Kuinka paljon nelihenkiseltä perheeltä menee rahaa kuukaudessa?

Tässä blogissa on tarkoitus seurata pääasiassa affiliate-tulojen ja muiden ylimääräisten rahojen sijoittamista ja sijoittamisen onnistumista. Pohjustaakseni edes itselleni ylimääräisen rahan osuutta meidän taloudessa päätin kirjoittaa siitä mihin perheemme rahat menevät.

Olemme jo pidemmän aikaa seuranneet tarkkaan kuinka paljon rahaa menee mihinkin asiaan. Alun perin aloitimme seuraamisen ennen asuntolainan ottamista halutessamme saada realistisen kuvan siitä kuinka paljon pystymme maksamaan asuntolainaa kuukaudessa.

Tämän jälkeen seuraamisesta on tullut säännöllinen tapa. Kun homman on saanut alulle, niin kerran viikossa lompakosta löytyvien kuittien merkintä valmiiseen Excel-pohjaan riittää ja homma käy yksinkertaisesti.

Tulot ja menot

Kirjoituksen lopussa olevassa taulukossa on kuvattu vuoden 2012 keskimääräiset kuukausittaiset menot. Viime vuoden osalta tilanne meni kohtuullisesti, eli keskimäärin rahaa jäi ylimääräistä noin 400 euroa kuukaudessa menojen jälkeen.

Periaatteessa tämä on juuri se raha, jonka sijoittaminen on mahdollista, koska meillä on entuudestaan pieni summa rahaa säästössä vararahastoksi.

Asunto ja ruoka vievät suuren osan tuloista

Tähän asti olemme maksaneet lainaa takaisin 1 000 euroa kuukaudessa. Ainakin toistaiseksi olen kokenut tämän summan riittävänä ja näillä koroilla laina lyhenee kohtuullista vauhtia. Yhteensä lainaan ja asuntoon meille menee keskimäärin kuukaudessa melkein 1600 euroa ja ruokaan 940 euroa, mikä on yhteensä noin 46% kaikista tuloista.

Lisäksi autokin vie kohtuullisen paljon rahaa. Kaikkiaan siihen menee kuukaudessa 420 euroa ja tähän ei ole laskettu arvon alentumista. Aikanaan uuden auton ostaneelle tämäkin on merkittävä kuluerä.

Säästävyys auttaisi tavoitteen toteuttamista

Vaikka viime vuonna rahaa jäikin 400 euroa sijoitettavaksi kuukaudessa, ei tämä riitä kuitenkaan tavoitteen saavuttamiseen.

Tavoitteeseen pääsemiseksi tuloja pitäisi saada kasvatettua jonkin verran tai sitten jostain pitäisi alkaa säästämään. Parhaimmassa tilanteessahan tulot nousisivat ja rahan kulutusta saisi vähennettyä. Tällä tavalla säästötavoitekin voisi oikeasti onnistua tavoiteaikaan mennessä.

Oikeastaan tämän kirjoituksen opetus itselleni on se, että alan kiinnittämään jatkossa huomiota säästäväisyyteen nykyistä enemmän. Tästä kirjoitan myöhemmin oman kirjoituksen.

 Vuoden 2012 menot (keskiarvo / kuukausi)

Laina1 000 €
Yhtiövastike, vesi ja sähkö360 €
Sekalaiset kodin hankinnat233 €
Vakuutukset88 €
Ruoka940 €
Ulkona syöminen32 €
Hoitomaksut212 €
Työmatkakulut238 €
Apteekki70 €
Lääkäri92 €
Polttoaine236 €
Auton huollot ja tarvikkeet93 €
Liikennevakuutus, kasko ja autoverot91 €
Vanhempien vaatteet52 €
Lasten vaatteet70 €
Henkilökohtaiset menot (vanhemmat)367 €
Alkoholi, ravintola ja juhlat70 €
Maksu-TV45 €
Lehdet ja kirjat43 €
Puhelinlaskut30 €
Lomamatkat96 €
Lahjat157 €
Lasten lelut23 €
Lasten harrastukset ja harrastusvälineet133 €
Vanhimman lapsen harrastus284 €
Eri sivustojen domainit ja palvelintila30 €
Menot yhteensä5 085 €

Jätä kommentti

*