Kiinteäkorkoinen asuntolaina halvalla – kannattaako vaihtaminen?

Keskustelin oman pankkini eli Osuuspankin ihmisen kanssa mahdollisuudesta pitää välillä lyhennysvapaita kuukausia asuntolainan kanssa.

Samalla kysyin ihan yleisestä mielenkiinnosta kuinka paljon kiinteäkorkoisen asuntolainan korko olisi tällä hetkellä.

Meillä on lainaa jonkin verran alta 100 000 euroa ja marginaali on muistaakseni noin 0,85%. Näillä pohjatiedoilla olisimme saaneet viiden vuoden kiinteäkorkoisen lainan 2,4% korolla. Seitsemän vuoden kiinteäkorkoisen koroksi olisi tullut 2,7%. Molemmat hinnat sisälsivät myös marginaalin.

En ole seurannut minkälaisia tarjouksia muut pankit antavat, mutta mielestäni tuo kuulostaa todella halvalta.

Hetken asiaa mietittyämme päädyimme kuitenkin siihen, että emme ota lainaamme kiinteää korkoa. Tärkein syy tähän on se, että käsittääkseni pankki on laskenut tarjouksensa siten, että he saisivat todennäköisesti lainastamme enemmän rahaa takaisin tällä tavalla.

Tällä osaamisella ei tee mieli olla eri mieltä pankin arvion kanssa. Tämä on merkittävin syy siihen miksi emme vaihda lainaa kiinteäkorkoiseksi.

Lisäksi negatiiviseen suhtautumiseen vaikuttaa myös se, että on kovin hankala uskoa korkojen nousevan mitenkään merkittävistä ainakaan lähiaikoina. Käsittääkseni tämä vaatisi selvän talouskasvun, eikä tästä taida olla valitettavasti vielä kovin selviä signaaleja olemassa.

Toinen syy välttää kiinteäkorkoista lainaa on se, että jos myisimme asunnon laina-aikana ja maksaisimme tai joutuisimme maksamaan asunto-lainan pois, tulisi tästä ylimääräisiä kuluja. Kulujen suuruutta en edes tiedä tarkemmin. Nämäkin kannattaa kuitenkin selvittää, jos mielessä on kiinteäkorkoiseen vaihtaminen.

Olen kirjoittanut aiheesta myös aikaisemmin kirjoituksessa Miksi yhden kuukauden euriborkorko on harvinainen valinta asuntolainan viitekoroksi.

Tähän loppuun täytyy vielä sanoa, että jollain tavalla lainan halpuus jäi kuitenkin vaivaamaan ja mietityttämään. Käsittääkseni kuitenkin kiinteäkorkoiseen lainaan kannattaa suhtautua kuin vakuutukseen. Vakuutushan korvaa tilanteet, jossa jotain epätodennäköistä tapahtuu. Todennäköisemmin vakuutuksen antaja, eli tässä tapauksessa pankki, voittaa.

Joka tapauksessa itselläni on semmoinen mielikuva, että asuntolainan keskimääräinen korko olisi ollut vuosien saatossa noin viiden prosentin luokkaa. Kertonee jotakin tästä ajasta, että pankit olisivat valmiit antamaan huomattavasti keskiarvoa pienemmän koron seitsemäksi vuodeksi.

No, ihan varma en tuosta keskimääräisestä korosta ole, enkä myöskään löytänyt varmaa tietoa mistään. Jos joku tietää tämän, niin kommentoi ihmeessä tätä kirjoitusta.

Jätä kommentti

*