Luettua: Vaurastu kuin Warren Buffett

Sijoittamisesta tai edes taloudesta vähänkään kiinnostuneet ovat varmasti törmänneet Warren Buffetin nimeen ja termiin arvosijoittaminen.

Itsekin olen lukenut erilaisia kirjoituksia ja kirjoja, joissa on puhuttu Warren Buffetista. Esimerkiksi Jukka Oksaharjun kirjassa Hajauta tai hajoa käsiteltiin arvosijoittamista käsittääkseni paljolti Buffetin oppien perusteella.

Tarkemmin aiheeseen tutustumatta Buffetin ajatukset ovat kuulostaneet järkeviltä. Tämän puolesta puhuu luonnollisesti myös Buffetin aikaansaamat tulokset.

Luinkin erittäin mielenkiinnolla Mika Hyttisen kirjan Vaurastu kuin Warren Buffett. Olen koonnut tähän kirjoitukseen ne itselleni tärkeimmät asiat mitä kirjasta jäi mieleen. Kovin yksityiskohtaisesti en edes yritä käydä kirjassa käsiteltyjä asioita esille.

Kirja oli jaoteltu kuuteen päälukuun, joiden otsikot olivat seuraavat.

  • Buffett, sijoittaminen ja osakemarkkinat
  • Sijoittamisen riskit
  • Bisnessijoittaminen Buffetin tapaan
  • Opit käyttöön – Svenska Handelsbanken Buffetin silmin
  • Bisnestenvalinnan periaatteista
  • Kuinka ihmiset tosiasiassa sijoittavat

Omasta mielestäni kirjan pääoppi on tiivistettävissä Hyttisen ajatukseen siitä, että Buffettin sijoitustyyli on bisnessijoittaminen. Tällä termillä Buffetin tyyli erotetaan esimerkiksi perinteisestä arvosijoittamisesta.

Bisnessijoittamisen Hyttinen tiivistää seuraavasti.

”Bisnessijoittaja ei seuraa muiden sijoittajien tekemistä, ei pörssi-indeksiä eikä edes tuoreimpia talousennusteita. Hän etsii bisnestä hyvään hintaan ja omistaa pitkään ilman turhaa kaupankäyntiä”

Toinen tärkeä kirjan oppi on se, että laaja hajauttaminen satoihin kohteisiin ei suojaa tappiolta hyvän tuoton takaamisesta puhumattakaan. Buffetin tyyli poikkeaa tästä hyvin pitkälti hänen keskittäessä omistuksensa harvoihin tarkasti valittuihin bisneksiin.

Välillä liian helposti innostuvana ihmisenä innostuin täysillä yllä olevasta ajatuksesta. Realisimia minulle ja toivottavasti myös muillekin toi kuitenkin seuraava lause.

”Jos et koe ymmärtäväsi riittävän hyvin pörssi-yhtiöiden tulevaisuutta, paras vaihtoehto on sijoittaa indeksirahaston avulla. ”

Näin päästään taas siis indeksisijoittamisen sopivuuteen esimerkiksi kaltaiselleni sijoittajalle. Tämän olen toki itsekin tajunnut jo kauan sitten. Teoissa tämä ei ole vaan vielä näkynyt.

Erittäin mielenkiintoinen oli myös luku Opit käyttöön – Svenska Handelsbanken Buffetin silmin. Tässä luvussa Hyttinen käy läpi Svenska Handelsbankenin tilannetta ja tulevaisuutta Buffetin oppien perusteella.

Kaiken kaikkiaan kirja oli mielestäni erittäin mielenkiintoinen ja myös helppolukuinen aloittelevallakin sijoittajalle. Suosittelen siis varauksetta kirjan lukemista!

Kommentit

  1. Melko paljon on tuo kirja saanut hehkutusta. Katselin juuri kirjaston lainausjonoa ja enää kaksi ihmistä ennen minua lainausjonossa, eli parin kuukauden päästä pitäisi saada myös tämä kirja käteen. Nuukana ihmisenä en malta ostaa sijoituskirjoja kun ovat melko kalliita. Muutaman kirjan olen saanut mm. osakesäästäjien keskusliittoon liittyessä ja nordnetin arvonnasta.

    Itse olen yhdistellyt tuota Buffetin ajatusmaailmaa sijoitusstrategiassani siten, että salkussani on indeksiydin jonka tavoitepaino olisi 50%. Siten puolet salkustani ei ota kantaa markkinoiden kehitykseen, vaan tasasummilla ostan kuukausittain. Toinen ydin taas on laatuydin jonka tarkoituksena on ostaa ja pitää laatuyhtiöitä. Tämän strategian toimivuudesta ensimmäisten vuosien aikana ei jää lapsille kerrottavaksi kuin ” älä tee kuten isi teki, vaan kuten isi sanoo”.

  2. Piensijoittaja says

    Strategiasi kuulostaa oikein viisaalta. Omani on päässyt leviämään aika pahasti, mutta näillä mennään toistaiseksi. Ajatuksena laatuyhtiöiden ostaminen on oikein hieno, mutta niitä on vaan kovin hankala tunnistaa:)

Jätä kommentti

*