Kuinka kauan sijoittaminen voi tuntua näin helpolta?

Kokosin taas kuukausittaisen sijoitusteni tilanneseurannan. Lukuja katsellessa aloin miettiä, että kuinkahan kauan sijoittaminen mahtaa tuntua näin helpolta.

Olen harrastanut sijoittamista kesäkuusta 2013 saakka. Aloitin tällöin käytännössä nollasta ja nyt rahaa on kiinni sijoituksissa 17 440 euroa. Tuottoa on tullut tänä aikana 20,13% mikä on rahana 2 923 euroa.

Osakesijoitukseni ovat 23,90 prosenttia plussalla ja indeksirahastot 24,11 prosenttia. ETF-rahastot ovat myös plussalla 12,96 prosenttia verran ja ainoastaan aktiiviset rahastot ovat miinuksella -3,61 prosenttia, kiitos Russian Prosperity Fund Euro -rahaston.

Sijoitustavoitettani olen edellä 3 360 euroa.

Tällä hetkellä tilanne tuntuu siis kaikin tavoin oikein hyvältä. Eri sijoitusten arvo nousee ainakin itseäni tyydyttävällä tavalla. Ainoilla merkittävästi miinuksella olevilla sijoituksilla on looginen syy eli Venäjän tilanne. Tämä vaikuttaa luonnollisesti Russian Prosperity Fund Euro –rahastoon ja Nokian Renkaisiin.

Peruspessimistinä alan kuitenkin miettimään samaan aikaan kuinka kauan nykyinen nousuputki voi oikein jatkua. Jonkinlainen yleinen näkemys tuntuu olevan, että vuodesta 2009 jatkunut lähes yhtäjaksoinen nousu ei voi jatkua loputtomiin. Ongelmana tuntuu vaan olevan tuon ”loputtoman” määritelmä…

Tässä linkki Nordean pääekonomistin kirjoitukseen aiheesta.

Osakemarkkinoiden käänteen ajankohtaa on luonnollisesti mahdoton ennustaa. Suhdannetilanteen poikkeuksellisuus vähentää entisestään historiallisen kehityksen käyttökelpoisuutta ennusteiden teossa. Taloushistoriassa ei ole ennen koettu näin massiivista rahapoliittista elvytystä eikä siitä normaalioloihin vetäytymistä. Lisäksi korkotaso on ennätyksellisen matala ja velkataakka länsimaissa ennätyksellisen suuri.
Joka tapauksessa, vähitellen riskit osakemarkkinoilla kasvavat ensi vuoteen mentäessä.

No, mitäpä muuta tällainen aloitteleva piensijoittaja voi kuin jatkaa sijoittamista ja katsoa kuinka käy. Toki voisin myydä vaikka nyt sijoitukseni ja jäädä odottamaan ostopaikkaa. Luultavasti tässä kävisi kuitenkin huonosti eli nousuputki jatkuisi ennallaan tai ainakin hinnat pysyisivät nykyisellä tasolla. Tällöin minulla olisi jonkinlainen summa rahaa, jolle ei saisi mistään järkevää tuottoa tällä hetkellä.

Näillä siis mennään ja toivotaan, että riskit eivät realisoidu oman sijoitustavoitteeni kannalta pahaan aikaan.

Kommentit

 1. Osakemarkkinat eivät ole näin yksinkertainen peli kuin miltä se voi tuntua tällä hetkellä. Suurin syy siihen ovat keskuspankit, jotka ovat käytännössä muuttaneet toimivat markkinamekanismit eli puuttuvat rahoitusmarkkinoihin syöttämällä jatkuvasti lisää likviditeettiä. Jossakin vaiheessa nämäkin juhlat loppuvat ja mitä kauemmin markkinoita manipuloidaan sitä tuhoisampaa jälkeä siitä lopulta tulee, vaikka suurin osa “asiantuntijoista” onkin sitä mieltä ettei mitään tapahdu sen jälkeen. Se mikä menee ylös tulee kuitenkin välillä alas eikä tämäkään kerta ole poikkeus.

