Laina- ja sijoitusneuvottelut siirtyvät verkkoon – työelämä muuttuu

Luin Talouselämän numerosta 5/2015 artikkelin otsikolla Pankkineuvottelut siirtyvät verkkoon. Artikkelissa kerrottiin kuinka Danske Bankin, OP:n ja Nordean asiakkaat voivat käydä laina- ja sijoitusneuvotteluja verkossa.

Artikkelin mukaan Danske Bankin etukäteen sovituista neuvotteluista jo neljännes käydään verkossa. Palvelu on avattu vuonna 2013. OP:ssa verkkoneuvottelun käyttö on puolestaan artikkelin mukaan vähäistä. Syyksi tälle mainittiin käytettävyys.

Ensimmäinen huomio artikkelista on, että Danska Bankilla verkkoneuvottelujen osuus kuulostaa kohtuullisen isolta. Näin etenkin kun huomioidaan kuitenkin heidän tarjonneen verkkoneuvotteluja vasta muutaman vuoden ajan.

Itse olen käyttänyt OP:n verkkoneuvotteluja, enkä muista sen kärsineen käytettävyydestä. Uskon kuitenkin OP:ssa tiedettävän käytettävyyden olevan oikeasti ongelma.

Saattoihan olla, että esimerkiksi neuvottelua aloittaessa minun piti asentaa selaimelle joku laajennus. Itselle tämä ei ole ongelma, mutta osalle asiakkaista saattaa toki olla. Sen muistan, että OP:n ihminen oli huojentuneen oloinen, kun neuvottelu sujui teknisesti hyvin.

Joka tapauksessa olen itse ehdottomasti kaikenlaisten verkkoneuvottelujen onnellinen käyttäjä. Itsekin olen työssä, jossa joutui aikanaan matkustamaan turhan usein ihan palavereiden takia. Nyt hoidamme niistä suurimman osan videoneuvotteluilla.

Myös henkilökohtaisessa elämässä hoitaisin mielelläni kaikki mahdolliset tapaamiset verkkoneuvotteluina. Valitettavasti tämä ei kuitenkaan ole vielä mahdollista kaikilla aloilla, joilla sen pitäisin onnistua. Lisäksi luonnollisesti esimerkiksi parturissa käyntiä on hankalampi hoitaa verkon välityksellä. Tähän ei taida tuoda apua edes esimerkiksi 3D-tulostus.

Itselleni verkkoneuvottelujen tärkein hyvä puoli on se, että näin minun ei tarvitse ajaa kaupungin keskustaan. Tällä tavalla säästän aikaa mitä perheellisellä on aina liian vähän.

Tulevaisuudessa onkin helppo uskoa, että verkkoneuvottelujen suosio tulee kasvamaan kaikilla aloilla, jossa niiden käyttäminen on mahdollista. Ainakin itse keksisin verkkoneuvotteluille paljon käyttötarkoituksia. Itse voisin kuvitella esimerkiksi hyvin juttelevani vaikka ihan autonmyyjän kanssa ensin verkossa mikäli samalla näkisin livekuvaa autosta videon välityksellä. Jollakin liikutettavalla kameralla ja sopivasti valaistulla tilalla tämän pitäisi olla hyvinkin helposti toteutettavissa.

Työelämää videoneuvottelujen mahdollisuus tulee muuttamaan omalta osaltaan. Voi esimerkiksi miettiä miksi pankin työntekijöiden pitää olla fyysistesti pankin tiloissa aina mikäli neuvottelut siirtyvät koko ajan enemmän ja enemmän verkkoon.

Itse tervehdin ilolla kaikenlaista tämmöistä kehitystä. Itse asiassa olen monesti miettinyt miksi kaikilla yrityksillä yleensä on edes fyysiset tilat olemassa, kun monella alalla kaiken voisi hoitaa verkossakin.

Omasta mielestäni tähän vaikuttaa edelleen liian paljon se, että uusia mahdollisuuksia ei vaan osata nähdä. Lisäksi esimerkiksi tietoturvalla on helppo selitellä erilaisia asioita. Itse uskon kuitenkin, että tähänkin kyllä löytyisi ratkaisu lähes kaikissa tapauksissa jos vaan muutos haluttaisiin saada aikaan.

Kommentit

 1. Pankkien palveluista suuri osa on jo siirtynyt verkkoon joko täysin tai osittain itsepalveluna hoidettaviksi. Tämä on erittäin hyvä asia sekä pankkitoimihenkilöiden, että asiakkaiden kannalta.

  Samalla on poistunut Björn Wahlroosin huoli “santaa pankkisaleihin” tuovista asiakkaista. Pysyvät marmorisalit puhtaampina!

  Useimmat pankkien palveluista ovat faktapainotteisia ja yksinkertaisia palveluja ja siis hyvin helposti siirrettävissä asiakkaan itsensä hoidettaviksi verkkoon. Esim. lainaa hakeva henkilö tarvitsee vain muutaman tiedon lainahakemukseensa, jotka kaikki tietokoneohjelma voi tarkistaa nopeudella, johon yksikään ihminen ei pysty.

  Esimerkkinä lainanhakija voi täyttää lainahakemuksen netissä milloin vain ja lähes mistä vain, kunhan hänellä on internet yhteys. Sekä lainaa hakeva että lainankäsittelijä voivat toimia mistä vain. Jokainen voi vain kuvitella, mitkä kustannusssäästöt tästä syntyy!

  Lainaa hakevan ja hakemuksen käsittelevän toimihenkilön viestintä tapahtuu sähköpostitse, josta jää dokumentti molemmille osapuolille.

  Täysin itsepalveluna lainanhakija voi hakea verkosta pienlainoja jopa 35.000 euroon asti. Lainan hyväksymisen ja rahat tililleen hän saa nopeimmillaan noin vartissa. Lainan lyhennyslasku tulee sähköpostilla tietokoneohjelman lähettämänä, josta löytyy samalla tietoa lyhennysvapaista yms. ja samainen sähköposti sisältää “Maksa tästä” -linkin, josta lyhennyksen voi maksaa näppärästi saman tien!

  Tietoturva pankkipalveluissa ei ole ollut ongelma enää vuosiin. Itse olen käynyt pörssikauppaa jo vuosia, eikä tietoturva tai muitakaan ongelmia ole ollut.

  Kilpailu esim. lainamarkkinoilla ajaa kaikki lainanmyöntäjät verkkoon, elleivät jo ole siellä. Samalla rahan lainaamisesta poistuu se “mystisyys”, joka siihen iskostui sääntelyaikana. Laina on palvelu palveluiden joukossa, jota pitää saada silloin kun sitä tarvitsee, vaikka ostoksilla tai matkoilla ollessa!

Jätä kommentti

*