Loppuvuoden pakkomyynnit ja salkunsiivousta

Joulukuuhun saakka olin pysynyt hyvin sijoitustavoitteessa, jonka mukaan minulla piti olla vuoden 2015 loppuun mennessä sijoituksissa kiinni 21 120€. Loppuvuodesta rahat pääsivät kuitenkin loppumaan pahemman kerran ja jouduin tekemään myyntejä noin 2600 eurolla.

Tällä hetkellä meillä on kuitenkin edelleen sijoituksissa kiinni 21 607€, joten periaatteessa olemme edelleen tavoitteessa. Olin kuitenkin laskenut tavoitteen siten, että sijoitan joka kuukausi rahaa 704 euroa ja arvonnousu on ylimääräistä voittoa. Tätä tavoitetta olemme jäljessä noin 2000 euroa.

Miksi jouduin myymään?

Sain juuri laskettua yhteen viime vuoden kaikki tulot ja menot. Keskimäärin käytimme rahaa kuukaudessa 365 euroa enemmän kuin sitä tuli.

Näin ollen on aika luonnollista, että jossain vaiheessa rahat loppuvat kesken, kun ylimääräistä vararahastoa ei käytännössä ole tarkoituksella ollut.

Mitä myin?

Koska jouduin myyntilinjalle, päätin samalla siivota vähän salkkuani ja kohdistin myyntejä tämän mukaan. Myin poissa kolme uuteen sijoitussuunnitelmaani kuulumatonta ETF-rahastoa, osan omistamistamme Nordnetin superrahastoista ja aktiivisen HealthInvest Value Fund C –rahaston.

Kaikkiaan siis myin seuraavia arvopapereita.

  • Nordnet Superfonden Danmark
  • Nordnet Superfondet Norge
  • Nordnet Superrahasto Suomi
  • Nordnet Superfonden Sverige
  • HealthInvest Value Fund C
  • db x-trackers MSCI EM LatAm Index UCITS ETF
  • db x-trackers MSCI Emerging Markets Index UCITS
  • db x-trackers MSCI Taiwan Index UCITS
  • db x-trackers MSCI Korea Index UCITS

ETF:stä luovuin, koska ne olivat alun perinkin pöljä ostos. Tämä ei siis ole kannanotto juuri noihin ETF-rahastoihin. Sen sijaan tarkoitan tällä sitä, että oli alun perin järjetöntä ostaa noin 15 eri ETF-rahastoa pikkusummilla. Nyt maksoin noiden myynneistä 15 euroa per / myynti, mikä on suhteettoman suuri osuus sijoituksen arvosta. Tämän ja edellisen myynnin jälkeen salkussani on “enää” kuusi eri ET-rahastoa ja näitä ostan säännöllisesti lisää.

Nordnetin superrahastoista en luonnollisesti luopunut kokonaan, vaan myin vaan omassa salkussani olleet omistukset. Aikanaan ostin noita kuukausisäästöllä omaan salkkuun, mutta jossain vaiheessa lopetin tämän ja ostamme noita tasaisesti vaimon salkkuun edelleen. Näin ikään kuin siivosin vähän salkkua ja jatkossa nämä omistukset ovat vain yhdessä salkussa.

HealthInvest Value Fund C –rahastosta päätin luopua ihan sen takia, koska sen kustannukset olivat kohtuullisen suuret. Sinällään rahasto tuotti kuitenkin ihan hyvin, mutta käytän nämäkin rahat jatkossa Global Top 25 Pharmaan.

Kaikkiaan olen myynyt lyhyen sijoittajaurani aikana omistuksia 5 406 eurolla ja ja välityspalkkioiden jälkeen olen jäänyt voitolle 200 euroa. Varsinaista onnistumista on kuitenkin hankala laskea, koska lukuun ottamatta viimeisiä myyntejä, olen aina sijoittanut rahat uudelleen.

Verotusta en ole ottanut huomioon ollenkaan myynneissä, vaikka olisi varmasti kannattanut. Itse asiassa myin tällä kertaa ensimmäisen kerran tappiolla olevia omistuksia ETF-rahastojen osalta.

Tällä vuodelle tulen tekemään jonkinlaisia muutoksia sijoittamiseen ja siihen käyttämääni rahaan. Palaan näihin kuitenkin myöhemmin tässä blogissa, kun ehdin suunnitella asiaa tarkemmin. Selvää on kuitenkin, että rahaa ei voi käyttää joka kuukausia enemmän kuin tienaa. Näin tuloja on kasvatettava tai menoja pienennettävä.

* merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa.

Jätä kommentti

*