 2. Ostaa samalla summalla kuussa kun markkinat ovat ylhäällä ja alhaalla, ei voi mennä vikaan =)

 3. Piensijoittaja says

  En oikeastaan epäilekään markkinoiden olevan yksinkertaisia. Tuo Nordean pääekonomistin mielipide siitä, että “taloushistoriassa ei ole ennen koettu näin massiivista rahapoliittista elvytystä eikä siitä normaalioloihin vetäytymistä” taitaa pitää paikkaansa.

  No, jos sijoittamista haluaa harrastaa, niin tämmöiseen epävarmuuteen täytyy totutella. Olisi kuitenkin jotenkin helpompi olo, jos sijoittamisen tähtäin olisi esimerkiksi eläkepäivissä eikä muutaman vuoden päässä.

 4. Ensimmäiset tuhon ennustajat ilmestyivät jo syksyllä 2009, kun OMXH oli noussut nopeasti luvusta 4300 tasolle 7000. Aika monta prosenttia!

  Jos tuolloin olisi jäänyt odottamaan sitä suurta dippiä, olisi jäänyt poteroon kunnolla. Tärkeintä on mukana oleminen ja sitkeä omistusten lisääminen hajautetusti.

  Osakkeiden reaalituotto on kai noin 6,5% historiallisesti ja paluu keskiarvoon on syytä ottaa huomioon aina.

  • Piensijoittaja says

   Terve Kinski!
   Olet varmasti oikeassa tuossa mukana olemisessa ja hajautuksesta.

   Tuli mieleen tuosta vuodesta 2009 toinen tavallaan vastaava esimerkki eli mietintä siitä milloin asuntolainaan kannattaa valita pidempi korko.

   “Asuntolainan sitominen lyhyeen viitekorkoon on nyt velallisia houkutteleva vaihtoehto. Asuntovelallisen kannattaa kuitenkin jo jonkin ajan kuluttua alkaa miettiä vaihtamista pitkään viitekorkoon”

   Tämä lausunto tuli Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Matti Inhalta.

   • bugamon says

    Vastaus koska kannattaa valita pitkä korko on EI IKINÄ. Pankit tietysti haluavat koska silloin maksat aina enemmän. Ja mieluusti vielä myyvät jonkun korkokaton tai todella pitkän 5v tai yli kiinteän koron. Mutta ajan saatossa aina on tullut halvemmaksi valita mahd lyhyt korko.

    Voit tietysti yrittää voittaa pankit ja niiden sadat ja tuhannet työntekijät jotka yrittävät ennustaa korkojen muutoksia.

    Jos laina aika on 20 vuotta niin joka vuosi jos vaihtelet korkoja niin voit ehkä muutaman kerran voittaa jaa saada halvemman koron vuodeksi mutta pitkällä tähtäimellä aina häviät.

    Vertaa vaikka korkeakorkoinen säästötili vs esim indeksirahasto. Muutamana vuonna voit säästötilillä voittaa (esim v2008 tai v2011 ) mutta 15-20 vuoden aikana never.

 5. Jukka muhonen says

  Ei se olekaan noin helppoa. Suomessa joutuu veroa maksamaan 30% voitoista. Se tarkoittaa sitä et jos oot saanut osakkeista 9% voittoa keskimäärin niin käteen jää 6%, jos indeksi on noussut 1,5% niin todellista voittoa on 6-1,5 eli 4.5%. Eli ei paljon paskaakaan. Lainaaminen on suomessa tehty suht epäkannattavaksi ja tää on se syy miks sijoittajat välttelee veroja. Jos vero saataisiin poistettua niin ihmisiä kiinostaisi sijoittaa ja yritykset saisivat lainojaan ja työpaikkoja tulisi lisää.

  • Jukka muhonen says

   Lisäksi jos verotuksessa ei oteta huomioon sitä et voi menettää puolet omaisuudestaan eikä tappiota voi vähentää verotuksessa.

   • Piensijoittaja says

    Terve Jukka!
    Ei sijoittaminen tunnu enää itsestänikään niin helpolta kuin aikanaan tätä kirjoitusta kirjoittaessa. Toisaalta se tuntuu vähän helpommalta taas kuin reilu kuukausi sitten:)

    Yksi ongelmahan on se, että mitä tilalle ellei “ylimääräisiä” rahoja sijoita? Tuotto voittaa kuitenkin keskimäärin vaikka pankkitilin tuoton helposti.

Jätä kommentti

*