Mitä raha merkitsee minulle?

Olen useammassakin kirjoituksessa sivunnut rahan merkitystä minulle ja toki olen miettinyt sitä muutenkin. Edelleen tuntuu kuitenkin siltä, että en osaa kertoa edes itselleni mitä raha merkitsee minulle.

Tämä blogi keskittyy kuitenkin rahan tienaamiseen ja sen sijoittamiseen tuoton maksimoimiseksi. Pyrinkin osittain tämän kirjoituksen avulla avaamaan edes itselleni mitä raha oikeasti merkitsee minulle.

No mitä raha sitten merkitsee?

Alla olen listannut ensin konkreettisimmat asiat rahan ja sen merkityksen suhteen.

  1. Raha merkitsee ennen kaikkea turvaa. Olemme vaimoni kanssa yli 40-vuotiaita ja tällä hetkellä emme omista mitään kiinteää omaisuutta. Käteisenä ja sijoituksissa meillä on noin 110 000€, mikä ei ole kovin paljon tässä iässä. Raha merkitsee siis ennen kaikkea turvaa esimerkiksi siinä mielessä, että voimme joskus taas ostaa omistusasunnon. Lisäksi nykyisen hoiva- ja sotekeskustelun aikana tuntuu järkevältä aloittaa oman eläkeiänkin miettiminen, vaikka siihen onkin toivottavasti aikaa.
  2. Alun perin tämä blogi lähti tavoitteesta rahoittaa lapsen harrastusmaksut tulevaisuudessa. Tämän jälkeen lapsi lopetti harrastuksen ja aloitti uuden vähemmän vakavan harrastuksen. Yllättäen lapsemme on noussut tässä uudessa lajissa Suomen lupaavimpien junnujen joukkoon. Uusi harrastuskin maksaa seuraavat neljä-viisi vuotta 500 – 1000€ kuukaudessa. Toiseksi tärkein asia on siis lapsen harrastuksen mahdollistaminen ja omien rajojen testaamisen mahdollistaminen.

Lisäksi luonnollisesti koko perheen hyvinvoinnin ja muiden lasten harrastusten ja kokemusten mahdollistaminen on tärkeää, mutta tähän asti se on tuntunut ikään kuin automaattiselta. Tiedän kuitenkin, että tämäkään ei välttämättä ole automaattista, jos jotain yllättävää sattuu.

Yllä oli siis kolme tärkeintä asiaa mitä raha merkitse minulle.

Mitä muuta?

Lisäksi minulla on rahan suhteen semmoinen unelma, että joskus tienaisin rahaa tarpeeksi esimerkiksi affiliate-markkinoinnilla ja voisin elää ajasta, paikasta ja rahasta vapaana. Tätä sivusin kirjoituksessa Uusi tavoite sijoittamiselle on raha, paljon rahaa.

Kirjoituksen jälkeen elämään tuli kuitenkin erilaisia muuttujia, joita olen avannut vähän kirjoituksessa Sairaalassa kuvittelee ymmärtävänsä mikä elämässä on oikeasti tärkeää – ainakin hetkeksi.

Lisäksi täytyy myöntää, että lähiaikoina olen alkanut jostain syystä miettimään, että olisipa se kiva ostaa vaikka 100 000€:n Volvo tai uusi, oikein kiva asunto. Hyvin perinteisiä ”voi kun voittaisin lotossa” -ajatuksia siis. Näitä haluaisin ennen kaikkia oman mukavuuden ja uutta autoa osittain myös koko perheen turvallisuuden takia.

Missään nimessä en osaa ajatella, että omistamalla esimerkiksi uuden Volvon pääsisin ”näyttämään” muille tai olisin siitä jotenkin ylpeä muiden takia. En tiedä motivoivatko tämmöiset asiat osaa ihmisistä, mutta itse en usko ainakaan tämmöisten tapausten osuuden olevan suuri.

Kaiken kaikkiaan siis raha merkitsee kai minulle kuitenkin aika paljon. Ei kuitenkaan niin paljon, että olisin tehnyt omalla urallani valintoja siten, että raha olisi ollut merkittävin motivaatio. Toisaalta taas olen valmis käyttämään aikaa esimerkiksi sivustojen ylläpitämiseen ja tähän minua motivoi osittain raha affiliate-tulojen kautta.

Lisäksi huomaan monesti, että kun kuuntelen jonkun nuoremman ihmisin ajatuksia esimerkiksi siitä, kuinka koulutus kannattaa valita omien kiinnostusten perusteella eikä hyvän palkan tai varman työpaikan perusteella mietin itsekseni, että kyllä tätäkin nuorta elämä opettaa jossakin vaiheessa. Ääneen en kuitenkaan tätä(kään) sano.

Toki ihannetilanteessa ihminen tekee jotain mistä on syvästi kiinnostunut ja ansaitsee myös paljon rahaa, mutta aina nämä eivät automaattisesti kohtaa. Lisäksi olen huomannut, että kyllä monestakin tavallaan tylsästä työstä voi nauttia yllättävän paljon alasta riippumatta. Toisaalta taas en olisi valmis tekemään jotain tärkeää työtä esimerkiksi 2 500€:n kuukausipalkalla niin kauan kuin voin ansaita enemmän.

Jätä kommentti

*