Muutos suunnitelmaan – lisää kehittyvien maiden ETF:iä, vähemmän osakkeita

Hyvän sijoitussuunnitelman tunnusmerkki ei luultavasti ole se, että suunnitelma vaihtuu koko ajan. Päätin kuitenkin toteuttaa ketterän kehityksen menetelmiä myös sijoittamisessa ja tehdä muutoksia suunnitelmaani.

Päädyin siihen, että lisään ETF:ien osuutta ja vähennän suoria osakeostoksia. ETF:t suuntaan pääasiassa kehittyvien maiden puolelle.

Tällä päätökselleni on olemassa jopa järkisyitä puhtaiden uskomusten lisäksi.

Järkisyitä

Järkisyihin lasken sen, että koen yksittäisten osakkaiden valinnan hankalaksi. Lisäksi huomaan aina ostavani osakkeita liian pienellä summalla. Tämän takia välityspalkkioiden osuus muodostuu turhan suureksi.

Jälkimmäistä ongelmaa olisi toki helppo kiertää ostamalla osakkeita vain tarpeeksi suurilla summilla. Ongelmalliseksi tästä tekee kuitenkin kärsimätön luonne yhdistettynä vähäisiin sijoittamiseen käytettävissä oleviin rahoihin.

Osakkeen valinnan koen hankalaksi etenkin ajoituksen osalta. Uskon esimerkiksi vahvasti Nokian Renkaiden olevan edelleen hyvä yhtiö. Ostojeni ajankohdan järkevyydestä en ole niinkään varma.

ETF-kuukausisäästäminen Nordnetin kautta ratkaisee ainakin pari ongelmaa. Kuukausisäästämisen kautta pystyn ostamaan ETF:iä ilman välityspalkkiota. Lisäksi myös ostojen ajallinen hajauttaminen tapahtuu tällä tavalla ikään kuin vahingossa.

Uskomuksia

Uskomuksiin lasken puolestani päätöksen ohjata sijoituksiani enemmän kehittyvien maiden puolelle Euroopan sijaan. Tämä johtuu siitä, että olen alkanut epäillä koko Euroopan kehittymistä. Esimerkiksi puheet Euroopan ajautumisesta samanlaiseen deflaation vuosiin kuin Japanissa on koettu, mietityttävät.

Lisäksi julkisen sektorin osuudet eri EU-maissa huolestuttavat. Ainakin Suomessa tilanne tuntuu karanneen ihan käsistä. Jotenkin näyttää, että asialle ei edes uskalleta tehdä mitään merkittävämpiä toimia.

Ennustaminen on hankalaa – etenkin tulevaisuuden

Jatkossa aion ohjata kehittyvien maiden ETF:iin 16% sijoituksista. Japaniin ohjaan puolestaan 1% ja Afrikkaan 5%. Lisäksi minulla on jo nyt noin 10% sijoituksistani kiinni Seligsonin kautta Kehittyvien markkinoiden ja Aasian indeksirahastoissa.

Yhteensä tämä meinaa, että sijoituksistani yli 30% tulee olemaan suoraan kiinni kehittyvillä markkinoilla. En tiedä onko tämä liikaa, mutta aika näyttää senkin. En ole valitettavasti ennustaja enkä edes säveltäjä.

Tässä vielä tarkemmin Nordnetin valikoimassa olevat ETF:t, joihin aloitan kuukausisäästämisen.

 • db x-trackers MSCI Brazil Index UCITS ETF EUR
 • Japani iShares Core MSCI Japan IMI UCITS ETF EUR
 • Kehittyvät markkinat db x-trackers MSCI Emerging Markets Index UCITS ETF EUR
 • Kiina 25 db x-trackers FTSE China 25 UCITS ETF
 • Korea db x-trackers MSCI Korea Index UCITS ETF
 • Latinalainen Amerikka db x-trackers MSCI EM LatAm Index UCITS ETF
 • Taiwan db x-trackers MSCI Taiwan Index UCITS ETF

Lisäksi päädyin kuitenkin valitsemaan yhden eurooppalaisiin pienyhtiöihin keskittyvän ETF:n ja yhden USA:an sijoittavan ETF:n. Näihin päädyin koska USA kasvaa iloisesti(?) ja pienyhtiöihin kannattaa tutkitusti panostaa (??).

