaihtoehdoksi jääkin menojen pienentäminen. Viime vuoden menoja katsellessa huomasin, että neljä suurinta menoerää ovat seuraavat

 • Asunto ja siihen liittyvät 1635€/kk
 • Ruoka 1095€/kk
 • Vanhimman lapsen harrastus 368€/kk
 • Auto 323€/kk.

Asumisen kustannuksia on hankala vähentää nykyisessä asunnossa. Toki asuntolainan maksuerää voisi pienentää, mutta mielellään pääsisimme kuitenkin asuntolainasta jossakin vaiheessa eroon.

Lapsen harrastuksesta emme oikein halua alkaa säästämään. Muutenkin lajin menoihin on hankala vaikuttaa kovin paljon, jos lajia haluaa edes jollain tavalla tosissaan harrastaa. Tuosta luvusta puuttuu vielä harrastuksen takia tapahtuva ulkona syöminen ja oman auton käyttö. Nämäkään eivät ole ihan pieniä menoja, kun autollakin ajamme varmasti 10 000 km vuodessa harrastuksen takia.

Näin siis ruoka jää periaatteessa ainoaksi säästämiskohteeksi.

Ruokamenot kuukausittain vuosina 2012 – 2015

Alle olen merkannut kuinka paljon meillä on mennyt rahaa kuukausittain ruokaan vuodesta 2012 saakka.

 • 2015 1 095€
 • 2014 1 008€
 • 2013 954€
 • 2012 942€

Mukaan on laskettu kaupasta ostettava ruoka ja pesuaineet yms. Erikseen rahaa menee vielä ruokaan jos syömme ulkona tms.

Tähän saakka olemme käyneet pääasiassa K-citymarketissa ja Lidlissä. Nyt päätimme kuitenkin kokeilla auttaisiko Prismassa käynti kauppalaskuun. Itse asiassa en ole aikaisemmin huomannut sitä, että S-ryhmästä saa bonusta 5% ostosten arvosta kun ostokset ylittyvät 900 euroa kuukaudessa. Tämä onnistuu helposti kun polttoaineetkin saa mukaan tähän.

Pitää katsoa auttaako Prismassa käynti ruokamenojen suuruuteen. Toki yritämme muutenkin miettiä vähän valintoja, mutta toisaalta ostamme kuitenkin mielellään esimerkiksi kotimaisia kasviksia jne. Ihan siis äärimmäisyyteen asti säästämistä ei ole tarkoitus viedä.

Palaan myöhemmin asiaan auttaako Prismassa käynti oikeasti. Toki toivon näin kuluttajana myös halpuuttamisen jatkuvan ja auttavan ruokamenojen kurissa pitämisessä. Toisaalta en ole ihan varma vaikuttaako nykyinen halpuuttaminen liian negatiivisesti tuottajien asemaan.

Kommentit

 1. Kyllä tuossa ruokabudjetissa on hieman löysää. Yksi mahdollinen asia olisi kokeilla tehdä isompia annoksia ruokia kerralla ja hankkia sitä varten vaikka isompia uuniastioita.

 2. Karoliina K says

  Cittari on yksi kalliimmista ruokakaupoista. Meillä on uusperhe, jossa on 4 lasta, eivätkä ruokamenot ole kuin 400-500€/kk. Kerran viikossa käyn Prismasta hakemassa edulliset kanat, jauhelihat ja isommat tarvikkeet, jotka tiedän saavani Prismasta kaikkein edullisimmin. Loput haen kerran, kaksi viikossa Lidlistä (esim. leivät, hedelmät, maitotuotteet). Ruokakustannuksia olen tiputtanut ihan pitämällä tietoisesti kerran viikossa keittopäivän ja puuropäivän. Jopa isäntämme, joka harrastaa kuntoliikuntaa, on selvinnyt hengissä näistä päivistä 😀 Paljon teen isoja laatikkoruokia (lasagne, makaronilaatikko, kinkkukiusaus jne.), jotka riittävät usein myös seuraavaan päivään. Siispä kehoitan suunnittelemaan viikon ruuat kerrallaan ja ihan konkreettisesti vertailemaan ruokatarvikkeiden hintoja. Meillä on ruokalasku tipahtanut em. kikkojen ansiosta 50%. Ulkonasyömisestä ehdotan eväitä tms. mukaan? Vaikkakin se on tylsää. Mutta jos edes joskus pakkaisi ihan vain eväät matkaan?

 3. Piensijoittajan vaimo:) says

  Hei ja kiitos kommenteista!

  Sen tosiaan allekirjoitan, että ruokaan menevää rahaa on mahdollista pienentää. Tuo 400-500 euroa kuukaudessa kuulostaa kuitenkin todella pieneltä summalta.

  Teemme jo nyt esimerkiksi laatikkoruokia isoja annoksia ja osa pakastetaan. Toki pyrimme hyödyntämään muutenkin pakastinta, eli lihaa tulee ostettua tarjouksesta pakastimeen.

  Mietin, että minkä verran ostatte kotimaisia kasviksia ja vihanneksia tuohon 500 euroon? Me ostamme läpi vuoden kotimaisia kasviksia varsin paljon. Muutenkin hedelmiä tulee ostettua reilusti.

  Lihan suhteen olen aika ronkeli. Tässä kohtaa en valitse halvinta. Marinoituja lihoja emme osta koskaan, vaan aina maustamatonta ja kotimaista.

  Myönnän myös sen että tiettyjen ruokien suhteen olen tarkka. Jos halvemman maku ei miellytä, ostan kalliimpaa. Esimerkiksi osa kauppojen omista merkeistä on hyviä, mutta osa ei vaan toimi.

  Käymme kerran viikossa tekemässä isot ostokset kaupasta. Tarvittaessa haemme täydennystä kerran tai kaksi tämän lisäksi. Yleensä täydennys on maitoa ja kasviksia mutta toki silloin tulee ostettua helposti muutakin.

  Yksi asia mistä pystyisi vielä nipistämään kauppaostoksista on se, että itsekin ottaisin aina eväät töihin. Valitettavasti työkuvioni ovat sellaiset, että välillä eväiden kuljetus on haastavaa. Silloin on helpompi hakea töistä jotain lämmitettävää einestä.

 4. Karoliina K says

  Hei,

  kasviksia meillä kuluu todella paljon. Jälkikäteen tuli mieleeni, että meidän 5-7-vuotiaat eivät syö saman verran kuin esimerkiksi teini-ikäiset. En tiedä minkä ikäisiä teidän lapsenne ovat. Joten jos on isompia lapsia, kulutuskin on ihan varmasti erilaista.

  Itseni on ollut pakko löytää keinoja nipistää ruokakuluissa, kun tulot ovat pienentyneet virkavapaan takia. Huomasin ruokalaskun tippuneen puoleen, kun tarkkaan suunnittelee mitä tekee viikolla ja pitää yhden puuro- ja yhden tai kaksi keittopäivää viikossa.

  • Piensijoittaja says

   Terve
   Pitää meidänkin miettiä vielä muitakin keinoja ruokalaskun pienentämiseen. Kerron jossain vaiheessa auttoiko Prismaan siirtyminen.

Jätä kommentti

*