 • db x-trackers MSCI Europe Small Cap Index UCITS ETF
 • USA (S&P 500) iShares Core S&P 500 UCITS ETF EUR

Pieniä käytännön haasteita

Käytännön ongelmia sijoittamissuunnitelman noudattamiseen aiheuttaa pari asiaa. Ensinnäkin Nordnetin ETF:ien kuukausisäästössä voi olla vaan neljä ETF:ää kerralla. Avasinkin pääasiassa kuukausisäästämistä varten myös puolisolleni salkun. Lisäksi kuukausisuunnitelmaa voi myös muuttaa vaikka kuukausittain.

Toinen ongelma on se, että näin laajasti jaoteltuna yksittäisen ETF:n osuus jää aika pieneksi. Tämä taas hankaloittaa ajallista hajauttamista. Tätä yritän ratkaista sillä, että pidän kertaostot aika pieninä, mutta ostan eri ETF:iä mahdollisimman tasaisesti.

Jonkun mielestä tämmöinen kuukausittainen ETF-ostojen tekeminen koko ajan kuukausisuunnitelmaa muuttaen on aikamoista näpertelyä. Itse asiassa tarkemmin ajateltuna olen asiasta samaa mieltä. Toivon kuitenkin tämän pienen näpertelyn pitävän minut erossa kuukausittaisesta osakkeiden ostosta liian pienillä kerta-ostoksilla.

Osakkaiden, rahastojen ja ETF-sijoitusten kappalemäärän perusteella mittavaan salkkuuni pääset tutustumaan täältä.

* merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa.

Kommentit

 1. Pari asiaa tulee mieleen. Muistathan että Nordnetin ETF:fiä voi kyllä ostaa kuukausittain maksutta, mutta myyminen maksaa. Jos ajattelee että yhtä ETF:fää pitäisi olla tonnilla tai parilla ennen myyntiä, niin siinä voi kestää.

  Toinen on käytännön vinkki. Eikös Nordnetissä voi tehdä kuukausisopimuksia eli salkuille, ja salkkuja saa periaatteessa loputtomasti. Eli avaat pari salkkua, niin saat ostettua kahdeksaa ETF:fää jne.

  • Piensijoittaja says

   Terve
   Kiitoksia kommentista ja vinkistä!

   Pienimmillään kolmen ETF:n osuus salkussani tulee olemaan yhden prosentin ja muilla ETF:llä osuus on isompi. Onkin totta, että siihen menee aikaa ennen kuin minulla on 100 000€ sijoituksissa, jolloin yksittäisen ETF:n osuus olisi vähintään 1 000€.

   Tavallaan tekisi mieli ajatella nämä sijoitukset siten, että en joutuisi myymään niistä mitään ainakaan ennen eläkeikää. Toisaalta varsinainen tavoitteeni on viiden vuoden päässä, jolloin salkun koko on vain noin 50 000€. Luonnollisesti silloinkaan kaikkea ei tarvitse kuitenkaan myydä kerralla.

   Pitääpä mietiskellä asiaa.

   Täytyypä testata heti tuo kuukausisopimuksen tekeminen eri salkuille. Itse asiassa minulla on jo kaksi salkkua tililläni kun sain ne aikaan vahingossa tunnusta luodessani.

  • Piensijoittaja says

   Kiitoksia vielä kerran vinkistä ETF-kuukausisäästämiseen liittyen. Aloitin kuukausisäästämisen toiseenkin salkkuuni ja homma onnistuu tosiaan tällä tavalla. Rahansiirtokin salkkujen välillä näytti tapahtuvan helposti ja reaaliaikaisesti.

   Jostain syystä en osannut ajatella tätä mahdollisuutta, vaikka minulla oli jo entuudestaan tosiaan kaksi salkkua.

 2. Itsekin olen hiljalleen siirtänyt tietyn voittoprosenttin ylittäneitä osakkeita ulos ja pistänyt rahat ETFiin. Hyvä blogi ja referralien merkkaus on asiallinen veto!

  • Piensijoittaja says

   Kiitoksia palautteesta! Toki merkitsen maksulliset linkit ja etenkään tässä blogissa niissä ei ole mitään hävettävää. Tarkoitan siis sitä, että olen Nordnetin ja TradeTrackerin tyytyväinen asiakas ja voin mainostaa näitä hyvällä omalla tunnolla.

Jätä kommentti

*